HTC One M8 – най-добрият смартфон на десетилетието

Последното десетилетие промени визията на мобилните телефони. Големите повратни моменти бяха въвеждането на чисто нови технологии, които промениха играта, както и смъртта на големи марки и операционни системи.

Още през 2010 г., се вълнувахме от HTC Desire и iPhone 4. Днес говорим за сгъваеми устройства, въвеждането на 5G и някои възможности, за които никога не сме подозирали, че ще пренасяме в джоба си.

Ето и легендарните мобилни устройства за тези 10 години  - петте най-впечатляващи, влиятелни и тенденциозни устройства, които ни развълнуваха и промениха облика на мобилната комуникация. Всички цитирани устройства направиха своя принос, за да може светът на смартфоните днес да бъде такъв, какъвто го познаваме, но имаме един безспорен победител, за който вече сте разбрали от заглавието.

OnePlus 3

Китайският производител разтърси мобилния пазар със своя „убиец на флагмани“ OnePlus One през 2014 г., но наличността на апарата беше ограничена. В следващия плавен преход с OnePlus 2, компанията влезе рязко и амбициозно в полезрението, а през 2016 г., най-накрая имаше истински конкурентен модел, който отговаря на поставената претенция.

OnePlus 3 беше първият изцяло метален телефон на компанията, който в ръката се усещаше като наистина първокласно флагманско устройство. Неговите достойнства са водещ модел процесор, много RAM памет и голям 5,5-инчов дисплей. Истинското оръжие обаче беше неговата цена.

OnePlus 3 струваше на половината на iPhone 7, Samsung Galaxy S7 Edge, HTC 10 и Sony Xperia X – и това показа на света, че не е нужно да плащате суми, които да ви излязат през носа, за да си купите смартфон, който предлага най-високите хардуерни възможности с премиум дизайн.

Имитацията е най-искрената форма на ласкателство и такъв със сигурност е случаят с OnePlus 3. Компанията реално създаде стандарта за „достъпни флагмани“ и след нея, своята глобална експанзия направиха редица други китайски популярни и не толкова популярни брандове като Honor, Xiaomi, Oppo, Alcatel, Realme и други, които следваха тяхната формула на успеха и накара милиони по света да забравят, че хубавите смартфони стрували над 1000 долара.

OnePlus 3 ни позволи да мечтаем. Той ни позволи да повярваме.Той ни позволи да притежаваме премиум телефон, без да изпадаме в дългове. И за това поздравяваме марката.

OnePlus 3 е фаворитът на Джон Маккан, редактор на новините за смартфони в TechRadar от 2016 г.

iPhone 4

iPhone беше нещо като шега сред „истинските“ технологични фенове по света, докато не се появи официално – със своя пластмасов панел, 3G поддръжка, малък дисплей и посредствени камери.

Стив Джобс винаги е бил гениален. А както добре знаем от историята, често гениалността върви ръка за ръка с ексцентричността. Едва ли някога ще разберем дали телефонът умишлено е създаден с такива параметри, за да предизвика огромен хайп и да вдигне много шум около себе си, но със сигурност успя и моделът счупи всички класации.

Най-голямото достойнство на iPhone 4 е дисплеят с технологията Retina с най-висока гъстота на пикселите, което по свой начин предефинира възприятията на света за качествени екрани. Технологията Retina позволява да виждаме детайлите идеално изчистени и перфектни, без пикселите да се набиват на око, благодарение на високата разделителна способност.

Камерата беше надградена, правейки по-остри и красиви снимки, които наистина блестяха на иновативния екран. Но това не е причината устройството да стане толкова известно – това е дизайнът. Смелият дизайн беше истинско изявление, че Apple сериозно смята да доминира в играта със смартфони, а подобрената мощност и дизайнът бяха отличителните символи на това.

Беше ли най-добрият телефон на пазара? По дяволите, имаше тонове къде, къде по-добри устройства. Но разрастващият се App Store на Apple, елегантният дизайн и лесният интерфейс на iPhone 4 бяха нещата, с които iPhone се превърна в нарицателно и стана любимото устройство на мейнстрийма. И именно това доведе до доверието и огромната база верни фенове на Apple, които виждате днес.

Моделът е избран от Гарет Бийвс, редактор на TechRadar за периода 2009 – 2016 г.

Moto G

Motorola Moto G е най-малко впечатляващият телефон в този списък, но той промени представите ни за това на какво са способни смартфоните. Той не оказа влияние на топ-класа като HTC One M8 или iPhone 5S пред 2013 г., но вместо това промени бюджетния клас на пазара.

Motorola положи съзнателно усилие да достави впечатляващи устройства в ниските сегменти на пазара. Това промени и очакванията ни към телефоните от бюджетен клас, които бяха много трудни за препоръчване на хората, които търсеха евтино и достъпно устройство с Android.

Moto G дойде през 2013 г. и просто проработи. Разбира се, той нямаше внушителна задна камера или феноменална мощност под капака, но направи достатъчно само с простия факт, че работеше добре.

И накрая, на пазара се появи телефон, който струваше малко, което от все сърце бихме могли да препоръчваме на всеки, който иска по-достъпно устройство.

Оттам компанията изведе серията Moto G на нови висоти, като въведе нова технология на камерата, както и нови варианти, които имат свои специфични впечатляващи характеристики.

Вземете Moto G7 Power с феноменалният живот на батерията от цели два дни. Без Moto G да положи фундамента, този телефон не би бил възможен.

Moto G със сигурност не е най-добрия телефон на десетилетието, но помогна да се промени облика на една от най-интересните области на цялата телефонна индустрия.

Moto G е фаворит на 10-те на Джеймс Пекъм, редактор на TechRadar от 2019г.

Samsung Galaxy S7 Edge

Лесно е да забравите колко вълнуващ беше Samsung Galaxy S7 Edge. Видяхме дебюта на мобилните телефони с извити екрани преди година в Galaxy Note Edge, но всъщност това беше повторение и значително подобрение на технология, чиято основа бе поставена именно в Galaxy S7 и Galaxy S7 Edge.

Samsung Galaxy S7 Edge беше телефон, който получи пет звезди на ревюто на TechRadar. Всъщност това беше последният модел на пазара, който получи пълни пет звезди на ревюто. Редакторите на портала твърдят, че оттогава не са виждали друго устройство, което да заслужава такова признание от 2016 г. до сега.

Въпреки това, не само технологията на извитите дисплеи резонира с нас. Екранът беше по-голям заради тази извита технология и беше просто истински добре направен телефон с кразив стъклен дизайн.

Имаше по-голяма батерия, която позволи на устройството на издържа повече от един ден с едно зареждане, което днес е прието за максимално очакване.

Апаратът е фаворит на Джеймс Пекъм, редактор на TechRadar.

HTC One M8

Има някои момент в кариерата на технологичните журналисти, когато знаят, че току-що са видели нещо, което абсолютно представлява най-доброто от най-добрите. В моята кариера това беше HTC One M8.

HTC в началото на това десетилетие беше най-големият предизвикател на Apple, като Desire беше първият истински конкурент на iPhone с операционната система Android. И макар и ресурсите и бюджета на Samsung да показваха, че компанията тепърва ще набира скорост на пазара, линията „One“ на HTC все още е лидерът на критиците поради толкова много причини.

Оригиналният One (тоест без да броим One X, One S и One V, които го предхождаха) беше пуснат през 2013 г. и показа на света, че HTC е марка, с която производителите трябва да се съобразяват – металното шаси, блестяща камера при ниска осветеност и високоговорител BoomSound бяха революционни, а хардуерът откри нов път за възможностите на Android.

One M8 беше доказателство, че дори съвършеното може да се подобри. Обновен екран, високоговорители и добавен втори обектив – все големи скокове. Колко телефони днес имат дори един реален обектив? Но именно изискането, излъскано и просто по-впечатляващото усещане на телефона в ръката го направиха един от топ моделите на всички времена.

Разбира се, той не надхвърля драстично спецификациите на предишния модел, но това беше едно наистина революционно устройство – One M8 показа, че е възможно да донесе невероятно усъвършенстване и подобрения в ключови области и затова все още е телефон, за когото ни остават надеждите да бъде възкресен през 2020 г., макар и да звучат като химера.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини