Трима от бандата на Начо за рекет и изнудвания остават в ареста

Трима души от групата за рекет и изнудвания остават в ареста. Това реши Специализираният наказателен съд, съобщава NOVA.

Игнат Бенков, Мария Спасова и бившия нотариус Борис Янков остават в ареста. За тях са налице достатъчно данни за съпричастност в извършването на деянията.

Бенков и Спасова имат обременено съдебно минало - двамата са осъждани. Съдът счете, че най-тежката мярка за неотклонение не трябва да бъде изменяна в по-лека, тъй като съществува опасност лицата да извършат други престъпления.

За Стоянка Георгиева и Георги Петров съдът определи мерки „домашен арест”. Двамата имат две деца на 1 и 5 години.

По данни на прокуратурата двигателят и мозък на групата бил бившият нотариус Борис Янков. При претърсване в дома му са иззети множество предварителни договори и такива за покупко-продажба. По досъдебното производство има данни за участие на длъжностни лица в престъпната дейност, които са били служители от общините Красна поляна и Подуяне, както и двама нотариуси при които най-често са се изповядвали сделките.

В състава на групата влизат семейство, тяхната дъщеря и мъжът, с когото живее на семейни начала.

„Установено е, че престъпната група се е подпомагала от бивш нотариус. Интересното е, че точно преди два месеца спрямо същия е изменена мярка за неотклоненние „задържане под стража”. По свидетелски показания той е двигателят и мозъкът на групата. При извършените действия във дома му, е намерен и иззет компютър. Установени са файлове, множество предварителни договори за покупко-продажба и нотариални актове”, каза прокурорът Сийка Милева.

„При справка в имотния регистър е установено, че той и роднините му притежават много имоти на тяхно име. Бившият нотариус, благодарение на познанствата си в общини и данъчни служби, получавал информация за лица-длъжници, които не успявали да погасяват задълженията си. И той погасявал кредитите им, дори ги водили на почивка на море преди да си изповядат сделката”, посочи още тя.

„Интересното е, че имало жена, която изпълнявала специални грижи за възрастните, правила масажи, танцувала им”, каза още тя.

„На пострадалите лица били откривани банкови сметки, на които се превеждали парите от продадените имоти. След приключване парите се теглили веднага и се предавали на членовете на групата", посочи още тя.

„Това, което аз видях по отношение на моя подзащитен Борис е, че няма за мен достатъчно доказателства дори да бъде изведено обосновано предположение. Не знам, не съм го питала в интерес на истината дали познава някой, но искрено се надявам към днешна дата и този час, познанството да не е доказателство за престъпление”, заяви Розалина Апостолова - адвокат на Борис Янков.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини