Идентифицираха 3 птици от рисунките в Наска, но не са местни

Рисунките на Наска са отдавнашна мистерия. Огромните геоглифи са хиляди и изобразяват животни и растения, митични животни и геометрични фигури. Сега изследователи откриват, че някои от гигантските творби в Перу изобразяват птици, които никога не са обитавали тези места.

Сред 16-те масивни изображения на птици в пустинята Наска в южната част на Перу са идентифицирани отшелник (горски вид) и пеликан (крайбрежен обитател), според ново проучване, публикувано в Journal of Archaeological Science: Reports.

Никой не знае защо са начертани линиите на Наска и е твърде рано да се каже защо хората, живели там преди инките, биха се интересували от тези птици, каза съавторът на изследването Масаки Еда, зооархеолог от музея на Университета на Хокайдо в Япония.

Мистерията Наска
Рисунките Наска са огромни геоглифи, създадени с натрупани камъни или издълбани в сухата пустинна земя. Повечето от тях са геометрични фигури или изображения на животни, направени с една непрекъсната линия. Всъщност самите линии са над 10 000 линии, а някои от тях са широки 30 метра и се простират на повече от 9 километра. Най-добре се виждат от въздуха или от околните върхове, от земята не е възможно да бъдат различено изображението, а само дълги прави или извити писти.

Хората от народа Наска започнали да изработват тези линии, издълбали в пустинята или от наредени камъни, около 200 г. пр. Хр. Археолозите предполагат, че имат религиозно предназначение. Може би гигантските творби са служели като лабиринти, по които с вървели поклонници или свещенослужители.

Еда започнал да изучава птиците от рисунките на Наска по искане на съавтора на изследването Масато Сакаи, експерт в университета Ямагата в Япония. Еда работел за идентифициране на кости от птици на археологически разкопки в близост в пустинята Наска и се интересува от изучаването на геоглифите от биологична гледна точка.

"Вярвам, че мотивите на животинските геоглифи са тясно свързани с целта, поради която са били гравирани”, казва Еда за Live Science.

Орнитоложка археология
Еда и неговият екип проучват анатомичните характеристики на всекит 16-те геоглифа на птици, като категоризират характеристики като формата на клюна и опашката и относителната дължина на опашката и краката. Те успели да идентифицират три птици със сигурност.

Един известен глиф, досега идентифициран предимно като колибри, всъщност изглежда е отшелник, подгрупа колибри, обираващи тропиците и субтропиците, съобщават изследователите. Отшелниците живеят в горите на северно и източно Перу, но не и в южната пустиня.

Поради дългия и тънък лист, късите крака, трите пръста, обърнати в една и съща посока, и дългата опашка с продълговата средна част, предварително идентифицираната колибри е прекласифицирана като отшелник.

На снимката: Заради дългия и тънък клюн, късите крака, трите пръста, обърнати в една и съща посока, и дългата опашка с продълговата средна част, идентифицираната досега като колибри е прекласифицирана на отшелник. Кредит: Еда М., Ямасаки Т., Сакай М.

Друга изненада, каза Еда, беше откритието, че друг глиф представлява пеликан, който може да се открие само по брега.

Третият идентифициран глиф показва птица гуано, която представлява важна група от видове в Перу исторически и до наши дни. На островите край бреговете на страната, гуано корморанът, перуанската буба и перуанският пеликан оставят огромни количества птичи тор или гуано, които се превръщат в изключително ценна стока за британските спекуланти в средата на 1880-те години, като отличен тор. 

Следващата стъпка на учените е да проучат как са представени птиците в храмовете на Наска и керамиката Наска. Сравненията между трите примера на птичи рисунки биха могли да помогнат да се обясни защо народът Наска е избрал да представи тези птици. Тази работа все още продължава, каза Еда, но екипът вече е открил някои различия във видовете птици, представени в трите различни контекста.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини