Ето го товарният електрически Volvo Vera без кабина (видео)

Компанията Volvo реши, че безпилотният електрически влекач няма нужда от кабина и напълно я махна. По този начин роботизираният влекач може по-ефективно да превозва товара. Товарният Volvo Vera ще се използва за транспортиране на контейнери в терминала на шведското пристанище в Гьотеборг.

Автономният влекач Vera бе представен през месец септември миналата година. В него се използват същият двигател и акумулаторен блок, както и в стандартните електрически камиони на Volvo.

Идеята е един ден тези робомобили да започнат да извършват курсовете между пристанищата, заводите и складовете. Комуникацията с тях се осъществява чрез електронен облак, като използваната компютърна система оптимизира трафика и минимизира престояванията. Разбира се, с въвеждането на тези роботизирани електрически влекачи повече няма да се налага да се плаща заплата на тираджии и шофьори на тежкотоварни автомобили.

Първата стъпка вече е направена – компанията получи поръчка за транспортиране на контейнери от центъра за логистика в Гьотеборг до най-близкия пристанищен терминал. Първоначално курсовете ще се извършват с намалена до 40 км/ч скорост.

„Автономният транспорт с ниско ниво на шума и нулева емисия ще играе важна роля в логистиката и ще бъде от полза както на бизнеса, така и на обществото“ – заяви Микел Карлсон, вицепрезидент на Volvo Trucks. „Ние считаме това за важна първа стъпка и искаме да се развиваме в това направление. Изпитанията вече започнаха“.

Източник: kaldata.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини