Откриха над 140 нови рисунки на Наска (видео)

  Учените откриха над 140 нови геоглифи, известни като рисунките на Наска - мистериозните древни гигантски фигури, издълбани отдавна в пустинния терен на южно Перу.

  Тези огромни изображения на хора, животни и предмети датират от 2500 години и са толкова големи, че много от тях могат да бъдат идентифицирани само от въздуха.

  Сега археолози от японския университет в Ямагата съобщават, че техните дългогодишни изследвания, провеждани от 2004 г., са разкрили 143 неизвестни досега геоглифа на Наска плюс една фигура, която била пропусната от хората и е открита от изкуствен интелект.

  Като цяло се смята, че новоидентифицираните геоглифи са създадени между поне 100 пр.н.е. и 300 г. пр.н.е. Докато целта на тези големи рисунки, начертани от древната култура Наска, остава дискусионна, поне знаем как са били направени.

  "Всички тези фигури са създадени чрез премахване на черните камъни, които покриват земята, като по този начин се показва белият пясък отдолу", обяснява изследователският екип.

  Предишни хипотези предполагат, че обществото на Наска е направило гигантските геоглифи, някои с дължина стотици метри, за да бъдат видени от божества в небето, или че те могат да служат на астрономически цели.

  В новото изследване, ръководено от антрополога и археолог Масато Сакай, екипът анализира сателитни изображения с висока разделителна способност на региона Наска, както и провежда полеви работи и идентифицира два основни типа геоглифи.

  Най-старите рисунки (от 100 пр.н.е. до 100 г. пр. Н. Е.), наречени тип B, са с дължина по-малко от 50 метра. Малко по-късните  (100 CE до 300 CE), наречени тип A, обхващат повече от 50 метра, като най-големият геоглиф е открит от екипа с размери над 100 метра.

  Изследователите смятат, че по-големите геоглифи от тип А, често оформени като животни, са били ритуални места, където хората са провеждали церемонии, включващи унищожаването на различни съдове от керамика.

  За разлика от тях, по-малките мотиви от тип В са били разположени по пътеки и може да са служели за ориентиране на пътуващите, вероятно към по-голямо ритуално пространство тип А, където хората се събирали.

  Някои от тези рисунки от тип B са наистина мънички, като най-малкото от новите открития с размери под 5 метра. Това прави откриването на често бледите линии трудна задача, като се има предвид огромния простор на пустинята Наска.

  За тази цел в неотдавнашно експериментално сътрудничество с изследователи от IBM, започнало през 2018 г., екипът използва дълбоко обучение на изкуствен интелект, разработен от компанията, и работи с геопространствена система за анализи, наречена IBM PAIRS Geoscope.

  Учебната мрежа IBM Watson Machine Learning Accelerator (WMLA) пресяла огромни обеми от безпилотни и сателитни изображения в търсене на геоглифи, свързани с линиите в Наска. И системата намерила съвпадение - избледнелите очертания на малка фигура от тип В - хуманоид, стоящ на два крака.

  Въпреки че символичното значение на този странен и древен знак все още не е ясно, изследователите изтъкват, че геоглифът е бил разположен близо до пътека, така че може да е бил един от предполагаемите маркери за пътеки.

  Загадката на рисунките на Наска все още не е разрешена, а екипът на Ямагата и IBM обявиха, че ще продължат да работят заедно за намирането на повече от тези древни геоглифи. Кой знае какво или кого ще открият?

  Обобщение на текущите изследвания е достъпно на сайта на университета Ямагата.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Ам
   амиии
   2 0
   12:09, 19 ное 2019
   Все си мисля че някой е рисувал от горе от високо тези големи изображения.И за да ги видиш трябва да можеш да полетиш нагоре. Или древните са можели да летят или извънземни са ги направили нарочно с цел да видят кога ще ги видим и да преценят на какво развище на равитие сме.
   "Всички тези фигури са създадени чрез премахване на черните камъни, които покриват земята, като по този начин се показва белият пясък отдолу", обяснява изследователският екип. - Не си ли мислите за лазерен лъч идващ от някакво летателно средство.Просто рисува в пустинята, отдолу остава само пясък.Може да са си тествали нещо.За целта е било необходимо да не нараняват хора и затова е било на место където никой не живее. Как не ни пука че нищо не знаем за древните.Учените пък са една странна група хора които понякога изказват безумни предположения.Отдавна си мисля че хора които са на нисък етап на развитие не строят мегалити и големи постройки.Който го може го може.Само ако това им се е отдавало лесно, само тогава са го правели.Много подценяваме древните, това е моя извод.

  Хороскоп за 12.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днес ще се погрижите за собственото си спокойствие, осигурявайки си повече тишина и време за размисъл. Има върху какво да мислите, работата, семейството, приятелите и многото си несвършени задачи. Някой, който отдавна ви привлича ще скъси разстоянието по между ви. С общи действия отношенията ви ще се развият в желаната от вас посока.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Осъществявате значителен напредък днес благодарение на неуморните си действия в избраната от вас посока. Радвате се на одобрението на всички около себе си, което допълнително ви стимулира да действате в същия дух. Постарайте се да не пренебрегвате личните си ангажименти за сметка на професионалните и по-специално времето, което отделяте за любимия човек.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Силните ви прояви днес ще предизвикат промени около вас. Най-изразени ще бъдат в личен пран. Водени от разбирането си за нещата, ще сложите край на онези, които ви пречат да се чувствате истински и ще вземете решения, променящи в известна степен обичайните ви занимания. Бъдете толерантни и ще ви бъде по-лесно в отношенията с околните.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Избягвайте споровете, дори и да считате, че сте прави. Спокойствието днес ви е по-важно, отколкото изява на красноречието и интелекта ви. Носете багажа си тихо и се съсредоточете към собствените си търсения и потребности. Скоро ще получите дарове, за които трябва да сте подготвени.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Прекарвате по-голяма част от времето си в дребни задачи по дома. Това са все неща, които от отдавна отлагате да свършите. Крайно време е да довършите онова, което сте започнали. Ако не днес, то утре със сигурност ще имате възможност. Добре е да помислите и за бъдещо начинание, което планирате.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  С удоволствие ще се заемете с нещата, които ви носят настроение. Срещи, приятелски събирания, родители, деца са част от вълненията ви за днес. Търпеливо и с такт ще насочвате събитията така, щото всички да се чувстват добре. Това го можете и е добре да се замислите дали не е част от мисията ви на тази земя.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Предпочитате да прекарате този ден сред близките си, заети с нещо, което ще ви помогне да се разтоварите. Въпреки това обаче е твърде възможно този ден да ви поднесе различни изненади, които ще наложат промени в плановете ви. Не се учудвайте ако в крайна сметка прекарате по-голяма част от деня извън дома си. Няма съмнение обаче че ще се забавлявате добре.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Планирате много задачи за днес и от вас зависи на кои от тях ще дадете преднина. Не позволявайте настроението ви да зависи от нечие благоволение към вас, както и не разпилявайте силите си да влизате в ненужни спорове. Добре ще ви се отрази времето сред природата или в компанията на любима книга.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Интересен и динамичен ден. Благоразположението ви към ваши близки ви кара да се чувствате отлично. Започната на шега авантюра, ще прерасне в дълготрайна, сериозна връзка. От вас зависи дали ще приемете или не интересно предложение. Бъдете уверени в успеха си и със сигурност ще го постигнете.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  И в работата, пък и извън нея, вие днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена както към служебните ангажименти, така и към дома. И вечерта с основание ще може да се поздравите за свършеното. Вниманието на любимите ви хора ще направи удовлетворението ви пълно.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Стари задължения ще ви напомнят за себе си, създавайки у вас отегчение и досада. С повече търпение ще я свършите и ще ви остане време за по-интересни занимания. Нуждаете се от повече спокойствие около себе си, за да чуете шепота на сърцето си и да помислите за бъдещето си.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Голяма част от вас ще са заети с лични дела днес. Справяте се успешно с въпрос, който не сте планирали. Притеснявате се излишно за възникнала ситуация. Имайте търпение и нещата ще се разрешат във ваша полза. Приятел се нуждае от личен съвет, отнесете се сериозно към ситуацията и проявете разбиране.
  12 юли 2020
  Последни новини