Обещанието на Борисов не отказа КТ "Подкрепа" и КНСБ от протеста

Въпреки обещанието от премиера Бойко Борисов, че първия ден от болничните остава платен, от двата национални стачни комитета на КТ "Подкрепа" и КНСБ подготвят национален протест в края на настоящия месец.

Новината съобщи Любка Георгиева от КТ "Подкрепа" след заседание на на двата Национални стачни комитета на КТ "Подкрепа" и на КНСБ по повод предложението първия ден от болничните да не се плаща и да остава за сметка на работещите.

По време на заседанието двата комитета се обединиха в един и отправят предложение към колективните органи за взимане на решения за протест в края на настоящия месец.

Обсъдени бяха не само проблемите с неплащането на първия ден на болничния, но и много нерешени проблеми, поставени на вниманието на българското правителство, обясни Георгиева.

Тя се надява, че тези хора, които ще чуят решенията от стачните комитети на синдикатите, ще имат уши и ще ги чуят. "Ние ще продължим с нашата подготовка за национален протест, дори ако оттеглят предложението, защото не бихме могли да подминем факта, че нервите на българските граждани са опънати от някакво недомислие, да се подиграват с хората, да си прави експерименти, за да се види доколко е популярно или непопулярно", закани се Геогриева.

Повече не бива да се правят експерименти с хората на България и да наричат мошеници и измамници хората, които имат заслуга за повишаване на БВП, подчерта тя.

По отношение на думите на премиера, че синдикатите са във възторг от увеличаването на минималната пенсия с 250 лева, Любка Георгиева отбеляза лаконично: "Да виждате такъв възторг да е изписан по лицата ни"? Синдикатите питат премиера как един пенсионер да си изхархи 250 лева пенсията и да дочака следващата.

"Ние не бихме могли да изпаднем в подобен възторг", заяви Любка Георгиева.

От своя страна Тодор Капитанов от КНСБ заяви, че структурите на синдикалната организация са в подкрепа в края на месеца да бъдат реализирани протестни действия. В самото заседание на двата стачни комитета се набелязали конкретни мерки и ще бъдат съобщени, когато бъдат разбрани резултатите между лидерите на конфередециите с премиера и НСТС. На заседанието на Тристранката синдикалните организации ще настояват за гаранции предложението за неплащането на първия ден от болничния да бъде отменено изцяло.

В най-скоро време в спешен формат ще има среща с премиера, увери Капитанов и заяви, че няма да бъде отменен протестът.

Идеята първият ден от болничните да не се плаща беше представена след среща между ГЕРБ и Обединените патриоти в лицето на Каракачанов и Симеонов.

От думите на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова стана ясно, че се мисли за изключения, като например за майките на деца и болнични вследствие на трудови злополуки. Тя коментира идеята с думите: "Няма 100% справедливост".

От ДПС бяха категорични, че не подкрепят анонсираното предложение, тъй като според тях това е скрито увеличение на осигурителната вноска.

От своя страна синдикатите също остро нападнаха идеята и предупредиха, че ако тя бъде приета, те ще поведат хората на протест.

Заради критиките към идеята първият ден от болничните да не се заплаща, Обединените патриоти отрекоха те да са нейни автори и подчертаха, че това било идея на ГЕРБ и по-конкретно - на финансовия министър Владислав Горанов.Той обаче отрече твърденията и заяви, че така и не е ясно кой е предложил първият ден от болничния да е за сметка на болния.

От Българската търговско-промишлена палата пък приветстваха идеята за неплатен първи ден от болничните. Според тях работодателите не трябва те да се натоварват с нито един ден болнични.

От КТ "Подкрепа" изразиха готовност да напуснат НСТС и да организират масов национален работнически протест. Учителите също заплашиха с национален протест и затваряне на училища, ако дебатът не бъде спрян.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини