Общинският съвет на Хасково в мандат 2015-2019 г.: Равносметката

Изображение 1 от 3

    Така, както започнаха мандата си в местната власт преди четири години, така и го завършиха днес общинските съветници в последния местен парламент на Хасково – всички заедно за обща снимка.

    Заедно, но само на снимката, иначе-мандатът мина в пререкания. Често и преминавайки добрия тон, работиха местните парламентаристи.

    Преди да вземат последните си решения за мандата, от трибуната съветникът Георги Пеев призова колегите си да се извинят на хората от Хасково заедно за това, че са им изгубили времето през последните 4 години, за провалената надежда да вярват, че този Общински съвет ще изпълни предизборните обещания.

    Част от останалите общинските съветници също са на мнение, че добрият тон в местния парламент и взаимодействието между Общинския съвет и кмета на Хасково, са били нарушени, а диалогът често е липсвал. Други коментираха, че се е свършила немалко работа, макар и да признаха, че перипетиите и пререканията често са били на личностна основа или са стъпвали на базата на политическа конфронтация.

    На мнението, че в общи линии този мандат на Общинския съвет не е бил кой знае колко ефективен, е един от най-опитните съветници в Хасково, който вече пет мандата е в местната власт-влезлият с квотата на Коалиция „За Хасково“, но завършил като независим съветник – Албен Манджуков.

    „Отчитам мандата като неуспешен. Нищо не успяхме да направим за хората. И това беше плод на административни грешки, на разногласия в Общинския съвет. Вярно е, че ние – общинските съветници взимаме решенията, гласуваме какво трябва да се случи, но тези решения трябваше и да се изпълняват, а всъщност нищо не се изпълни“. Албен Манджуков призна и разочарованието си от липсата на взаимодействие между ОбС и кмета на града. „Много трудна комуникация имахме с кмета, която доведе само до разногласия“. Той не скри и че сам чувства вина донякъде за неефективността на този мандат.

    Светослава Стоянова от „Коалиция за Хасково“ е категорична, че така, както тяхната съветническа група е била доблестна да поиска извинение от хасковлии за изгубеното време, е трябвало да го направят и останалите съветници. „Абсолютно провален мандат, защото хората станаха заложници на икономическите интереси от страна на тези, които взеха властта. “, коментира тя. А по повод нарушаването на добрия тон по време на заседанията в зала „Хасково“, което не беше изолирано явление, Стоянова коментира: „Има управляващи и опозиция, затова няма начин да мине без пререкания“. Препоръката ѝ към бъдещата местната администрация и новия Общински съвет на Хасково е: „Всички да работят заедно“. „Нищо не може да се случи в едно село и ли в един град, ако всеки дърпа към своя край“. Стоянова отбеляза още, че между законодателната и изпълнителната власт в Хасково в последните четири години диалогът не просто е бил труден, а въобще го е нямало.

    Липсата на комуникация от страна на кмета Добри Беливанов беше посочено като най-слабото място във вече изминаващото управление на града и от общинския съветник от ГЕРБ Румен Стоянов. Той призна, че като цяло и тонът в Общинския съвет не е бил на ниво. „Ние сме подкрепяли всяко едно разумна предложение, което е било в полза на гражданите“, коментира съветникът от ГЕРБ. „Смятам, че всеки един от нас се е клел да служи на гражданите в тази община и влизайки в този Общински съвет е имал ясната отговорност, че представлява хората, своите избиратели. Е, имало е и борба за надмощие от съответните групи и някак си тонът не беше добър сред нас през тези 4 години-изострен, на моменти и много провокативен. Аз съм завиждал благородно на съседни общини, където сесиите са минавали в нормална работна обстановка. Не можа да се каже, че това се е случвало често при нас. “

    За това какво трябва да се промени в следващия Общински съвет, за да е по-добра стиковката на работа в него, Стоянов не смее да дава конкретни съвети, защото смята, че добрият тон и комуникацията зависят от това какви ще са типажите хора, които хасковлии ще припознаят като свои представители в него. Според него обаче, бъдещите съветници трябва да се стремят да имат повече близост с хората от града. От личен опит казва, че най-добрият вариант за това са честите приемни за гражданите.

    Съветниците от ДПС отчитат мандата, като успешен. „Смятам, че тези четири години си минаха нормално за ДПС. Като съветници считаме мандата си за успешен, защото ние направихме всичко, каквото трябва за нашия електорат и за града“, отбеляза Сунай Алиев и добави, че групата на ДПС е била най-конструктивната в приключилия вече работата си Общински съвет.

    Като успешен „донякъде“ отбелязаха мандата от БСП „От групата на БСП успяхме да постигнем няколко добри неща: изработихме и ОбС го прие правилник за работата на Консултативен младежки съвет, който беше формиран и вече действа, второто нещо са правилата за реализацията на младежки проекти, които да се финансират от общинския бюджет и от две години те вече действат, виждаме и добрите резултати. Третото са правилата за раздаване на помощи в размер на една минимална работна заплата за всяко семейство с живо новородено от 2019 година. “, отбеляза Иван Станчев добрите страни, но не спести и критиката: Беше нарушаван добрия тон, не биваше да се стига до някои тежки обиди и думи, които недостойно прозвучаха трибуната на Общинския съвет.

    И на фона на мнението на доста от опитните политици и съветници в Хасково за неуспех, интересни мнения изказаха някои от съветниците, които за първи път влязоха в местното самоуправление. Един от тях е Александър Калемджиев от Коалиция „Народен съюз ВМРО-БНД“. За него като цяло мандатът на този местен парламент е бил успешен, въпреки раздора, който настъпи между ГЕРБ и кмета Добри Беливанов в един момент. „За първи път ми е да съм в управлението на града и разбрах, че нещата не са такива, каквито изглеждат отвън. Представящ си, че управлението се случва по определен начин, но когато влезеш в него виждаш, че ситуацията е съвсем друга. Обаче разбрах, че общинските съветници не са паднали от Марс, както се казва, а са обикновени хора със своите недостатъци и плюсове. Някои се променят, след като влязат в управлението, други-не“.

    Александър Калемджиев излиза от първия си мандат на общински съветник без разочарование и с лично удовлетворение от свършеното. „Аз, като председател на постоянната Общинска комисия по „Спорт, туризъм и младежки дейности“, съдействах на администрацията за изграждането на спортни площадки на стадиона на Ямача, за площадки и на други места в град, за обновяването на Скейт парка. Приоритетът ми беше подобряването на условията за спорт за децата и младежите. Като цяло бях ориентиран да помагам в спорта още, когато се кандидатирах за общински съветник, така че съм доволен от свършеното. “, посочи Калемджиев. Той обаче няма да участва в предстоящите избори. Основната причина за това е пренареждане на приоритетите: вече има три деца и е решил да обърне повече внимание на семейството си, както и да следва стъпките си в бизнеса-неща, за които не е имал достатъчно време през последните четири години.

    Променило ли им се е мнението за местното самоуправление и каква разлика са открили от времето, когато са го наблюдавали отвън, като граждани и след като са го погледнали вече отвътре, като законотворци в местния парламент, отговориха още двама от „новите“ общински съветници.

    Единият от тях също заяви, че няма намерение да е кандидат за новия Общински съвет – Росен Пеянков от Коалиция „Сряда 7“. “ Най-лошото нещо на този мандат беше липсата на добро взаимодействие между законодателна и изпълнителна власт. Всъщност при едно добро начало, в което тръгнахме, възникналите конфликти в управляващата партия ГЕРБ и кмета, нарушиха това взаимодействие и от там колективната работа в целия Общински съвет се срина. Всъщност общинските съветници се превърнахме в хора, които гласуват действия с по-скоро задача озаконяване на решенията, които общинска администрация взима. И всъщност, когато имаше гласувания, които не се възприемат нормално от местната администрация, изобщо нямаше изпълнение по тях. Това, според мен, е проблем.

    Смятам, че повечето от общинските съветници през цялото време работеха добре, но точно липсата на доброто взаимодействие в управлението всъщност лиши град Хасково от възможността за едно по-добро развитие през тези четири години.

    Когато човек е отвън, очаква, че много от нещата могат да се променят от общинските съветници, истината обаче е съвсем друга. Реално развитието на една община зависи в по-голяма степен от кмета и общинската администрация. Общинските съветници могат да дадат принос и тласък за развитие, но ангажиментът за това е предимно на кмета. В този смисъл за мен донякъде този мандат беше разочарование: очаквах, че мога да свърша повече полезна работа, а в реалността се оказа, че има механизми, които ограничават дейността на един общински съветник в крайна сметка до неговата компетенция“.

    Според Деян Янев от Реформаторския блок, гражданите винаги имат правото да търсят сметка на тези, които са избрали да организират живота им и икономическите взаимоотношения, така, че да живеят по-добре. „Така че, ако гражданите търсят сметка от нас, ние им я дължим и трябва да се чувстваме отговорни пред тях“, коментира Янев призива за извинение към хасковлии, който прозвуча в залата.

    А дали е бил работещ този общински съвет и за нарушения добър тон с кмета на града смята: Всички знаем, че през последните три години имаше взаимно противопоставяне, понякога не много конструктивен диалог между местната власт-Общинската администрация и Общинския съвет. Но пък в много отношения сме и работили добре и в интерес на истината сме и свършили доста работа. Аз лично не мога да се оплача от мандата, защото съм работил добре с всичките си колеги в Общинския съвет и не съм влизал с никого в конфронтация. “ За участие в предстоящия вот Янев все още не е категоричен. „В момент на размисъл съм, защото тази работа е много отговорна и все още преценявам дали ще имам сили да я върша отново. А разликата, която открих, влизайки в управлението на града е, че в Общинския съвет разбираш колко трудно е понякога да направиш онова, което хората очакват от теб. Защото трябва да намериш съдействието, съмишленичеството на много други колеги и понякога е нужно да положиш много усилия, за да прокараш, дори и да са добри, решения. Но пък, когато си достатъчно настойчив, всичко може да се получи“.

    В този мандат на ОбС на Хасково, чието последно заседание беше днес, работиха 41 общински съветници от 8 политически сили: ГЕРБ, „Коалиция за Хасково“, ДПС, Коалиция „Реформаторски блок“, БСП, ПП „Българе“, Коалиция „Народен съюз ВМРО-БНД, БДЦ“, Коалиция „Сряда 7“ и трима независими.

    Преди да закрие последното заседание на Общинския съвет-Хасково, председателят му Таня Захариева поднесе на колегите си почетни плакети с изписано името на всеки от тях. Тя им благодари за съвместната работа: „Благодаря за дейността ви на общински съветници в мандат 2015-2019 година, благодаря ви за важните и отговорни решения, които взехме. Доказателство за това е и последното решение, което гласувахме за отпускането на средства за осигуряването в детските градини на по-добри условия. “, отбеляза председателката.

    Накрая почерпката беше от кмета с думите: Уважаеми, общински съветници, сърдечно ви благодаря за 4-те години, в които работихме. Това е последната общинска сесия, надявам се, че някои от вас отново ще бъдат тук и в следващия Общински съвет.

    Най-искрените и напълно заслужени аплодисменти от абсолютно всички обаче получи единствено Магдалена Петрова, която е гл. спец. в отдела „Административно и информационно обслужване“ в местната администрация и отговаря за оформянето и придвижването на документацията, с която общинските съветници трябва да разполагат преди всяка сесия. От тях тя получи огромен букет.


    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (16)

    • 1
      Че
      Черниванов
      61 -3
      17:58, 13 сеп 2019
      Можехме без всички тях до един и нямаше да забележим, че ги няма.
    • 2
      99
      999
      45 -3
      18:25, 13 сеп 2019
      Едни хрантутници си отиват, идват следващите които сами ще си ги назначим и ще си ги търпим и храним без да вършат нищо.
      • По
        Помислете
        23 -3
        19:25, 13 сеп 2019
        Помислете като гласувате този път. Има хора, на които им се работи
    • 3
      Ха
      Хайфутииии
      24 -2
      19:03, 13 сеп 2019
      Всички как работят усърдно за унищожаването на БЪЛГАРИЯ ....
      Нека им благодарим, и Да им пожелаем след време и за тях да работят така както те в момента ....
    • 4
      Ан
      Англия Лондон
      24 -2
      19:30, 13 сеп 2019
      От тия на снимката 70 процента не ги бива за нищо !!!!! От 3 до 5 процента стават само че тия 70 процента не им дават да развиват-Работят за града ..... а останалата част 25-27 процента просто не стават изкараха си мандата просто СПЯЩИ !!!!
    • 5
      Ст
      Стар Хасковлия
      19 0
      23:01, 13 сеп 2019
      Всичката тая паплач, ако беше взела по една лопата когато валя големия сняг щеше да единственото добро нещо което са направили. Ама те и това не направиха. А този дето се подмазва на "господина с вратовръзката и дамата с рокля на точки" е един от многото баламурници гласували за тази измет. Да живеят баламите , докато са на този свят ще има лапачи като тези на снимката.
    • 6
      Фу
      Футболиер
      20 -2
      23:41, 13 сеп 2019
      Мдааа крайния резултат е пълна нула от бездействието на тези уж работещи общински съветници, и после мислете за кого гласувате на предстоящите избори твърдо против Герб,които тотално се изложиха с безкрайната лакомия на Делян Добрев и сие спрямо проекти и далавери.Беливанов му се опълчи и в крайна сметка са потърпевши гражданите за съжаление .Настоящият областен управител е пионката на Добрев би трябвало да разберат,че не става за кмет липса на всякакви управленски качества даже Беливанов е две класи над него.
    • 7
      Го
      Гошо Иванов
      16 -5
      00:09, 14 сеп 2019
      Ето ги хората за разстрел!
    • 8
      Ха
      Хасковлия
      10 0
      10:54, 14 сеп 2019
      Като хвана едно дървооооо
    • 9
      Uy
      uyu
      6 0
      11:57, 14 сеп 2019
      Г-не Михайлов, дамата с точките е работила върху вас навярно , а този с вратовръзката е взел-дал.
      Дамата е въздух под налягане, а вратовръзката е изкуфял каунь.
    Последни новини