Чумата по свинете слезе в Южна България

Потвърдиха първи случай на африканска чума в Пловдивска област, съобщи Нова телевизия.
 
Извънредно заседава Областната епизоотична комисия.
 
Положителната проба е излязла днес. По предварителна информация са заразени 2 диви прасета, които са били отстреляни близо до хижа "Здравец" в Родопите. Пробите са изпратени в референтната лаборатория в София.
 
След приключване на извънредната среща ще бъдат направени изявления на специалистите за мерките за профилактика, ограничаване и ликвидиране на опасността от африканска чума по свинете в Област Пловдив.
Припомняме по-рано днес стана ясно, че ДФЗ спира физическите проверки на място в свиневъдните стопанства. 
 
Шефът на БАБХ Дамян Илиев заяви, че най-опасни за разпространението на заразата са задните дворове. 
 
ДПС пък изразиха притеснението си, че хората ще си укрият прасетата. 
 
От БАБХ съобщиха, че всички прасета във видинския квартал "Нов път" са рискови.
На заседание в Министерски съвет беше обявено, че военна полиция и ветеринарни специалисти ще наблюдават процеса на клане на свинете в цялата страна, отделно на това всички стопанства от типа заден двор в 20-километровата зона около свинекомплексите трябва да бъдат ликвидирани.
 
Заразата порази вече три големи индустриални ферми в област Русе - в Николово, Бръшлен и Голямо Враново, които осигуряват близо 1/3 от месото на пазара у нас. Отрицателни пробите от четвъртия свинекомплекс в Русенско.
 
Във връзка с разпространението на болестта четири области обявиха бедствено положние - Русе, Плевен, Добрич и Разград, а още области обявиха превантивни мерки.
 
Отрицателни бяха пробите от четвъртия свинекомплекс в село Юделник, Русенско.  
 
Земеделският министър Десислава Танева призна за пропуски в мерките за справяне с чумата. 
 
Свиневъди заявиха на пресконференция, че искат железни мерки и военно положение заради разпространението на африканската чума по свинете.
 
На 25 юли Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис заяви, че България може да изгуби свиневъдството си.
Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини