ЕК постави тежка диагноза на българското образование. Печата

Доклад. 
 
"Дума":
 
ЕК постави тежка диагноза на българското образование
 
Доклад, в който се изреждат проблемите в българското образование и се отправя призив за нови реформи и осъвременяване на системата, публикува Европейската комисия.
 
Усилията на България да осъвремени образователната система продължават, но подобряването на качеството и приложимостта на пазара на труда остават предизвикателство, се казва в оценката на комисията.
 
Престижът на преподавателската професия у нас е нисък, а преподавателите застаряват, изтъкват от ЕК и препоръчват увеличение на заплатите в тази област.
 
Демографските тенденции и увеличаващият се недостиг на умения показват, че България трябва да вложи повече в обучението на гражданите, е друга препоръка от Брюксел. Нуждата от повишаване на уменията на възрастните е голяма, но участието в обученията за възрастни е слабо, се допълва в документа.
 
Арабаджиева. 
 
"Сега":
 
Съдът върна Арабаджиева в ареста
 
Маринела Арабаджиева остава в ареста. Съдът реши, че тя може да се лекува в болницата на затвора, съобщи bTV.
 
Ветко Арабаджиев и съпругата му са обвинение за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари. След като на 18 септември Специализираният съд промени мярката за неотклонение на Арабаджиева в домашен арест заради влошеното ѝ здраве, днес Апелативният спецсъд я върна в ареста.
 
Мотивът на прокуратурата да иска промяна в мярката за неотклонение беше, че последната съдебно-медицинска експертиза е показала, че Арабаджиева може да пребивава там. Другият мотив е отказът ѝ да бъде настанена в болница "Лозенец", въпреки постановление на наблюдаващия прокурор от юли месец. Според дъщерята на обвиняемата решението е абсурдно.
 
Кампания. 
 
"24 часа":
 
В полунощ започва предизборната кампания за местните избори
 
Остават 4 часа до началото на предизборната кампания за местния вот от полунощ. Кандидатите за кметове и общински съветници ще разполагат с месец, за да привлекат подкрепата на избирателите. Над 6 милиона и 200 хиляди души имат право на глас.
 
На тези избори над 36 000 са кандидатите за кметове и общински съветници в цялата страна. За сравнение на предишните местни избори те са били значително повече.
 
На 27 октомври общините ще избират измежду 1 200 кандидати за кметски постове. Най-много са желаещите да оглавят София и Пловдив - съответно - 19 и 14 - кандидат-кметове.
 
Протест. 
 
"Монитор":
 
Протест събра недоволни от освобождаването на Джок Полфрийман
 
Недоволството срещу освобождаването на австралиеца Джок Полфрийман, който наръга смъртоносно Андрей Монов е организирано от близки и приятели на момчето. Протестиращите са с искане за отстраняване на съдебния състав, взел решението за предсрочно освобождаване на австралиеца.
 
Протестът тръгна от площад "България" неслучайно. Мястото е избрано заради символиката с името на площада и желанието за справедливост в държавата.
 
"Този площад си вижда от гроба на Андрей, но там са само костите му, духът му е тук", заяви разтърсващо баща му Христо Монов. Той подчерта, че случилото се е успяло да обедини хора с различни виждания и политически убеждения.
 
"Господа и госпожи соросоиди, успяхте да ни обедините. Обединихте ни в името на майка България и действително ние ще постигнем онова, за което сме се събрали", допълни Монов.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ва
    Васил
    2 -1
    08:07, 27 сеп 2019
    Днешните деца са злобни,лоши и нахални.
Последни новини