Индонезия връща 547 контейнера боклук на Запада

Изображение 1 от 2

    Кризата със световния боклук се задълбочава. От юли Индонезия е спряла над 2000 контейнера, пристигнали за унищожаване в няколко пристанища. От тях са върнати 331 контейнера, които ще бъдат последвани от още 216.

    Общо 547 контейнера боклук ще бъдат върнати откъдето са дошли, тъй като властите в Индонезия са установили наличието на използвана пластмаса и опасни вещества в съдържанието им. Става дума за тонове отпадъци, Само днес девет контейнера със 135 тона отпадъци са върнати на Австралия.

    Останалите скоро ще бъдат върнати на САЩ, Нова Зеландия, Испания, Белгия и Великобритания.

    По-рано тази година Филипините изпратиха тонове боклук, приет преди години, обратно в Канада.

    Откак Китай обяви, че няма да приема отпадъци за рециклиране от началото на 2018 год, САЩ, Австралия и много страни в ЕС, търсят други места в Азия, които да приемат боклука им. Данни от Службата за международно рециклиране показват, че в периода между последното тримесечие на 2016 г. и това на 2017 г. малайзийският внос на пластмасови отпадъци се е увеличил повече от два пъти. Виетнам, Тайланд, Индонезия и Индия показват подобна тенденция. Скоро след това обаче азиатските страни приеха ограничения за състава на боклука и квоти. Това се наложи заради новопоявилите планини отпадъци, които те не могат да обработят.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини