Астрономите проплакаха от Starlink на Мъск

За съвременния астроном сателитите са част от живота. В момента в орбита около Земята има повече от 2000, а най-умните умове в космическата фотография успяха да измислят умни начини да премахнат случайните им прелитания от своите космически изображения.

Но тогава дойде Starlink. Първите етапи на плана на SpaceX да изстреля до 42 000 спътника, за да осигури на Земята цялостно покритие в Интернет, включват 122 обекта досега. След първото голямо изстрелване през май астрономите бяха притеснени. Сега, след второто изстрелване, техните страхове наистина започнаха да се сбъдват, пише ScienceAlert.

В ранните утринни часове на 18 ноември в Интерамериканската обсерватория Cerro Tololo (CTIO) в северно Чили върволица от новоизстреляните спътници Starlink прелита отгоре, абсолютно запълвайки изображението, заснето от Dark Energy Camera (DECam).

Всяка една от тези пунктирани линии на изображението горе е спътник Starlink.

Докато прави около 40 експозиции на Малкия и Големия Магеланови облаци, серия спътници Starlink на SpaceX влиза в зрението на камерата около 90 минути преди изгрев, блестящи ярко при ранната утринна слънчева светлина и трябвало да минат цели пет минути, за да излезе от полето на телескопа.

"Уау! Аз съм в шок", написа астрономът на CTIO Клара Мартинес-Васкес в Twitter. Тя отбеляза, че има 19 сателитни пътеки, което е много повече от нормалното.

Въпреки че през повечето време сателитите са тъмни на нощното небе (което все пак създава някои проблеми), точно след като Слънцето залезе или рано сутрин, когато небето все още е черно, слънчевата светлина може да ги освети, което ги прави видими и за големите астрономически телескопи, и за обикновените стари бинокли.

И астрономите не са впечатлени. Както вече съобщавахме, те прогнозираха големи проблеми със Starlink. Първо, в орбита ще има много от тези обекти, което може драматично да повлияе на начина, по който астрономите могат да виждат и слушат небето.

"Пълното съзвездие от спътници Starlink вероятно ще означава края на базираните на Земята микровълнови радиотелескопи, способни да сканират небето за слаби радио обекти", заяви астрономът на университета в Суинбърн Алън Дъфи пред ScienceAlert през май след първото изстрелване на спътниците Starlink.

Втората партида от 60 спътника Starlink беше пусната преди малко повече от седмица на 11 ноември, така че те все още не са достигнали крайната си оперативна надморска височина. Но тази височина се очаква да бъде по-ниска, отколкото при първата партида.

Наблюдателите на небето също установяват, че Starlink са по-отразяващи от другите спътници. Хиляди допълнителни сателити са проблем сами по себе си, а фактът, че са изключително блестящи, е просто още едно нещо, за което астрономите да си скубят косите.

Астрономите могат да премахват следите от изображенията, когато на тях се вижда Starlink, но голяма част от информацията, която учените използват, се съдържа в суровите изображения, а не в хубавите снимки, които виждаме. Освен това е едно е да премахнете една сателитна пътека от изображението, а друго - да премахнете 19.

Засега някои хора се справят, като се забавляват със старлинкването на Мъск в социалните медии.

Как астрономите и SpaceX ще разрешат конфликта все още не се знае, но с още две изстрелвания, планирани тази година, проблемът тепърва ще се задълбочава.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ха
  Хаджимитев
  0 -1
  21:42, 22 ное 2019
  Ако беше грамотно написано,щеше да е по-приятно за четене.

Хороскоп за 12.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Няма да липсват проблеми на работното място, но ще се справяте с тях в движение. Ще запазите позициите си независимо от трудностите. Някои ще бъдат принудени да търсят нова работа, заради невъзможността да продължат на досегашната си. Възможно е умората и стреса ще предизвикат нервни емоции.
12 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Получаваната от вас енергия ще ви направи активни и с желание за развлечения. Някои ще пътуват до интересни места. Потърсете вината за влошените ви отношения с някого и в себе си. Има какво да се желае в тази посока. Пазете се от закостенели предубеждения, станете по-отворени за новостите в живота ви.
12 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Погрижили сте се програмата ви за днес да обхване всички приоритетни задачи и ще я следвате, отговорно и без излишни емоции. Специално внимание в нея е отделено на чуждестранните партньори, бизнесът ви с тях има добри перспективи. Добрите ви мисли и настроение ще влияе благотворно на околните.
12 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Старайте се да бъдете обективни, когато близките търсят мнението ви, а не просто да налагате възгледите си. Обзети сте от съмнения относно работата си, но те са неоснователни. Опитайте се да си починете и да се отърсите от напрежението.
12 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
12 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Възможни са затруднения в изпълнение на бизнес-ангажиментите ви днес, но не прехвърляйте вината върху другите. Достойнството ви изисква на първо място да се съобразите със ситуацията и да действате според нея, като разбира се, не пренебрегвате и интересите си. Търсещите работа ще получат информация за интересуваща ги желана позиция.
12 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Посветете се на задачите си, които повече не търпят отлагане. Възможно е объркване и е нужно по-внимателно да обмисляте ходовете си. Ще успеете, но с цената на какво, зависи само от вас. Вслушвайте се в интуицията си, ще ви подскаже верния път. Не прибързвайте и правете добре нещата.
12 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка.
12 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Завиден ентусиазъм за работа имате днес. Вие сте инициатор на доста начинания, които обаче изискват пълното ви отдаване. За част от вас концентрацията е нещо крайно необходимо. Вие я компенсирате с пъстър емоционален живот.
12 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нуждаете се от подкрепа, за това се обърнете към хора, имащи власт и сила да ви помогнат. Добрите ви страни ще насочат мислите ви в подходяща посока и няма да таите омраза или други недобри чувства в себе си. Вечерта ще научите интересна и вълнуваща новина. Дамите ще се стараят повече с външния си вид.
12 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Поемате изпълнението на определен проект днес, който ще ви открие неподозирани възможности за в бъдеще. Добре ще е ако още от сега се замислите за нещата, които бихте могли да свършите. Не сте доволни от взаимоотношенията си с близък човек, но най-добре ще е да вземете нещата в свои ръце, вместо да чакате да се оправят от само себе си.
12 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днес ще ви се наложи да бъдете внимателни в работата си, ако искате да постигнете добри резултати. Попадате в деликатна ситуация и положението ви ще зависи от начина по който успеете да реагирате. Доверете се на интуицията си и можете да разчитате на успешни действия. Ще ви се наложи да обърнете внимание на нещо, което ви е убягвало досега.
12 авг 2020
Последни новини