Последно: 1 лв. на глас и дарения от всеки без офшорки. Преглед на печата

Разходи. 

"Дума":

По данни на "Евростат": Близо 20% от харчовете ни - за жилище, ток, вода и газ

По данни на "Евростат" 19,7% от разходите на българските домакинства през 2017 г. са отивали за жилище, вода, газ, електричество и други горива при средно равнище от 24,2% за Европейския съюз. Тази група заема най-висок дял сред общите разходи на домакинствата у нас, следвани от храните и безалкохолните напитки с дял от 19,2%, става ясно от европейската статистическа служба. По данни на НСИ обаче най-големият разход за домакинствата у нас през 2018 г. е бил този за храна - около 30 процента.

Според "Евростат" на трето място като разход е транспортът с 13,9%. Българските домакинства са заделяли 7,9% от разходите си за отдих и култура, както и 6,9% за хотели и ресторанти. 6,3% от разходите на домакинствата у нас са отивали за здравни грижи, а 5,2% - за алкохол и тютюневи изделия.

Субсидии. 

"24 часа":

Последно: 1 лв. на глас и дарения от всеки без офшорки

Със задна дата от 1 юли партиите, спечелили поне 1% на последните парламентарни избори, ще получават вече не по 11, а по 1 лев на действителен глас.

Това реши вчера Народното събрание със 119 гласа "за", 71 "против" и 16 "въздържал се", като прие и на второ четене предложеното от ГЕРБ орязване на субсидиите с изменение в законите за бюджета и за политическите партии.

От коалиционния партньор "Обединени патриоти" подкрепа дадоха само 7-ната от "Атака".

ЕС.

"Монитор":

България с представители в половината комисии на ЕП

България ще разполага със свои представители в половината от всички 22 комисии (заедно с двете подкомисии към Комисията по външни работи-по права на човека и по сигурност и отбрана-б.р.) на Европарламента през настоящия му мандат, който стартира в началото на седмицата.

Освен това страната ни вече има постоянен член на ключовата транспортна комисия, в която ще се решава съдбата на поставения на трупчета пакет "Мобилност". Става дума за Петър Витанов от БСП (СД). При попълването на състава на комисиите от евродепутатите, в същото звено попаднаха още трима заместник-членове, които както се случи при важните гласувания на пакета в рамките на предходния мандат на ЕП, ще могат да си осигурят глас при отсъствие на някои от титулярите. Това са Андрей Новаков от ГЕРБ (ЕНП), Ангел Джамбазки от ВМРО (ЕКР) и Илхан Кючюк от ДПС (ОЕ). И досега в транспортната комисия имаше четирима българи-Новаков, Джамбазки, както и Сергей Станишев и Петър Курумбашев от БСП, но всички те бяха "резерви". Самият Новаков пък заяви преди броени дни, че България има стратегия как да отстои интересите на българските превозвачи за година и половина напред, но и че тя не бива да се разкрива, за да не се попречи на реализацията ѝ.

Авария. 

"Сега":

Георги Касчиев: Аварията в АЕЦ "Козлодуй" не е безобидна

Аварията, заради която VI блок на АЕЦ "Козлодуй" беше изключен вчера, не е безобидна. Това обяви в предаването "Тази сутрин" по bTV Георги Касчиев, експерт по ядрена енергетика.

Броят на подобни режими е ограничен за живота на един реактор, всеки такъв режим намалява живота на реактора, твърди той.

Той разкритикува и липсата на информация за инцидента. "Вчера имаше информация за спирането на блока на страницата на АЕЦ, но нямаше никаква информация на страницата на Министерството на енергетиката и на Агенцията за ядрено регулиране. Това е крайно неправилна политика, най-добре е експертите да излязат и да обяснят", смята Касчиев.

Според него няма опасност за хората след аварийното спиране на АЕЦ "Козлодуй". Подобни инциденти имало през 2012-13, 2015 и 2017 г..

По думите му фактът, че не е имало допълнителни откази говори, че оборудването се поддържа в добър режим и че специалистите са се ориентирали къде е проблемът. Проф. Касчиев уточни още, че при подобни инциденти може да се проявяват някои скрити откази. Той обърна внимание, че все пак инцидентът не е толкова невинен, заради температурния шок, който се получава: "В таблетките с ядреното гориво температурата е 1200 градуса и заради температурната промяна може да възникнат пукнатини, а тези таблетки задържат радиоактивните продукти, но в такива условия може да излязат от тях и да се натрупат под обвивките, а от там да излязат в топлоносителя", обясни експертът и допълни, че подобен тип инциденти са с ограничен брой за целия живот на реактора.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини