Цацаров обеща да не дели медиите на свои и чужди

Най-вероятният нов председател на Комисията за конфликт на интереси и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Сотир Цацаров, който в момента все още е главен прокурор, обеща “абсолютно равно третиране на всички медии“ и “постоянен равен достъп“ до информация от институцията при изслушването си пред депутатите от Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика . Въпросът бе на Инициативата „Правосъдие за всеки“.

Цацаров обясни, че гледа на медиите като читател и като служител на закона, но не смята да прави разграничение при изготвянето на всекидневен мониторинг на всички медии.

„Нямам самочувствието, че ако стана председател на КПКОНПИ, комисията ще работи по друг начин. Идеята ми е направленията й да бъдат доразвити“, обяви Цацаров.

Недоволство

На въпрос за лошия имидж на комисията главният прокурор в оставка обясни, че определени кръгове са виновни за това, но част от причините се крият и в нейната работа. „Част от причините се коренят и в интересите на хора с имоти. По просто съвпадение това са същите тези хора, които са източник на атаките срещу прокуратурата. Всеки, чието имущество е запорирано, който има обвинение, няма как да има позитивно отношение към комисията“, каза Цацаров.

В друга част от питанията той видя тенденциозност – например дали ще смени уличеният в злоупотреби зам.-шеф на КПКОНПИ Антон Славчев, защото по закон трябва да работи със сегашния състав на комисията. А въпроса дали има равнопоставеност на средствата, които конфискува комисията, и заплатите, които си разпределя, нарече некоректен. „Комисията не е търговско дружество, за да мери колко отнема и колко получава. Така ще излезе, че 85% от държавните органи получават повече, отколкото дават“, посочи Цацаров.

Той не отговори пряко на питане дали КПКОНПИ не е орган за репресия на неудобните, но декларира, че ще постигне равна отдалеченост от всички. Главният прокурор повтори тезата си, че комисията трябва да бъде събудена, тъй като липсата на ръководство сега я поставяло в летаргия.

Проверки и мерки

„Правосъдие за всеки“ попита кандидата и дали ще продължи проверката на напусналия със скандал бивш неин председател Пламен Георгиев. Цацаров обаче напомни, че проверката е била възложена на НАП, а агенцията не е открила нарушения.

Цацаров има намерение да напише нови правила за проверки на сигналите за корупция и за уведомяване на подателите за предприетите мерки. Ще предприеме и мерки за защита на подателите на сигналите. Без да раздува щата, кандидатът има намерение да обезпечи кадрово дирекцията, която разкрива конфликта на интереси, защото сега то било неадекватно.

„Само 7% от служителите на КПКОНПИ се занимават пряко с противодействие на корупцията. При всички случаи броят на служителите трябва да бъде увеличен. „Дирекция „Антикорупция” трябва да бъде подсилена за сметка на администрацията и да има изнесени работни места в страната”, обяви Цацаров и повтори тезата си, че КПКОНПИ не се нуждае от каквито и да е нови правомощия. „Не се нуждае и от правомощия да разполага със собствени средства за СРС“, бе категоричен той.

Като промени в закона за КПКОНПИ Цацаров предлага да се прецизират длъжностите за проверка на конфликт на интереси. Не било нормално и депутатите да не могат да предлагат членове на антикорупционната комисия и пожела по-сериозен парламентарен контрол на комисията.

Другият кандидат

За разлика от Сотир Цацаров кандидатът на "Воля" Симеон Найденов поиска щатът на КПКОНПИ да се увеличи и да се помисли за нов сграден фонд. Той пожела в училищата и университетите да залегне предмет по превенция на корупцията. Найденов е и за по-голяма отчетност на комисията, както и за по-голяма прозрачност при работата на комисията.

Източник: offnews

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ша
    Шайка
    0 0
    18:24, 3 дек 2019
    Този беше пародия на прокурор, такъв ще бъде и като председател на КПКОНПИ.

Още новини

Последни новини