От 1 януари 2020 първият ден от болничния няма да се плаща, остава за сметка на работника

От 1 януари 2020 г. първият ден от болничния няма да се заплаща, т.е. ще е за сметка на работника. Това обявиха представители на ГЕРБ и "Обединените патриоти" след заседание на съвета на коалицията днес, без да кажат кой от тях е вносител на предложението. Решението е прието и от Изпълнителната комисия на партията на Бойко Борисов.

В момента първите три дни на болничния са за сметка на работодателя, а размерът на обезщетението е 70% от осигурителния доход. Според работодатели обаче част от болничните са фалшиви, заради което първите три дни не трябва да се заплащат, както е в някои европейски страни. През септември подобно предложение направи Асоциацията на индустриалния капитал в България.

По думите на лидера на НФСБ Валери Симеонов днес вторият и третият ден на болничния ще се заплащат по същия начин, както и сега. Според вицепремиера Красимир Каракачанов мярката цели да спре фалшивите болнични с цел удължаване на почивни дни.

Статистика на Националния осигурителен институт (НОИ) показва, че за пет години болничните с продължителност от три дни са се увеличили с 50 на сто.

От юли минималната пенсия ще е 250 лв.

Формален повод за заседанието на коалиционния съвет е искането на "Обединените патриоти" минималната пенсия за стаж и възраст да стане 250 лв., което е прието от управляващата партия и ще бъде факт от 1 юли. Тогава по т.нар. швейцарско правило останалите пенсии ще бъдат увеличени с 6.7%, като средната пенсия ще стане 412 лв. При подобно индексиране минималната пенсия, която в момента е 219 лв., би била 234 лв., както е записано в приетия на първо четене бюджет на държавното обществено осигуряване за 2020 г.

Според Красимир Каракачанов увеличението на минималната пенсия ще засегне около 800 хил. български граждани. По данни на осигурителния институт пенсионерите у нас са над 2.1 млн. души, а близо половината от тях получават или минимална, или малко по-висока пенсия.

На въпрос на "Дневник" дали няма да се мисли за увеличение на пенсиите, които са с няколко лева по-високи от минималната, тъй като хората са плащали по-високи осигуровки, Валери Симеонов каза, че при този бюджет трудно може да се направи нещо като индексиране, но ще мислят за следващия. Сега обаче по думите му държавата била длъжна да подаде ръка на "най-бедното съсловие от обществото, което е работило цял живот".

Ромските деца без такса в градините

От януари държавата ще поема таксите за детска градина на децата от "ниските слоеве на обществото и маргиналните групи", които са на възраст от 4, 5 или 6 години. Предстои да бъде определен подоходен критерий, по който да се определя децата от кои семейства ще бъдат освободени от такси. Според Валери Симеонов и в момента в някои общини има такъв критерий.

"Няма как да ги интегрираме по друг начин. Няма как да ги изселим или да се правим, че ги няма", каза Симеонов в отговор на въпроси на "Дневник", с което даде да се разбере, че мярката е насочена основно към децата от ромски произход. По закон у нас предучилищното образование е задължително за децата на 5 и 6 години и често се осъществява в детските градини.

При приемането на бюджета за 2020 г. ще бъде създаден фонд, с който ще се финансира строителството на детски градини и училища. В него ще има 70 млн. лв., като от думите на Красимир Каракачанов се разбра, че ГЕРБ и "Обединение патриоти" планират през следващите три години да има подобна сума в бюджета, макар и мандатът на правителството да е до 2021 г.

Без "Атака" на заседанието

Представители на "Атака" не са присъствали на коалиционния съвет при премиера Бойко Борисов, макар и да не са се обявявали в опозиция въпреки изключването на партията от малката формация "Обединени патриоти". Попитан за "Атака", Красимир Каракачанов каза: "Очаквам да ни похвалите за предложенията, а не да влизаме в подобни дебати".

Според Валери Симеонов "Атака" няма защо да присъства, тъй като е изключена от "Обединени патриоти".

По думите на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова коалицията показва, че държи стабилно управлението на държавата и парламентарното мнозинство.

По-късно от пресцентъра на "Атака" обявиха, че заседанието е било тайно, а по коалиционно споразумение минималната пенсия е трябвало да бъде 300 лв.

Източник: в. Дневник

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    12
    123
    4 0
    09:49, 15 ное 2019
    В такъв случай е редно при всяко излизане в болнични да не се одържат здравни осигуровки от работещите за първия ден от болничните.Нека бедната държава си търси парите от алчните чорбаджии,които така и така я лъжат при плащане на данъци и осигуровки!
Последни новини