14 първомайски художници се представиха в обща изложба

Изображение 1 от 2

    Уважение към всички, които са си направили труда да участват в тази изложба с много желание и ентусиазъм и с много професионализъм на част от творците, каза един от известните галеристи в Пловдив Антония Димитрова - Аз също работя с една голяма група от първомайските автори в моята галерия, така че уважавам всичко което те правят и с голямо удоволствие ги каня за всички изложби и проекти, на които галерия „Резонанс“ е куратор. С удоволствие идвам тук винаги когато имат обща изложба, за да ги поздравя и да им вдъхна вяра, че изкуството ще спаси света от всичко лошо.

    С тези думи може да се обобщи представянето на 14 творци от Дружеството на първомайските художници, които откриха своята традиционна предколедна изложба в галерия „Тоска“.

    Организаторът на събитието Тоска Запрянова представи всичките си колеги и насочи вниманието на присъстващите към техните платна.

    Тя започна с ветерана Иван Заимов – член на дружеството от самото му основаване, пейзажист, който този път се представя с „градски“ картини. Петър Кацаров, който до сега е излагал пана с масло, този път участва в изложбата с мозайка. За Зорка Каразапрянова Тоска подчерта, че чест ѝ правят продължаващите ѝ занимания с деца и участието в различни конкурси. Освен своята картина с цветя тя представя и две творби на внука си Димитър Каразапрянов, четката на когото е запечатала автопортрет и портрет на дядо му Петър.

    Йорданка Янкова освен пейзажи представя и творба, в която са използвани и нестандартни материали. В изложбата Ангел Попчев участва с познатата дърворезба и с картини на животни. Мирослава Панайотова с характерния си стил и Магдалена Хубенова с нови пейзажи вече са разпознаваеми за вас, продължи Тоска. С две нови пеперуди се включи и най-младият член Ивайло Налбантов. А този път Милена Чолакова разчупи стила си с платно, от което вместо красотата на природата се „лее“ песен. Представянето на вече познатите художници завърши с „академика“ в дружеството Иван Генов. Той от своя страна каза, че винаги е бил убеден, че Тоска може да бъде в основата на възстановяването на Дружеството на първомайските художници, но се съгласи с нея, че това е дело общо и се е случило благодарение на всички, които са проявили интерес и желание да се включат.

    След това Тоска представи новите членове – Николай Чурчулиев и Димо Димов. Чурчулиев припомни историята на Дружеството на художниците, създадено още през 70-те години и разпаднало се след идването на демокрацията. Днешната формация е всъщност наследник на предишното. Към групата с две платна се присъединява и Даниела Русева, която е преподавател в художествената гимназия в Пловдив.

    Художниците получиха цветя от читалищните дейци, от Общинска администрация, близки и приятели.

    Приветствам Ви отново за това събитие, каза и зам.-кметът Радослава Ставрева и си пожела още повече хора да се включат и да покажат своята дарба.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Пи
      питагор
      5 -7
      11:49, 12 дек 2019
      Дайте ъ на тя бродяги 100000лв да видите ко искузтво ще творят. Да идат да нашарят общинътъ със сценки ут деня на страшния съд.
      • Да
        дайте МУ
        8 0
        14:29, 12 дек 2019
        И ако останат пари дайте на Питагор, да нашари общината с теореми.
    • 2
      ьз мога да предложа подходяща тема примерно курва поп и комунист спасяват полуеврееца-свинар масло върху дърво триптих да се изложи по възможност в пленарна зала ако не може в църквата
    • 3
      По
      Поздравления
      10 -2
      06:15, 13 дек 2019
      Поздравления за хората на изкуството. Не ги спира кризата. Духовното щом носят. Хвала. Какви готини шапета - четири на вид на снимката, задължителен аксесоар към облеклото на твореца-художник. Четки, бои, палитра и ...шапо. Готини сте.
    Последни новини