Конгресът проверява интернет гигантите за нарушаване на антимонополните закони

Проверката, която американският Конгрес предприема по отношение интернет гигантите, е насочена не към една или друга компания, а към цифровия пазар, където доминират големите онлайн платформи. Това заяви конгресменът от демократическата партия Дейвид Чичилине пред телевизия Fox News.

Той акцентира върху намерението на Конгреса да проучи дейността на компанията Google и социалната мрежа Facebook и да провери дали тя съответства на нормите на антимонополното законодателство.

По думите на Чичилине, Google контролира 94 процента от търсенето през мобилни телефони, а в социалната мрежа са регистрирани 2.7 млрд. потребители.

Конгресменът определя двете компании като "монополи". Той коментира също, че те събират лични данни на потребителите, което се отразява отрицателно на личния им живот.

Освен това използването на данните не по предназначение създава проблеми пред иновациите и предприемачеството, смята Чичилине. Според него такова използване може да улесни отстраняването на конкуренти или нарушаването на антимонополното законодателство.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини