Инспекцията по труда в Кърджали засили контрола за непълнолетни деца на полето

Инспекцията по труда в Кърджали активизира контрола в селското стопанство във връзка с прибирането на есенните култури и старта на учебната година. При проверките, освен за законосъобразно полагане на труд, специално се следи за непълнолетни лица на полето. Дори непълнолетните да не работят  ще се информира Районното управления по образование, за да бъде задействан Механизмът за съвместна работа на институциите по обхващане и включване в образователната система на деца и ученици.Това съобщи за медиите директорът на Инспекцията Ангелина Бабунска.

Бабунска подчерта:Ако непълнолетните полагат труд без разрешение на Инспекцията по труда, се сигнализира и Прокуратурата, тъй като това е квалифицирано като престъпление и се преследва по Наказателния кодекс. Такива проверки са извършени през м.  септември 2019г. - 16 броя. Преди 15.09.2019г. има един случай в община Кърджали, с. Звиница, където на полето са намерени 2-3 малолетни лица, които не са работили, а са заедно с родителите си, но установяването на техните имена и възраст е трудно, тъй като лицата не носят лични карти.

Инспекцията по труда напомня на земеделските стопани, че трябва да сключват трудови договори с наетите от тях лица и това може да става на всяко основание, регламентирано в Кодекса на труда. Договорите за краткотрайна сезонна селскостопанска работа по чл. 114а от Кодекса на труда, т.нар. еднодневни трудови договори, са един от начините за наемане на работната ръка, които имат своите предимства и за работещите, и за земеделските стопани. Пак напомняме, че наетите не губят право на социално подпомагане и осигуряване и в същото време се осигуряват във фонд "Пенсии" и във фонд "Трудова злополука и професионална болест". Облекчение е и това, че земеделските стопани са освободени от задължението да регистрират тези договори в НАП, както и да оформят трудови книжки и да издават заповеди за прекратяване.,кза още Ангелина Ббунска.Друго облекчение е възможността за предоставяне на образците на еднодневни договори онлайн по всяко време, дори в извънработното за администрацията. Онлайн се предоставят и образците на еднодневни договори за четиричасов работен ден. За работници, които преди това са били наемани от земеделския стопанин данните им директно се генерират и не се въвежда наново информацията за тях. Разработен е и калкулатор, който генерира в разписката – неразделна част от договора, дължимата сума за данъци и осигуровки за сметка на наетото лице и нетното възнаграждение, което трябва да получи лицето,подчерта директорката на Инспекцията по труда.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини