Извънредно положение в района на взривилия се склад за боеприпаси в Сибир (видео)

В района на Ачинск е въведено извънредно положение. Хората в радиус 20 км се евакуират, затворено е въздушното пространство, спрени са влаковете. Осколките са летели на 15 км от взривилия се склад с около 25 хил. боеприпаси голям калибър. Видео показва гъбата от взрива.

Сериятa взривове и пожарът в складове с артилерийски боеприпаси във военно поделение в района на Ачинск в Красноярския край в Сибир започнаха на 5 август, около обяд московско време. В един от складовете на Центъра за поддръжка на логистиката на Централния военен окръг, където се съхраняват прахови заряди, са се възпламенили артилерийски боеприпаси. 

Според източник в органите на реда, две площадки са се запалили, с общо около 25 хиляди боеприпаси.

Прозорците в жилищните сгради са били избити от взривна вълна, осколките повредили военни превозни средства, а едно от тях е с разбито предно стъкло. Огънят е унищожил пожарната техника, разположена на територията на поделението.

Източник от спешните служби съобщи, че осколки от експлодиращи снаряди да достигнали 15 км от склада. 

В резултат на експлозиите един военен е загинал, съобщи източник в спешните служби в региона. В същото време източник в Министерството на отбраната отрече тази информация.

Ранени са девет души, включително четирима военни. Трима са хоспитализирани, двама военнослужещи са откарани в болницата с осколъчни рани. Останалите са получили медицинска помощ в амбулаторни условия, на двама от тях е поставена диагноза изгаряне.

Персоналът на склада е евакуиран. 

Министерството на извънредните ситуации на Русия евакуира населението в радиус от 20 км от склада. Според министерството почти 2,6 хиляди души са евакуирани от селищата в близост и от детския лагер Сокол. Около хиляда души са се евакуирали самостоятелно от селищата, разположени до военното поделение. Общо около 6 хиляди души трябва да бъдат евакуирани от зоната на експлозиите, според управителя на Красноярския край Александър Ус.

В Ачинск жителите на града се подготвят за евакуация, от пресслужбата на градската администрация заявиха, че около 11 хиляди жители трябва да напуснат.

Областните власти са организирали центрове за временно настаняване, три такива работят в Ачинск. По последни данни на градската администрация в пунктовете за евакуация са настанени над 1500 души.

В района на Ачинск е въведено извънредно положение. Властите откриха денонощна гореща линия.

Територията на военното поделение е отцепена. Вземат се мерки за предотвратяване на разпространението на огъня и осигуряване на безопасност на мястото на извънредната ситуация.

В гасенето участват противопожарни бронирани автомобили. На място са изпратени два специализирани пожарни влака. Министерството на отбраната прехвърли специализирани роботи "Уран-14" до мястото на инцидента. Общо в потушаването на пожара участват 153 души и 51 бройки техника.

Няма заплаха за живота и здравето на жителите на Ачинск, съобщават от градската администрация.

Създаден е оперативен щаб за справяне с последиците от експлозиите; в Ачинск пристигна управителят на Красноярската територия Александър Ус, който ще проведе заседание на щаба. Военните следователи започнаха разследване на експлозиите.

Въздушното пространство над военното поделение е затворено на всички нива в радиус от 30 км. Руските железници ограничиха движението на влакове по железопътния участък в Красноярск. Заводът "Русал" реши напълно да спре работата и да евакуира служителите си след експлозиите. Ачинската петролна рафинерия Роснефт работи нормално.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу изпрати заместника си Дмитрий Булгаков да организира оперативното потушаване на пожара в склада.

Първият заместник-началник на Министерството на извънредните ситуации Александър Чуприян също отиде в Ачинск.

Складът в Ачинск е един от най-старите в логистичната система на въоръжените сили, съобщиха от Министерството на отбраната. Било е планирано разформироването му до 2022 година.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ва
    Ваня
    1 -1
    12:38, 6 авг 2019

    Ах с това въоръжаване .... Планенатата се затопля, не знаем какво ще стане дали няма да стане някакъв голям природен катаклизъм, а големите държави се въоръжават ли въоръжават.То атомни бомби ли нещеш, водоридни ли не щеш ...............ние сами се унищожаваме.Изхвърляме в атмосферата още повече мръсотия и вредни газове, замърсяваме и после се чудим що става все по топло ........... боже ще има ли край това.Горките руснаци.Кой знае колко жертви има.Изобщо не може да се вярва на това което съобщават че няма жертви на такова место.Ние си ги знаем руснаците, те за хората не мислят.

Последни новини