САЩ ще облагат френското вино в отговор на цифровия данък

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши, че ще обложи вноса на френски вина в отговор на решението на френския Сенат да въведе данък, насочен към големите американски технологични компании.

Миналата седмица Тръмп каза на френския президент Емануел Макрон, че е загрижен за предложения данък върху цифровите услуги, припомня Ройтерс. Според него, ако някой обложи с данъци въпросните комании, това трябва да бъде тяхната родна страна – САЩ.

С публикация в Twitter Тръмп заплаши с решителен отговор „глупостта на Макрон”. Нещо повече, той подчерта, че винаги е смятал, че „американското вино е по-добро от френското!”.

Вчера ръководителите на две държави обсъдиха въпроса за данъците по телефона. По-късно Тръмп заяви пред репортери, че решението на Франция за данъчно облагане е погрешно. „Не трябваше да правят това”, каза Тръмп.

САЩ са най-големият пазар за френски вина и спиртни напитки, които от своя страна са вторият по големина експорт на Франция след производството на авиокосмическата индустрия. Миналата година износът на френско вино в САЩ възлиза на 3,2 милиарда евро – почти една четвърт от целия износ на френско вино.

Преди две седмици френският Сенат одобри данък от 3%, който ще се прилага за доходи от цифрови услуги, получени от компании с приходи от над 25 милиона евро във Франция и 750 милиона евро в световен мащаб. Данъкът се въвежда със задна дата – той трябва да бъде заплатен за доходи, получени от началото на 2019 г.

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини