Откриха над 140 нови рисунки на Наска (видео)

  Учените откриха над 140 нови геоглифи, известни като рисунките на Наска - мистериозните древни гигантски фигури, издълбани отдавна в пустинния терен на южно Перу.

  Тези огромни изображения на хора, животни и предмети датират от 2500 години и са толкова големи, че много от тях могат да бъдат идентифицирани само от въздуха.

  Сега археолози от японския университет в Ямагата съобщават, че техните дългогодишни изследвания, провеждани от 2004 г., са разкрили 143 неизвестни досега геоглифа на Наска плюс една фигура, която била пропусната от хората и е открита от изкуствен интелект.

  Като цяло се смята, че новоидентифицираните геоглифи са създадени между поне 100 пр.н.е. и 300 г. пр.н.е. Докато целта на тези големи рисунки, начертани от древната култура Наска, остава дискусионна, поне знаем как са били направени.

  "Всички тези фигури са създадени чрез премахване на черните камъни, които покриват земята, като по този начин се показва белият пясък отдолу", обяснява изследователският екип.

  Предишни хипотези предполагат, че обществото на Наска е направило гигантските геоглифи, някои с дължина стотици метри, за да бъдат видени от божества в небето, или че те могат да служат на астрономически цели.

  В новото изследване, ръководено от антрополога и археолог Масато Сакай, екипът анализира сателитни изображения с висока разделителна способност на региона Наска, както и провежда полеви работи и идентифицира два основни типа геоглифи.

  Най-старите рисунки (от 100 пр.н.е. до 100 г. пр. Н. Е.), наречени тип B, са с дължина по-малко от 50 метра. Малко по-късните  (100 CE до 300 CE), наречени тип A, обхващат повече от 50 метра, като най-големият геоглиф е открит от екипа с размери над 100 метра.

  Изследователите смятат, че по-големите геоглифи от тип А, често оформени като животни, са били ритуални места, където хората са провеждали церемонии, включващи унищожаването на различни съдове от керамика.

  За разлика от тях, по-малките мотиви от тип В са били разположени по пътеки и може да са служели за ориентиране на пътуващите, вероятно към по-голямо ритуално пространство тип А, където хората се събирали.

  Някои от тези рисунки от тип B са наистина мънички, като най-малкото от новите открития с размери под 5 метра. Това прави откриването на често бледите линии трудна задача, като се има предвид огромния простор на пустинята Наска.

  За тази цел в неотдавнашно експериментално сътрудничество с изследователи от IBM, започнало през 2018 г., екипът използва дълбоко обучение на изкуствен интелект, разработен от компанията, и работи с геопространствена система за анализи, наречена IBM PAIRS Geoscope.

  Учебната мрежа IBM Watson Machine Learning Accelerator (WMLA) пресяла огромни обеми от безпилотни и сателитни изображения в търсене на геоглифи, свързани с линиите в Наска. И системата намерила съвпадение - избледнелите очертания на малка фигура от тип В - хуманоид, стоящ на два крака.

  Въпреки че символичното значение на този странен и древен знак все още не е ясно, изследователите изтъкват, че геоглифът е бил разположен близо до пътека, така че може да е бил един от предполагаемите маркери за пътеки.

  Загадката на рисунките на Наска все още не е разрешена, а екипът на Ямагата и IBM обявиха, че ще продължат да работят заедно за намирането на повече от тези древни геоглифи. Кой знае какво или кого ще открият?

  Обобщение на текущите изследвания е достъпно на сайта на университета Ямагата.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Ам
   амиии
   2 0
   12:09, 19 ное 2019
   Все си мисля че някой е рисувал от горе от високо тези големи изображения.И за да ги видиш трябва да можеш да полетиш нагоре. Или древните са можели да летят или извънземни са ги направили нарочно с цел да видят кога ще ги видим и да преценят на какво развище на равитие сме.
   "Всички тези фигури са създадени чрез премахване на черните камъни, които покриват земята, като по този начин се показва белият пясък отдолу", обяснява изследователският екип. - Не си ли мислите за лазерен лъч идващ от някакво летателно средство.Просто рисува в пустинята, отдолу остава само пясък.Може да са си тествали нещо.За целта е било необходимо да не нараняват хора и затова е било на место където никой не живее. Как не ни пука че нищо не знаем за древните.Учените пък са една странна група хора които понякога изказват безумни предположения.Отдавна си мисля че хора които са на нисък етап на развитие не строят мегалити и големи постройки.Който го може го може.Само ако това им се е отдавало лесно, само тогава са го правели.Много подценяваме древните, това е моя извод.

  Хороскоп за 09.12.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Бъдете открити в общуването си и ще постигнете договореностите, които желаете. Домашните занимания ще ви натоварят повече физически, но ще се справите. Не се отказвайте да посетите място, което ви зарежда с добра енергия, ще останете доволни и с обновени сили ще продължите напред.
  09 дек 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес ще отделите повече внимание на семейните и лични проблеми. Може да ви натоварят повече и да се почувствате уморени, но по-важно е, че ще решите голяма част от тях. Отговорността ви е факт, с който всички се съобразяват и не ви провокират с изкушения. В служебен план ще предприемете стъпки към реорганизация на работното място.
  09 дек 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Прагматично ще потърсите мнението на хора, от които бихте научили нови и полезни за вас неща и няма да съжалявате. То ще ви мотивира за реализацията на идея, а също и да разкриете творческите си способности и организаторски умения. Освободени в мислите, ще дадете простор на действията си.
  09 дек 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Създайте си занимания, които ви носят настроение. Само от вас самите ще зависи добрия изход на делата ви. За това бъдете смирени, но и практични. Избягвайте рисковани начинания. Моментът не е добър за подобен род дела. Дарованията ви ще напомнят силно за себе си и ще имате интересни изяви.
  09 дек 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Подхождате великодушно към грешките на другите. Въпреки, че и вие сте засегнати, запазвате доброто си отношение. Печелите симпатиите и доверието на околните. Помагате на някой да излезе от трудното положение, в което се намира в момента. Съвсем скоро той ще ви се реваншира по впечатляващ начин. Добротворчеството днес особено ви се отдава.
  09 дек 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  За разлика от други вие ще сте във форма за работа, срещи и пътувания. Знаете как да организирате работата и екипа си, за да постигнете повече. Уреждане на битов въпрос също влиза в програмата ви, но все пак щадете здравето и нервите си. Любовта ще ви донесе много и хубави изживявания днес, като подготовка за утрешния ден.
  09 дек 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Вълнувате се прекалено много от нещата, които се случват около вас. Това може бързо да ви изтощи както емоционално, така и физически, затова намерете време за почивка от всякакви емоции. Ще попаднете на интересна информация, която за дълго ще ангажира вниманието ви. Потърсете подходящи контакти за осъществяването на идеите, които имате.
  09 дек 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не позволявайте притесняващите ви мисли да унищожат деня ви. За всичко се намира изход, стига да сме балансирани и в мир със себе си. Починете си и споделете желанието си за развлечения с любимите ви хора. Занимания с приятни неща и любовта на близките ви ще ви дадат енергия и желание да се справите с всичко.
  09 дек 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Рискът, който предприемат мнозина от вас е съвсем оправдан. Оставете времето да докаже правотата ви и бъдете уверени в успеха си. Доверието, което оказвате на познат човек е точно на място и няма основания за притеснение.
  09 дек 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Предпочитате да си останете у дома днес и да прекарате повече време сред семейството си. Работата по дома ще ви се стори приятна и разтоварваща. Заемате се с нещо, което не сте правили досега, но сте особено въодушевени да се научите. Поощренията на околните съдействат за успеха ви. Приятел иска услуга от вас, не му отказвайте.
  09 дек 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Бъдете резервирани към хора, които ви предлагат много срещу нищо. Не влагайте пари и време в съмнителни начинания. Ако пък ще купувате три пъти помислете преди да решите. Пазете се от документна измама. Очертава се пътуване за някои. Но най-много ще ви се иска да потънете в спокойствието на своя интимен свят. Съумейте да съхраните енергията си и да не я разпилявате без нужда.
  09 дек 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Денят ви предлага разнообразни възможности за прекарване на свободното време. Някои от вас вероятно ще предпочетат да оползотворят времето си с работа и естествено няма да сбъркат. Други имат намерение да се отдадат на заслужена почивка в приятна компания. Помислете как да подобрите физическата си форма, за да се почувствате по-освежени можете да поспортувате.
  09 дек 2019
  Последни новини