Калифорния забранява кожените изделия

Година след като Лос Анджелис стана най-големият град в щата, който забрани продажбата на животински кожи, целият щат Калифорния въвежда забраната. На 11 октомври губернаторът Гавин Нюзъм одобри законопроект AB44, който прави незаконни продажбата, даренията или производството на нови кожени изделия в щата.

Новият закон ще се прилага за дрехи, чанти, обувки, шапки, чехли или ключодържатели, които съдържат животинска кожа (с косъм или козина). Изключени от действието на закона са щавените кожи, телешка кожа, както и използването на козина за религиозни цели, препарираните животни и употребяваната кожа с козина. Законът ще влезе в сила - 1 януари 2023 г..

Освен това, с решението си Нюзъм забранява и използването на животни в циркови шоута, като изключения правят само котките, конете и кучетата. "Калифорния е на първо място по запазването на живота на животните. Днес това лидерство включва и пълна забрана на продажбата на кожа", заяви губернаторът Нюзъм . 

Решението беше приветствано от природозащитните организации. Те поздравяват Калифорния и Нюсъм за това, че повече няма да допринася за изчезването на животни.

На противоположна позиция е Информационният съвет на САЩ за кожа. Това е "радикална веганска атака, която е само първата стъпка към други закони, които ще бъдат наложени върху това какво носим и какво ядем", заяви говорителят на съвета Кейт Каплан.

Коментари в сайта

Последни новини