Бизнесът дава стипендии за дефицитна професия в средното образование в Девин

    Нова специализирана паралелка стартира тази есен в Професионалната гимназия по електротехника „А.С.Попов“ в родопския град Девин. От тази година учебното заведение обособява клас в специалността „Автоматизация на непрекъснати производства“ за получаването на средно образование с трета степен на професионална квалификация. Сред учебните предмети в програмата са включени и часове по цифрова схемотехника, технически средства за автоматизация, теория на автоматичното регулиране, електрически машини и апарати и други.

    Новата възможност, в една от най-дефицитните професии, се осъществява с подкрепата на трите най-големи производствени компании, регистрирани на територията на община Девин – "Девин" ЕАД, фабриката за бутилиране на минерална вода ТПК Михалково и Механичен завод. 

    Фирмите осигуряват месечна стипендия на 9 ученика, които стартират обучението си в специализираната паралелка, като са предвидени и платени стажове в производствените предприятия на трите комании. Водят се разговори за осигуряване на общежития за учениците, които не живеят в Девин. След завършването на средното си образование, децата ще имат възможност за професионално развитие в една от трите компании.

    Професията „Техник по автоматизация“ страда от недостиг на квалифицирани кадри в региона на Девин, а търсенето от страна на компаниите расте. Специалността е защитена по смисъла на Закона за професионалното образование и обучение. Дипломиралите се „техници по автоматизация“ могат да организират и контролирaт дейностите по поддържане и експлоатация на технически устройства в рамките на различни по вид автоматизирани системи.

    Инициативата на трите компании и Професионалната гимназия по електротехника „А.С.Попов“ се ползва с подкрепата на местната власт, Регионалния инспекторат по образованието, ръководството на училището и се приветства от широката общественост.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини