Две нови огнища африканска чума в лични стопанства

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира две нови огнища в лични стопанства в град Искър, община Искър, област Плевен и в село Климентово, община Полски Тръмбеш, област Велико Търново, и в двете са отглеждани по близо 30 прасета.

Взетите проби са потвърдени като положителни за вируса на Африканска чума по свинете (АЧС) от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

Общо до този момент огнищата при домашни свине са 21.

Вчера бе порвърдено огнище на Африканска чума по свинете в индустриална ферма в село Бръшлен, община Сливо поле, област Русе. Положителните проби са лабораторно потвърдени късно на 23 юли 2019 г. от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София. Това е втората индустриална свинеферма с АЧС. Засегнатият свинекомплекс е със затворен производствен цикъл, в който се отглеждат над 40 000 свине.

От вчера за първи път в област Велико Търново, община Свищов, село Морава е установена африканска чума по свине.

Първи случай на дива свиня положителна за АЧС се потвърди и в община Лом, област Монтана късно във вторник.

С оглед овладяване на ситуацията и предпазване от по-голямо разпространение на   болестта в страната, започват незабавно действията по хуманно умъртвяване на всички заразени  и контактни свине, включително свине в нерегистрирани обекти и обекти,  които са без приложени мерки за биосигурност (лични стопанства) в засегнатите населени места и 3 км зони около огнищата.

В 10 км надзорни зони ще се извършват клинични прегледи и лабораторен надзор.

В резултат от епизоотичното развитие на заболяването с Решение на Европейската комисия бяха увеличени зоните, подлежащи на регионализация в страната ни.

Областите Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Търговище, общини от областите Ловеч и Бургас попадат в Част III на Решението, а именно инфектирана зона с АЧС при домашни и диви свине. Фермите с домашни свине са обект на засилен ежеседмичен лабораторен контрол. Забранява се движението на домашни свине от тези зони с изключение на свине от индустриални свинекомплекси и фамилни ферми – тип А, след извършен предварителен клиничен и лабораторен надзор.

БАБХ апелира за отговорност на стопаните и стриктно спазване на правилата за превенция при отглеждане на свине. Човешкото поведение е основен фактор в разпространението на заболяването. Отглеждането на свине в нерегистрирани обекти, закупуването, транспортирането на свине и месо от свине с неясен произход е основен риск за разпространението на заболяването и заплаха за обществото като цяло.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини