Ромската интеграция с нулев ефект при похачени над 815,5 млн. лева за 10 години

Вицепремиерът по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че за периода 2008 - 2018 г. за интеграция на ромите са похарчени над 815,5 млн. лева от държавния бюджет и от външни фондове, като изтъкна, че ефектът от това е нулев.

Той съобщи това при откриването на заседанието на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси, на което представя проекта на Концепцията за промени в политиката за интеграция на ромския етнос в Република България.

Вицепремиерът Томислав Дончев, който е председател на Съвета, уточни, че публично финансиране за мерки, които имат етнически профил, няма. Ние дори не знаем етническия профил на ползвателите на мерките, финансирани със средствата от държавния бюджет и от Европейския социален фонд, защото българската администрация не събира данни за етническа принадлежност, изтъкна Дончев и допълни, че в този смисъл сумата, посочена от вицепремиера Каракачанов, е обобщена за интеграционни мерки за групи със социални затруднения и подчерта, че това не са пари, инвестирани за определено малцинство.

Вицепремиерът Каракачанов посочи, че досегашната интеграционна философия е сбъркана, защото според него е видимо, че мерките през НПО, медии и институции не са довели до реална интеграция на това население и през образованието то да стане равноправно на пазара на труда. Той подчерта, че е нужно законът да бъде еднакъв за всички и изтъкна, че реалната интеграция означава тези хора да приемат положението, че в България има закони, Конституция и права на други граждани, както и че човешкият живот е ценност.

Вицепремиерът Томислав Дончев призна, че публично финансиране за мерки, които имат етнически профил, няма.
"Ние дори не знаем етническия профил на ползвателите на мерките, финансирани със средствата от държавния бюджет и от Европейския социален фонд, защото българската администрация не събира данни за етническа принадлежност", обясни той и допълни, че в този смисъл сумата, посочена от Каракачанов, е обобщена за интеграционни мерки за групи със социални затруднения и подчерта, че това не са пари, инвестирани за определено малцинство.

Според Каракачанов пък досегашната интеграционна философия е сбъркана, защото било видимо, че мерките през НПО, медии и институции не са довели до реална интеграция на това население и през образованието то да стане равноправно на пазара на труда.

Той подчерта, че е нужно законът да бъде еднакъв за всички и изтъкна, че реалната интеграция означава тези хора да приемат положението, че в България има закони, Конституция и права на други граждани, както и че човешкият живот е ценност.

По думите на Каракачанов досегашната философия е целяла да ни накара да свикнем с това, което се случва, но реално ако нещата продължават, както са сега, неизбежно ще се стигне до ескалиране на етническото напрежение.

"Затова, според мен, една концепция, която би довела до реални мерки на държавните институции, ще е в полза на всички", заяви Каракачанов и подчерта, че в проекта на документ, който той е подготвил, не е бил влаган етнически смисъл, когато се говори за някои от мерките, защото според него е факт, че не само представители на този етнос са дезинтегрирани и необразовани.

"Бедността се увеличава сред това население, неграмотността сред децата се увеличава, криминогенната атмосфера в гетата, които са незаконни, е напрегната", отсече той.

Каракачанов обясни, че през 2018 г. е имало 251 случая на нападение над полицейски служители, като над 90% от тях са точно от обитатели на такива гета.

"Чувството за безнаказаност и беззаконие го виждаме всички, за толкова десетилетия и след толкова похарчени пари, няма промяна", коментира още вицето.

Според него въпреки че над 500 НПО- та се занимават с интеграцията на ромското население, реална промяна в ситуацията няма.

"Политика, при която се стимулира безразборна раждаемост, а тя пък се реализира не заради грижата за децата, а заради социалните помощи, измамите с ТЕЛК-ове, в някои села 90% от децата от ромски произход са болни от епилепсия, а в други от бронхиална астма, като прибавим към това и битовата престъпност, всичко това води до едно сериозно напрежение, а целта на тази концепция е с реални мерки на държавата и обществото, да бъде избегнато", обясни Каракачанов.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини