Реките на планетата ще замръзват все по-малко, прогнозират учени

56% от реките на нашата планета замръзват всяка зима, но скоро това може да се промени завинаги, прогнозират учени от университета на Северна Каролина в Чапел Хил, САЩ. 

Повече от една трета от земната суша се отводнява от реки, които сезонно замръзват. Ледът преобразува хидрологичните, екологичните, климатичните и социално-икономическите функции на речните коридори. Въпреки че е доказано, че речния лед намалява в много региони по света сезонно, глобално тази тенденция не е изследвана досега.

Учените изследвали повече от 400 хиляди сателитни снимки на Земята, направени за 34 години, и открили, че ледената покривка на реките през последните десетилетия започва бързо да намалява. От 1984 г. спадът е между 0,3 и 4,3% на месец, в зависимост от региона. Повечето от леда си са загубили реките в Тибетското плато, в Източна Европа и Аляска.

Въз основа на тези данни климатолозите моделират бъдещите промени. Те откриват, че с всеки градус глобално затопляне продължителността на ледената покривка на реките ще намалеее с 6 дни. До 2100 г. месечното намаляване на леда в реките в Северното полукълбо ще бъде 9–15% през зимните месеци и 12–68% през пролетта и есента.

Това ще има не само екологични, но и икономически последици, показва проучване, публикувано в Nature.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини