Разкриха мистерията на лодката-призрак със соларни панели

Отне повече от три години на репортери и експерти ота бреговата охрана на Западна Ирландия да разгадаят загадката на мистериозен кораб, изхвърлен на брега в графство Майо през 2016 г.

Една вечер местен жител видял на брега неясно откъде дошла плаващата къща, оборудвана със слънчеви панели. Нямало никой на кораба, подобен на микробус, построен от дърво, съобщава CNN.

Въпреки резонанса в медиите, собственикът на лодката така и не се появил. Но вътре е разкрита следа. На стената на лодката има оставена бележка: "Аз, Рик Смол, дарявам тази сграда на бездомни млади хора, за да им осигури по-добър живот, който решиха да не създават в Нюфаундленд! Без наем, без ипотека ..."

Очевидно лодката е преодоляла повече от 3200 км през Атлантическия океан, пристигайки в Ирландия от Канада. Но с това откритията приключили. Кой е Рик Смол и какво го е вдъхновило да изгради странната лодка остава загадка. Членовете на бреговата охрана и местната общност в крайна сметка ремонтирали кораба и го дарили на градската градина в Бингхамстаун.

Но наскоро канадски журналист се свързал с един от служителите на бреговата охрана, за да му съобщи, че е разгадал тайната на създателя на лодката-призрак.

Рик Смол се оказал 62-годишен канадски изобретател. Той проектирал странния кораб, за да повиши информираността на хората за изменението на климата. Смол планирал да пътува от Нюфаундленд през Северния ледовит океан и обратно, за да демонстрира как морският лед изчезва. Той така и не успял да осъществи плаването и в крайна сметка изобретателят решил да дари кораба на тези, които се нуждаят от жилище.

Как лодката се озовала в Атлантическия океан, все още е загадка. Никой не търсел изгубената къща и кога точно тя изчезнала, също не се знае. Създателят ѝ обаче се пошегува, че е свършил добра работа, тъй като корабът все още не е потънал.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини