Корабът на SpaceX Mk1 Starship се взриви (видео)

Първият пълномащабен прототип на Starship - Mk1 се провали при тест на изпитателната площадка Бока Чика в Тексас. Взривът в късния следобед в сряда е станал при тест на горивните резервоари на ракетата.

От преди няколко седмици, Mk1 Starship, който беше представен на света през септември като част от представянето на SpaceX и Мъск на промените в дизайна на системата Starship, трябваше да изпълни първия 20-километров тестов полет на програмата в следващите седмици.

Основното събитие за деня днес, първият тест за криогенно зареждане на Mk1 Starship, включваше пълнене на метанови и кислородни резервоари с криогенна течност, пише НАСА.

По време на теста горната част на апарата се взриви и беше изхвърлена далеч от мястото, последвана от голям облак от пари и криогенна течност от резервоара. Криогенната течност - вероятно течен кислород или течен азот, беше подета от вятъра и се разнесе над стартовия комплекс. Най-горната част е видяна да пада наблизо, но точното й местоположение не е известно.

Долната преграда на резервоара също се провали. Втори облак от пари се появи от основата в същото време, когато горната част се разкъса - сигнализирайки, че цялата вътрешна конструкция на резервоара може да е разрушена.

„Целта на днешния тест беше да натовари системите до максимум, така че резултатът не беше напълно неочакван“, казва SpaceX в изявление.

Starship Mk1 трябваше да извърши първите тестови полети на голяма надморска височина от програмата Starship, след два полета на Starhopper на малка надморска височина. Първият полет на Starhopper достигна 18 метра, вторият - 150 метра.

Starship Mk1 също щеше да е първият, който включва три двигателя Raptor, функциониращи контролни перки и резервоари, които съхраняват горивото, използвано за кацане.

Провалът в сряда със сигурност ще промени бъдещите планове за Mk1 и тези от програмата Starship като цяло.

Но въздействието вероятно ще бъде ограничено, като SpaceX също така отбелязва, че решение да не лети Mk1 вече е взето преди днешния тест. Вместо това компанията ще се съсредоточи върху подобрения дизайн на Mk3. Илон Мъск отбеляза през септември, че Mk3 не само ще има много различен процес на изграждане, но и ще конструирането му ще отнеме значително по-малко време от Mk1.

Важно е да се отбележи, че Mk1 не беше напълно сглобен по време на днешния тест; горният му обтекател все още се изработвеше на мястото на главния монтаж на няколко мили.

Секцията на мястото на изстрелване се състоеше от резервоарите за гориво, задните перки и секцията на двигателя Raptor.

Двигателите Raptor вероятно не са били прикрепени към ракетата, тъй като не са наблюдавани инсталации.

След провала в сряда, съдбата на прототипа е неизвестна, но екипите вероятно ще избират да създадат съвсем нов за Mk3.

Mk3 ще включва не само трите двигателя Raptor за атмосфера, но и три двигателя Raptor, оптимизирани за вакуум.

Днешният провал бе отбелязан от Елон Мъск, който потвърди в Twitter, че компанията ще премине към дизайна на Mk3 Starship, който също ще бъде изграден в тестовия полигон Бока Чика.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини