Нови правила за ваксините разделиха лекарското съсловие (видео)

Нови правила при поставянето на задължителните ваксини на деца разделиха лекарското съсловие. Според една част от медиците е наложително осъвременяване на националната имунизационна политика. Противниците на това смятат, че намаляването на някои ваксини се прави, за да се намалят разходите за имунизации.

Според промените поставянето на пневмококова ваксина при деца до 6-месечна възраст се намалява от три на два пъти. Предвижда се и отмяна на пробата Манту. Промените предвиждат и реимунизацията срещу туберкулоза при деца на 11-годишна възраст да отпадне и да бъде въведена такава срещу коклюш при тези на 12 години.

Родители пък са на мнение, че ваксината за варицела трябва да стане задължителна.

Доц. д-р Атанас Мангъров, който е завеждащ детското отделение към Инфекциозна болница, коментира в ефира на "България сутрин", че с тези промени, които трябва да направят имунизациите у нас по евростандарт, няма да бъде точно така. 

"С някои от промените ще го достигнем, а с други ще снижим нашия стандарт, за да стигнем европейския", категоричен беше лекарят.

Пред Bulgaria ON AIR доц. д-р Мангъров обясни, че е добре добавянето на нова имунизация за 12-годишните.

"Ваксината за най-честия бактериален менингит, която е направена да се прилага по схема 3+1, ние ще я правим по схема 2+1. Това се прави в повечето страни от ЕС. В Гърция си остават на 3+1. Ще се спестят известни суми, но това, което се прави сега у нас, е по-добро", посочи той.

И отбеляза, че са предлага още премахването на още една проба Манту, като остава само една такава, която е на 7-годишна възраст.

Доц. д-р Атанас Мангъров завърши с това, че ваксината се е превърнала в мръсна дума и не е добре аплодирането на махането на ваксините. По думите му това пък може да бъде опасно. 

Източник: http://www.bgonair.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини