Идентифицираха 3 птици от рисунките в Наска, но не са местни

Рисунките на Наска са отдавнашна мистерия. Огромните геоглифи са хиляди и изобразяват животни и растения, митични животни и геометрични фигури. Сега изследователи откриват, че някои от гигантските творби в Перу изобразяват птици, които никога не са обитавали тези места.

Сред 16-те масивни изображения на птици в пустинята Наска в южната част на Перу са идентифицирани отшелник (горски вид) и пеликан (крайбрежен обитател), според ново проучване, публикувано в Journal of Archaeological Science: Reports.

Никой не знае защо са начертани линиите на Наска и е твърде рано да се каже защо хората, живели там преди инките, биха се интересували от тези птици, каза съавторът на изследването Масаки Еда, зооархеолог от музея на Университета на Хокайдо в Япония.

Мистерията Наска
Рисунките Наска са огромни геоглифи, създадени с натрупани камъни или издълбани в сухата пустинна земя. Повечето от тях са геометрични фигури или изображения на животни, направени с една непрекъсната линия. Всъщност самите линии са над 10 000 линии, а някои от тях са широки 30 метра и се простират на повече от 9 километра. Най-добре се виждат от въздуха или от околните върхове, от земята не е възможно да бъдат различено изображението, а само дълги прави или извити писти.

Хората от народа Наска започнали да изработват тези линии, издълбали в пустинята или от наредени камъни, около 200 г. пр. Хр. Археолозите предполагат, че имат религиозно предназначение. Може би гигантските творби са служели като лабиринти, по които с вървели поклонници или свещенослужители.

Еда започнал да изучава птиците от рисунките на Наска по искане на съавтора на изследването Масато Сакаи, експерт в университета Ямагата в Япония. Еда работел за идентифициране на кости от птици на археологически разкопки в близост в пустинята Наска и се интересува от изучаването на геоглифите от биологична гледна точка.

"Вярвам, че мотивите на животинските геоглифи са тясно свързани с целта, поради която са били гравирани”, казва Еда за Live Science.

Орнитоложка археология
Еда и неговият екип проучват анатомичните характеристики на всекит 16-те геоглифа на птици, като категоризират характеристики като формата на клюна и опашката и относителната дължина на опашката и краката. Те успели да идентифицират три птици със сигурност.

Един известен глиф, досега идентифициран предимно като колибри, всъщност изглежда е отшелник, подгрупа колибри, обираващи тропиците и субтропиците, съобщават изследователите. Отшелниците живеят в горите на северно и източно Перу, но не и в южната пустиня.

Поради дългия и тънък лист, късите крака, трите пръста, обърнати в една и съща посока, и дългата опашка с продълговата средна част, предварително идентифицираната колибри е прекласифицирана като отшелник.

На снимката: Заради дългия и тънък клюн, късите крака, трите пръста, обърнати в една и съща посока, и дългата опашка с продълговата средна част, идентифицираната досега като колибри е прекласифицирана на отшелник. Кредит: Еда М., Ямасаки Т., Сакай М.

Друга изненада, каза Еда, беше откритието, че друг глиф представлява пеликан, който може да се открие само по брега.

Третият идентифициран глиф показва птица гуано, която представлява важна група от видове в Перу исторически и до наши дни. На островите край бреговете на страната, гуано корморанът, перуанската буба и перуанският пеликан оставят огромни количества птичи тор или гуано, които се превръщат в изключително ценна стока за британските спекуланти в средата на 1880-те години, като отличен тор. 

Следващата стъпка на учените е да проучат как са представени птиците в храмовете на Наска и керамиката Наска. Сравненията между трите примера на птичи рисунки биха могли да помогнат да се обясни защо народът Наска е избрал да представи тези птици. Тази работа все още продължава, каза Еда, но екипът вече е открил някои различия във видовете птици, представени в трите различни контекста.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Очаквани известия, свързани с дома, децата, професионални изяви и други интересуващи ви събития ще направят деня ви забързан, но и ползотворен. Общуването с приятелите се отразява обновяващо на духа и настроението, чувствате се спокойни и заредени с добри идеи. Следващите дни ще са интересни и вълнуващи.
06 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Имате нужда от почивка, за да възстановите силите си. Заемете се с нещо, което ви е приятно и не се занимавайте с чужди проблеми. Поспортувайте, за да възвърнете добрата си физическа форма и да повишите тонуса си.
06 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обзети сте от небивал ентусиазъм. Захващате се с по няколко неща наведнъж. Действайте по-съсредоточено и определете приоритетите си. Финансовото ви състояние напоследък е блестящо, а ако не е съвсем скоро ще стане. Може би днес е денят за големият ви удар.
06 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Изостанали служебни задачи ще ви принудят да потърсите по-добри решения, за да наваксате пропуснатото. Работейки и върху квалификацията си, ще попълвате знанията си с последните новости от сферата на професионалните ви занимания. Това ще ви направи по-категорични по отношение на въпрос, интересуващ и други хора.
06 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Категорично ще отхвърлите всяка намеса в личния си живот. С действията си ще накарате другите да се вслушват в съветите ви и по-малко вие в техните. Имате силно въздействие върху обкръжението си, от вас зависи то да е положително и да ви уважават. Финансовото ви състояние ще се подобри чувствително, но бъдете по-пестеливи.
06 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Добре владеете емоциите си днес и не позволявате нещо подобно да провали изявите ви в определен момент. Имате много добри възможности, от които навреме ще се възползвате. Правите компромис при възникнал спор с близък човек и ще останете доволни от избора си. Не се колебаете излишно относно въпрос, касаещ личния ви живот.
06 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Рутината и инициативността ви ще ви подготвят за промените, които навлизат. Динамиката на събитията ще ви подтикне към нестандартни решения и още по-нестандартни действия. Наред с тях ще осъществите намеренията си и с това ще направите живота си по-добър. В лицето на партньора си имате верен съюзник, не го пренебрегвайте.
06 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Заемате се с очаквани промени. Момента е подходящ за нововъведения. Справяте се много добре със служебните си задължения и съвсем основателно можете да повдигнете въпроса за повишаване на заплатата ви. Старанието и усилията, които полагате, както в професионален, така и в личен план дават резултати.
06 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще чуете добри думи за себе си, а също и за вашите способности. Това ще ви окрили и ще увеличи доходите ви. Няма да ви липсват и публични изяви, което ще утвърди авторитета ви. Бъдете снизходителни към несъществените неща, подминавайте ги с чувство за хумор. Ще получите предложение, което трябва сами да проверите дали е близко до реалността.
06 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не очаквайте прекалено много от предстоящо събитие. Опитайте се да се съсредоточите и върху непосредствен ангажимент и да го завършите успешно. Действате твърде прибързано и припряно при опитите си да спечелите привлекателна за вас личност. Бъдете по-търпеливи и разумни в действията си и съвсем скоро ще успеете.
06 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Погледнете на случващото се, като на добра възможност да обогатите житейския си опит и в никакъв случай не зачерквайте връзки или перспективи. Ако обедините усилията си с подходящ човек, споделящ интересите и намеренията ви, ще постигнете целите си за по-кратък период от време. В семейството не всичко е както на вас ви се иска, но помислете за промени.
06 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Съзнателно ще търсите промяната, очаквайки чрез нея да разнообразите живота си. От друга стара тя ще оказва влияние и върху творческите ви виждания, което неминуемо ще се отрази на работата ви. С организаторски подход ще осъществите мероприятие, среща или изява, за които ще се говори. Работата ви в интелектуалната сфера също ще носи желаните резултати.
06 дек 2019
Последни новини