Пробив в София по модела "Румен Радев" бил категорично възможен

Пробив в София по модела "Румен Радев" е категорично възможен, но дали този пробив ще бъде в лицето на Мая Манолова - не е ясно. Това коментира политологът Христо Панчугов пред БНР, имайки предвид "възшествието" от "нищото" на настоящия президент. 

По думите му е сигурно, че БСП ще подкрепят Манолова, ако тя се кандидатира за кмет на столицата, "иначе БСП трябва да са политически заблудени, за да издигнат друг".

"За първи път изглежда, че балотаж в София е възможен, но кой ще отиде на него е трудно да се предрече", изтъкна още политологът.

Според него кризите в София около ремонтите са оставили усещането, че успехите в управлението на този град не са толкова видими, колкото ГЕРБ искат да ги представят.

"Това получи отражение и в новината за сключването на споразумение на ГЕРБ и СДС - търси се партньорство", посочи той и допълни, че преди няколко месеца е изглеждало по-сигурно, отколкото сега, че Мая Манолова ще се включи в надпреварата за столицата и че ГЕРБ, като че ли ще имат друг кандидат, а не Йорданка Фандъкова.

"Опозицията, в лицето на БСП, проспа всички истински скандали в София, за да издигнат кандидат, който да наложи себе си като смислена алтернатива и да привлече гласове", констатира Панчугов и подчерта, че инерцията работи най-много за ГЕРБ.

Христо Панчугов посочи най-големите скандали в столицата - замърсяването, обществените поръчки и корупцията.

Според него десницата има голям потенциал в София, защото около 90% от електората ѝ живее в столицата, но проблемът бил, че кандидатът на "Демократична България" изглежда, като че ли си играел с проблемите на София, не стоял достатъчно сериозно.

„Разговорът трябва да бъде сериозен и свързан с битката за промяна, от гледна точка на корупцията и на начина на управление на общинския бюджет, а не толкова дали познава градската среда и желанието за нейната промяна", изтъкна още политологът.

По думите му много важно е каква кампания ще проведат десните, за да не поставят избирателите си в сложната ситуация на балотажа в София да избират по-малкото зло, както беше на президентските избори.

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини