Южна Корея иска АЕЦ "Белене" и общ IT бизнес с България

Република Корея предложи на България по-тясно сътрудничество в IT сектора, в страната искат да използват български IT специалисти, защото ги ценят високо. Това каза южнокорейският президент Мун Дже-ин в началото на разговора с българската правителствена делегация, водена от министър-председателя Бойко Борисов.

Тема на обсъждане също са енергийната тема и желанието на корейската страна да участва в проекта за изграждане на АЕЦ "Белене". Корейска фирма е заявила участие в проекта.

Мун отбеляза, че България е привлекателна за южнокорейските компании, защото има ниски данъци и добри условия за бизнес, а компаниите имат интерес да инвестират в България, защото това ще им предостави лесен достъп и до пазара на Европейския съюз.

Мун заяви, че би желал с България да има по-тясно сътрудничество и в туризма и подчерта, че корейските туристи в България постоянно се увеличават. Той посочи, че стокообменът между двете страни нараства и пое ангажимент да рекламира България. В страната му се радват много за избора на Кристалина Георгиева за управляващ директор на Международния валутен фонд, изтъкна Мун.

За първи път български министър-председател посещава Република Корея, въпреки, че догодина се навършват 30 години двустранни дипломатически отношения между двете страни.

На свой ред премиерът Борисов заяви, че България разчита на съдействието на президента Мун да насърчи южнокорейския бизнес да обърне поглед към България. Българският министър-председател акцентира върху конкурентните предимства на икономика ни - много добър бизнес климат, ниско данъчно облагане, квалифицирана работна сила и достъп до обширния пазар на ЕС.

Българският премиер отбеляза, че България и Република Корея имат добро сътрудничество в сферата на образованието и обмена на студенти.

По отношение на ситуацията на Корейския полуостров, премиерът Борисов заяви, че българската позиция е последователна и категорична и е в подкрепа на намирането на мирен изход по дипломатически път. 

Какво написа Борисов във Фейсбук

"Срещнах се с президента на Република Корея Мун Дже-ин, пред когото изразих задоволство си от ползотворния политически диалог, постигнат при настоящото официално посещение в Сеул. Сега нашата задача е на основата на изграденото политическо доверие да изпълним със съдържание и конкретни практически резултати двустранното сътрудничество. Разчитам на съдействието на президента Мун и ръководеното от него правителство за насърчаване на корейския бизнес да обърне поглед към България. Запознах го с конкурентните предимства на българската икономика, като много добър бизнес климат, ниско данъчно облагане, квалифицирана работна сила и достъп до обширния пазар на ЕС."

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини