Турция започна военната операция в Сирия

Турция започна военната си операция източно от река Ефрат в Сирия срещу силите на сирийските кюрди, които според турските власти са терористи, съобщават световните информационни агенции.

Началото на операцията беше обявено от турския президент Реджеп Тайип Ердоган, като целта ѝ била да се ликвидира "терористичния коридор".

Операцията е озаглавена "Източник на мир".

Според Ердоган операцията се провежда не само срещу милициите на сирийските кюрди, които според Анкара са свързани със забранената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК), но също така и срещу терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава"). 

"Започна операция "Източник на мир" на турските въоръжени сили заедно с (опозиционната) Свободна сирийска армия срещу Кюрдската работническа партия и групировката "Ислямска държава" в Северна Сирия. Нашите цели са да унищожим терористичния коридор, който се опитват да създадат на южните ни граници, както и да донесем мир и спокойствие в региона", написа турският държавен глава в "Туитър".

Турска авиация и артирелия е започнала да поразява позиции в Сирия веднага след обявлението на Ердоган.

Според сирийската държавна телевизия турската армия е извършила бомбардировки по град Рас ел Айн в северозападната част на провинция Хасака, също така е било ударено село Ал Маджараф в покрайнините на града и позиции на сирийските кюрди в Ал Машраф и Харбат ал Банат. 

Според телевизия "Ихбария" се наблюдава бягство на бежанци от град Рас ел Айн.

По-рано турският външен министър Мевлют Чавушоглу посочи, че Анкара ще информира всички засегнати страни и сирийското правителство за операцията в Североизточна Сирия.  Сирийски демократични сили (СДС), в които водещата сила са кюрдите. СДС е близък съюзник на оглавяваната от САЩ коалиция, като членовете ѝ служат като пехотинци за дългогодишната ѝ борба срещу ДАЕШ.

ПКК, която се стреми към независима кюрдска държава, провежда въоръжен бунт срещу турската държава с нисък интензитет в югоизточната част на Турция от десетилетия. ПКК е посочена като терористична група не само от Турция, но и от САЩ и НАТО.

Ердоган каза през миналата седмица, че решението за турска операция в Северна Сирия, източно от река Ефрат, може да бъде взето в близките дни. Турският президент отбеляза, че главните цели на Анкара ще бъдат прочистването на пограничната с Турция сирийска територия от силите за самоотбрана на сирийските кюрди, да се създаде зона за сигурност там и заселването на сирийски бежанци, които Турция не можела безкрайно да приютява.

САЩ от своя страна отказаха да участват във военната операция на Анкара и обявиха изтеглянето на войските си от Сирия. Както подчертаха представители на арабско-кюрдските отряди "Сирийски демократични сили", САЩ по този начин са нарушили договорките си с кюрдските сили.

Дамаск многократно осъжда окупационната политика на Турция в Северна Сирия.

Турция вече проведе на територията на Сирия две военни операции: "Щит на Ефрат" в началото на 2018 г. и "Маслинова клонка" през 2016 г. В резултат беше създадена буферна зона за сигурност между пограничните градове Азаз и Джараблус, а също така беше окупиран Африн.  

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини