Китай тихо потвърди раждането на трето генно редактирано бебе

В понеделник китайската държавна информационна агенция Синхуа съобщи, че Хе Джанкуй, изследователят, отговорен за създаването на първите бебета в света, с редактирани гени, е осъден на три години затвор по обвинение в незаконно практикуване на медицина.

Още през ноември 2018 г., когато Хе Джанкуй за пръв път обяви съществуването на CRISPR-редактираните близнаци, той също спомена, че друга жена е бременна с допълнително редактиран ембрион.

През януари биоетикът от Станфорд Уилям Хърлбут каза пред информационна агенция Agence France-Presse, че е разговарял с Хе Джанкуй за това трето дете. Той каза, че вярва, че по това време жената вероятно е бременна от 12 до 14 седмици, което означава, че тя ще роди около юни или юли 2019 г.

Въпреки това дойде юли и премина без новини за третото бебе с редактирани гени, но сега Китай тихо потвърди раждането му, като Синхуа съобщи, че генетикът е осъден за своите експерименти, "в които са се родили три генетично редактирани бебета".

Няма допълнителна информация за бебето, пише Futurism. Не знаем неговия пол, здравословното му състояние, дали раждането включва някакви усложнения  или дали бебето е още живо.

Но знаем, че това бебе се е родило, което означава, че в един момент миналата година е имало не две, а три генетично променени човешки същества, които ходят или по-вероятно пълзят по Земята.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини