НАСА разработва свръхзвуков самолет без предно стъкло

Изображение 1 от 4

    НАСА работи по свръхзвуков самолет, с форма на химикал и без предно стъкло.

    Във въздухоплавателното средство ще бъдат монтирани 4K ТВ екрани с ултра висока резолюция, които ще показват уловеното от две камери, поставени в предната част на самолета.

    Системата е наречена eXternal Visibility System (XVS) и ще обединява данни за терена с изображения от двете камери.

    Самолетът, известен като X-59 Quiet Supersonic Transport (QueSST) си е спечелил прозвището “Синът на Конкорд” и ще бъде готов за тестовия си полет през 2021. Някой ден той ще изминава разстоянието от Лондон до Ню Йорк за едва 3 часа.

    Системата X-59 Quiet Supersonic Transport е едно от няколкото иновативни решения, които ще гарантират, че формата на X-59 ще намали мощната експлозия при преминаване на свръхзвуковата бариера.

    Самолетът не е предназначен да пренася пътници.

    Целта на проекта е да намали шума от преминаване на свърхзвуковата бариера над градовете, докато самолетите се движат с 1 700 км/ч.

    Шумът от самолета като Конкорд, който бе приземен преди 15 години, често бе описван като “смущаващ” от членове на широката публика, което в крайна сметка доведе до това, че на въздухоплавателното средство бе разрешено да лети само над Атлантика.

    X-59 е проектиран да попречи на ударните вълни, генерирани от движението на въздушните частици, когато самолетът преминава свръхзвуковата бариера, да се слеят – явлението причиняващо силната експлозия при свръхзвуковите самолети.

    НАСА се надява звукът да бъде сведен до този на гръмотевица в далечината или на затварянето на вратата на съседите.

    Самолетът все още ще предизвиква ударни вълни, но е проектиран така, че те да не се сливат.

    Източник: dailymail.co.uk

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини