Съдят пловдивски адвокат и помощника му за имотни измами

Районна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо 45-годишната М.Д. и спрямо К.С., на 63 г., за това, че в периода от 8. 09.2017 г. до 8.08.2018  г., в гр. Пловдив, при условията на продължавано престъпление и след предварително сговаряне, с цел да набавят за себе си имотна облага са възбудили и поддържали заблуждение у 10 пострадали лица, като им гарантирали закупуване на апартаменти от банка, за чиито пълномощници  се представяли или от частен съдебен изпълнител, като твърдели, че са в близки отношения, и с това им причинили имотна вреда в общ размер на 27 177, 60 лева – престъпление по чл. 210 ал. 1 т. 2 във вр. чл. 209 ал.1 във вр. чл.26 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Двамата обвиняеми се познавали отпреди. М.Д. работела като адвокат , а К.С. бил неин сътрудник. През месец септември 2017 г. измислили схема за облагодетелстване.  Те използвали  данни и снимки на недвижими имоти – апартаменти в гр. Пловдив, обявени за продажба от частни съдебни изпълнители или от банки. Двамата пускали жилищата с обяви в интернет, като посочвали за връзка телефона на М.Д. На клиенти, които се интересували, обяснявали, че това са ипотекирани апартаменти, продавани  от банки, на които били пълномощници, или от частни съдебни изпълнители, техни приятели.  Обвиняемите убеждавали пострадалите, че могат да гарантират покупката на имота на атрактивна цена. Изискването им било клиентите да предплатят определена сума пари, която варирала от 1 200 лева до 5 000 лева, нужна за снабдяването им с кадастрални карти, данъчни оценки, извършвани на огледи, нотариални такси и др.  В действителност клиентите попълвали документи за правни консултации. Между тях двамата поставяли за подпис и декларация, че внесената сума е върната, като този документ пострадалите несъзнателно подписвали. В няколко случаи клиенти поискали да им бъдат възстановени парите, но обвиняемите ги  мотивирали да почакат,  като заблуждавали, че  сумите са внесени за различни такси. 

М.Д. и К. С. са предадени на съд и за това, че от 8.09.2017 г. до 4.12.2017 г., в гр. Пловдив, при условията на продължавано престъпление и в съучастие  - за М.Д.  като извършител, а за К.С. - като помагач, чрез измама - създавайки невярна представа  за съдържанието на документ, който е представян за подпис като втори екземпляр на вече създаден такъв, склонили петима да подпишат частни документи – декларации със съдържание, което не съответства на волята им – престъпление по чл. 315 ал.2 във вр. ал. 1 във вр. чл. 309 ал.1 във вр. чл. 26 ал.1 във вр. чл. 20 ал.2 във вр. ал.1 от Наказателния кодекс.

Адвокатката е предадена на съд и за това, че на неустановени дати в периода от 17.11.2017 г. до 4.12.2017 г., в гр. Пловдив, при условията на продължавано престъпление, е преправила съдържанието на частни документи - запис на заповед и договор за заем – престъпление по чл. 309 ал.1 пр. 3 във вр. чл. 26 ал. 1 от Наказателния кодекс. 

Тя е обвинена и за поправяне на съдържанието на запис на заповед за сумата от 9 000 лева на 90 000 лева, както и за поправка на съдържанието на частен документ - от договор за заем в такъв за покупко-продажба на жилище в гр. Пловдив.

Обвиняемите М.Д. и К.С. са с взета от съда мярка за неотклонение „задържане под стража“.  Щетите на пострадалите не са възстановени.  

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини