Почина легендарният прокурор на Манхатън, който вкара в затвора Готи и убиеца на Джон Ленън

Легендарният окръжен прокурор на Манхатън, адвокат и филантроп Робърт Моргентау почина на 99-годишна възраст в неделя, съобщиха американските медии. 

Моргентау е издъхнал в болница Ленъкс Хил в Манхатън след кратко заболяване, само 10 дни преди да навърши 100 години, потвърди съпругата му Лусинда Франкс пред "Ню Йорк Таймс". 

Робърт Моргентау бе районен прокурор на Манхатън в продължение на над 35 години. За това време през бюрото му са преминали 3,5 милиона дела, посочва АП. Той е вкарал в затвора десетки босове на мафията, корумпирани бизнесмени и хиляди престъпници, като главата на фамилия Гамбино Джон Готи и убиеца на Джон Ленън - Марк Дейвид Чапман.

Моргентау се оттегли от поста през февруари 2009 г., малко преди да навърши 90 години. 

"Някои хора много бавно осъзнават някои неща. На мен ми беше нужно много дълго време, за да осъзная, че остарявам", каза тогава пред журналистите Моргентау, който бе прототипът на главния герой в хитовия сериал "Закон и ред" - прокурор Адам Шиф. Създателят на сериала Дик Уолф нарече Робърт Моргентау - "най-великият прокурор в историята на Ню Йорк".

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини