Тежка политическа криза в Молдова – отстраниха президента и разпуснаха парламента

Конституционният съд отстрани от длъжност президента Игор Додон и назначи за изпълняващ длъжността президент Павел Филип на негово място. Само няколко часа по-късно Филип подписа указ за разпускане на парламента и свика предсрочни избори на 6 септември.

В отговор парламентът се събра извънредно в неделя с една единствена точка в дневния си ред – приемане на декларация за политическата ситуация в Молдова.

Депутатите единодушно приеха декларация, с която признават за незаконно назначаването на Павел Филип за изпълняващ длъжността президент на страната. Народните представители решиха да се обърнат към международни организации, включително в Съвета за сигурност на ООН за ситуацията в Молдова.

“Молдовският парламент се обявява против узурпацията на властта от бившето правителство, което загуби доверието на Молдова. Вместо мирно прехвърляне на властта, беше решено да се отговори с дестабилизация. Парламентът признава правителството на Филип за незаконно”, пише Мая Санду, лидер на блока АКУМ, която вчера положи клетва като нов министър-председател.

Парламентът призова също всички служители на правоприлагащите органи “да не се подчиняват на заповедите на узурпаторите и да застанат на страната на законното правителство – парламента, правителството и президента”.

До кризата се стигна след като в продължение на 3 месеца парламентарно представените партии не успяха да се договорят за съставянето на коалиционно правителство.

Конституционният съд беше дал срок до 8 юни за съставяне на нов кабинет и в събота настоя президентът да разпусне парламента. Държавният глава Игор Додон обаче отказа с мотива, че смята да даде повече време на партиите да се договорят.

Така малко по-късно през деня беше формирана коалиция между проруската социалистическа партия на Молдова и проевропейският блок АКУМ.

Двете партии сформираха парламентарно мнозинство и излъчиха за премиер съпредседателят на блока АКУМ Мая Санду, която вчера положи клетва като министър-председател на Молдова.

Рано тази сутрин Конституционният съд обаче обяви вчерашните действия на парламента за незаконни и прекрати правомощията на президента.

Парламентът отговори, че Демократическата партия, която все още е на власт, се опитва да узурпира властта чрез съда.

Източник: БГНЕС

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини