2020: Надпреварата за Марс започва

4 мисии до Марс са планирани за тази година, в тях ще участват САЩ, Европа, Китай и Обединените Арабски Емирства.

Надпреварата за Марс се ожесточава заради факта, че през юли 2020 Земята и Марс ще са позиционирани така един спрямо друг, че ще бъдат създадени идеалните условия за кацане на космически кораб на повърхността на Червената планета.

При три от 4-те мисии на повърхността ще бъдат спуснати апарати в търсене на следи от предишен живот. 4-тата мисия на ОАЕ трябва да проучи атмосферата на Марс.

За тази година са планирани и стотици други космически мисии, включително първия комерсиален полет до Международната космическа станция.

SpaceX и OneWeb ще освободят в орбита стотици нови сателити.

Ето най-важните космически мисии през 2020:

Изстрелването на роувъра Mars 2020 на НАСА

През юли всички ще говорят за Марс, защото тогава предстои изпращането на роувър на Червената планета. Мисията е съвместна и в нея участват Европа, Америка и Китай.

НАСА ще изстреля роувъра Mars 2020 и апарата Mars Helicopter Scout, за да събере скални проби, които евентуално ще бъдат върнати на Земята.

Роувърът ще потегли за Марс пред юли или август 2020 от Кейп Канаверал и ще пътува на борда на ракетата Atlas V-541.

Роботизираният апарат на НАСА премина тестовете миналата седмица и ще остане в покой в до пристигането си на Марс в средата на февруари 2021.

Полуавтономният апарат ще търси следи от древен микробен живот в кратера Джезеро, в който някога е имало водно езеро.

По време на мисията роувърът ще изминава по около 200 метра на ден, събирайки проби от скалите и почвата, които след това ще бъдат съхранени, за да бъдат прибрани от последваща мисия.

Мисията ExoMars на Европейската космическа агенция и Роскосмос

Руската и Европейската космически агенции ще изстрелят роувъра Розалинд Франклин, наречен първоначално ExoMars, а по-късно кръстен на британския химик с ключова роля в разкриването на молекулярните структури на ДНК, РНК, вирусите, въглищата и графита.

Целта на Розалинд Франклин също ще е да разбере дали някога на Червената планета е имало живот.

Създаденият във Великобритания роувър ще се отправи на 8-месечна мисия и ще изминава по около 100 метра на ден.

Орбиталният апарат Trace Gas, който се намира около Марс от октомври 2016 ще служи като релейна станция за мисията.

Китайските мисии Global Remote Sensing Orbiter и Small Rover до Марс

Китай изпраща Mars Global Remote Sensing Orbiter и Small Rover на Марс – първите китайски мисии до друга планета със своя собствена ракета носител.

Мисията ще стартира през юли 2020 на борда на Long March 5 в търсене на следи от минал живот и за да изследва условията на планетата.

На 27-ми декември Китай успешно изпробва ракетата Long March 5, изстрелвайки сателит в ниска земна орбита.

Задвижваният от слънчева светлина роувър ще носи на борда си редица инструменти за изследване магнитното поле и климата на Червената планета.

Мисията Надежда до Марс на ОАЕ

Обединените арабски емирства също планират мисия до Червената планета. Те ще изпратят орбиталния апарат Надежда на борда на японска ракета през юли 2020.

Сондата трябва да изследва климата на Червената планета през деня и по време на сезонните цикли, за да разбере повече за ниските слоеве на атмосферата, включително прашните бури.

Това е първата планетарна космическа мисия, оглавявана от арабска страна, която трябва да пристигне на Марс през 2021, за 50-тата годишнина от създаването на ОАЕ.

Апаратът е създаден в сътрудничество с редица университети в САЩ.

4-те мисии трябва да пристигнат на Червената планета през февруари 2021, като целта им е да открият признаци за минал живот.

Изстрелване на Solar Orbiter от Европейската космическа агенция и НАСА

През февруари Европейската космическа агенция ще изстреля Solar Orbiter на борда на ракета Atlas V от Кейп Канаверал в САЩ.

Целта му е да помогне на астрономите да разберат как слънцето създава и контролира гигантското количество плазма, въздействащо върху планетите от Слънчевата система.

Апаратът ще се възползва няколко пъти от гравитацията на Венера и Земята, за да издигне орбитата си над слънчевите полюси.

ESA твърди, че той ще ни осигури нова информация за звездата, включително първите изображения на полярните региони.

Изстрелване на лунния апарат Орион на НАСА

Първият полет на Орион е насрочен за 2020 на борда на новата ракета Space Launch System (SLS) на НАСА.

SLS ще е най-голямата създавана до момента ракета, която трябва да отведе астронавтите от Артемис до луната и да пренесе части в космоса за лунната станция.

Непилотираният Орион ще прекара три седмици в космоса, включително 6 дни в ретроградна орбита около луната.

Изстрелването, планирано за ноември 2020, ще тества модула, който трябва да отведе отново астронавти до луната през 2024.

Астронавти на Международната космическа станция

Вниманието през 2020 няма да е насочено само към роувърите и модулите, планирани са и пилотирани мисии от Върджин Галактик, Китай, SpaceX и Боинг.

Предстои и смяна на екипажа на Международната космическа станция.

Първите две мисии ще са на борда на руските ракети Союз, но НАСА твърди, че комерсиален космически кораб също ще отведе екипаж на МКС през май.

Модулът SpaceX Dragon ще отведе експедиции 64 и 65 на станцията през май, като част от комерсионалната програма на НАСА, включително двама американци и един японец.

За пръв път ракета, различна от руската Союз, ще бъде използвана за превоз на хора до станцията, откак совалката Атлантис извърши последния си полет през ноември 2009.

През декември 2020 Starliner CST-100 на Боинг ще отведе експедиции 66 и 67 до станцията, включително двама американци, един европеец и един руснак.

Това ще е едва 4-тата американска мисия с жена командир.

Изстрелване на китайската космическа станция Tianhe-1

Първата част от Китайската космическа станция трябва да бъде изпратена в орбита през 2020 – основният модул е известен като Tianhe-1, което означава хармония или рай.

Той ще полети на борда на ракетата Long March 5.

Цялата космическа станция ще бъде сглобена в орбита от части пренеси от Земята в рамките на няколко отделни мисии.

Завършената китайска станция ще с 1/5 от масата на Международната космическа станция и трябва да бъде завършена до 2023.

Японската мисия Hayabusa2

Човечеството ще получи проби от астероид, които ще бъдат върнати на Земята от японския апарат Hayabusa2. Пробите от астероида Ryugu ще бъдат спуснати в австралийската пустиня.

Hayabusa-2 бе изстрелян през 2014 от Японската космическа агенция, като целта му е да вземе проби от почвата на астероида и да ги върне на Земята.

Връщането на пробите трябва да стане през декември.

Китайската мисия Chang’e 5

Китай изпраща мисията Chang’e 5 до луната, която също трябва да върне проби.

Тя ще пътува на борда на ракетата Long March 5.

Целта на Китайската космическа агенция е да върне на Земята близо 2 кг проби от район в близост до вулканично образувание в осветената част от спътника.

В рамките на друга подобна мисия OSIRIS-Re, НАСА ще вземе проби от Бену през юли, които трябва да пристигнат на Земята едва през 2021.

Комерсиални изстрелвания

През 2020 ще бъдат изстреляни и стотици малки сателити от OneWeb и SpaceX.

Те събудиха доста противоречия, тъй като астрономите твърдят, че пречат на наблюденията им.

И двете компании заявиха, че ще гарантират минималното въздействие на сателитите върху видимостта на небето от Земята.

Ричард Брансън трябва да осъществи първия си полет в космоса през 2020.

Предприемачът ще лети с ракетата VSS Unity, заедно с други астронавти.

Източник: dailymail.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Получавате необходимата ви информация. Можете по-точно да планирате действията си. Изпълнени сте с ентусиазъм, но по-важното е че знаете какво точно искате. Денят може да бъде много успешен. Тези от вас, които си търсят работа е много вероятно днес да попаднат на привлекателно предложение. В началното възнаграждение може и да не е впечатляващо, но сами разбирате, че перспективите са много добри.
07 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете търпеливи и последователни в заниманията си. Това ще ви помогне да се справите по-леко със задачите си. Възможни са пречки, които не сте предвидили, но всичко ще приключи добре. Ще има какво още да желаете. Домашната атмосфера ще ви дава спокойствието, от което се нуждаете.
07 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще успеете в усилията си, и това ще ви импулсира за нови завоевания. Ще получите търсена информация, която ще ви улесни, особено на работното място. Не хабете нервите си излишно, мислете за хубавата вечер, която ви предстои. Тепърва ще имате нови запознанства и неустоими предложения.
07 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще имате напрегнат ден, за това се постарайте да свършите всичко навреме и както се очаква от вас. Имате шанса да срещнете интересни хора днес, които могат да ви бъдат полезни, ако разбира се проумеете това. Така ще поставите ново начало и ще се впуснете в реализацията на проект, който ще донесе работа и доходи не само за вас, а и за хората, с които ще го реализирате.
07 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се посветите на изоставените си проекти и нетърпящите отлагане задачи. Работата по тях ще ви донесе нужното спокойствие, защото сте от хората, които не оставят делата си на случайността. Добре ще ви се отрази спорта и престоя до вода. Направете своя избор и ще изпитате удоволствие от умората.
07 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Веднъж набелязали целта си нищо не може да ви отклони от нея. Това е важна предпоставка за вашия успех, който от дълго време очаквате. Моментът е подходящ за радикални промени, не се страхувайте да направите първата крачка.
07 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вашата обаятелност, активност и предприемчивост губят от стойността си в мига, в който решите, че трябва да поемете командването на парада. Това може да дистанцира тези до вас, които ви приемат за трудни, властни и твърде взискателни. За това пък умеете да се радвате на дребните радости в живота, които днес определено няма да ви липсват. Шансовете ви да се доближите до властта във всичките и измерения са реални.
07 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
07 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще получите особен импулс и с настроение ще посрещнете новите предизвикателства. Денят е подходящ за започване на нова работа, нова любов, нов проект. С радост и надежда ще осъществявате целите си. Получаване на помощ от силните на деня. Отварят ви се много неподозирани до момента врати и възможности.
07 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще се наложи да бъдете особено точни в преценките си относно надеждността на започнат от вас проект. Нека силното ви желание да не заслепява здравия разум, само така можете да се надявате на успех. Много радост ви носи интимният партньор.
07 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Устремени сте към успеха, но забравяте, че големите и бързи печалби крият и големи рискове. Може би това ще ви предпази сега, когато се колебаете как да действате. Имате нужда от почивка, но напрегнете се още малко. Усилията ви ще бъдат възнаградени и скоро ще се похвалите с нови придобивки.
07 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повечето представители на знака ще прекарат този ден в движение. Имате дела за вършене и естаствено не оставяте нищо за последния момент. Не се отказвайте от предложение на свой колега, което наистина ще е изгодно за вас. Помислете повече за сърдечната си връзка, не пренебрегвайте човека до вас.
07 юли 2020
Последни новини