Тома Белев: Природата е най-голямото богатство на България, трябва да я опазим

Тома Белев е лесовъд по образование и професия, известен защитник на горите Рила, Витоша и особено Пирин. Преподавал е в Лесотехническия университет (ЛТУ), а сега преподава в Нов български университет (НБУ). Бивш директор на Природен парк „Витоша“. Смята, че основната опасност за горския фонд е презастрояването и „узаконеното“ бракониерство – когато се сече повече от записаното в разрешителното. Води кампания срещу скандалните заменки на горски фонд в периода 2005 – 2011 год. , започнали при Тройната коалиция. Пръв поставя въпроса за унищожаването на дюните по българското Черноморие.

Тома Белев се гордее като най-хуленият и оклеветяван български общественик, особено ненавиждан от медиите на ДПС, собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски. За него злостните клевети са признание за добрата работа, че е успял да настъпи горската мафия.

Ето какво казва за себе си:

Все не ми остава време да споделя, че се кандидатирам на изборите за Европейски парламент през 2019 година, но е време да го направя. Ще бъда част от листата на Демократична България (листа N 13) под номер 9, което е продължение на помощта ми за коалицията на Зелено движение, Демократи за силна България и Да, България, в чиято управленска алтернатива отговарям за горите и защитените територии. Мисля, че следващите редове ще отговорят защо го правя, но ако имате въпроси питайте.
Информация за мен, за тези, които не ме познават
Аз съм лесовъд и специалист по опазване на дивата природа. Мисля, че съм късметлия – от седми клас знаех, че ще работя за опазване на природата и това правя вече повече от 30 години. Нито един ден не съм отивал на работа с нежелание, а това е голям късмет.
Роден съм в Кърджали в семейство на бежанци – дядо и баба първо са прогонени от Беломорска Тракия след войната, а после и от дома си в Тополовград, след 1944 г. Другата част от рода ми е от Плевенско, където край река Вит изкарвах летата си. Женен съм и имам син. Искам той да живее в нормална държава. Днес в рода ми има повече живеещи в чужбина, отколкото в България и това ме амбицира в действията ми – не искам да оставам последният, живеещ в родината.
Обичам българската природата – и горите, и планините, и Черноморското крайбрежие и считам, че след хората, природата е най-голямото богатство на България. И за това знам, че трябва да опазим всичко, което сме получили от дедите си и да го умножим, за да оставим на децата си една просперираща България.
Богат съм, но не по традиционния начин – с жена ми нямаме значимо имущество. Богат съм със семейството си, с приятелите си, с книгите си и с колекцията си от автентични български тъкани от миналите векове, които колекционирам вече двайсет години. Дядо казваше, че след ковчега ходят хора, а не имоти и считам, че е прав. Чувствам се богат и с доверието, което получавам – всяка седмица няколко души идват с молба за помощ или съвет, независимо, че нямам повече власт или права от всеки друг гражданин. Организацията, в която работя, въпреки писанията на свинските медии, не е получила нито един лев до 2019 година от оперативните програми в България или от държавния бюджет и това лесно може да се провери в списъците на бенефициентите.
Не определям никого за враг, но имам много приятели и съмишленици. Имам предизвикателства, имам работа, имам неща, които знам, че трябва да свърша, защото иначе няма да се чувствам добре сутрин, когато се гледам в огледалото. Изповядвам принципа, че човек трябва да прави каквото може, даже да няма надежда за успех. Имам успехи, имам и загуби, но като ходя из страната, навсякъде виждам резултатите от усилията на гражданите и природозащитните организации и това ми действа много вдъхновяващо. Успехите, които постигнахме като Коалиция „За да остане природа в България“ и гражданска общност, действително променят България и съм доволен, че съм допринесъл за тях.
Вярвам, че днес най-смислената инвестиция у нас е инвестицията в хората и тяхната среда. Затова се занимавам с обучение на хора и с опазване на средата на живот. Преподавал съм в Лесотехническия, Пловдивския и Нов български университети, а сега инвестирам в обучение на специалисти и доброволци. Обнадеждава ме, че хората взимат отпуска или отделят от свободното си време, за да участват в обученията, които организираме от Асоциация на парковете в България.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Хороскоп за 21.08.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Изведете на предна позиция дисциплинираността си в службата. Находка за всеки работодател е да има такъв човек като вас в екипа си. Посветете се на кариерата си, тя е вашата стихия днес. Обърнете внимание и на здравето си, в последно време ви създава притеснения. Нужно е да бъдете по-отговорни и към семейството си.
21.08.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Многото ви ангажименти днес може да ви направят раздразнителни и нетърпеливи в очакванията ви. За да е по-спокойно около вас не взимайте спонтанни решения, с бързата си мисъл ще изпреварвате околните и това може да ви противопостави на тях. Свършете предвиденото и си дайте малко отдих.
21.08.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще разпределите времето си така, че да е достатъчно и за работата, която има да свършите, и за общуване с близки хора. Ще получите ценни съвети, които до голяма степен ще улеснят задачите ви и ще ви направят водещ в делото ви, стига да се вслушате в тях. Доверието ви е оценено и се връща многократно.
21.08.2019

Хороскоп за Рак

Рак
За успеха трябва да се работи. Ако съумеете да извлечете поука от предишни грешки и не допускате повторението им – вече сте постигнали много. Любовта и вниманието на любимия човек ви дават кураж и вдъхновение. На отдавна започнат проект вече му се вижда има края, нужно е още съвсем малко.
21.08.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще постигнете голям делови успех, който ще затвърди положението ви на работното ви място. Имате основания за радост, но не бива да забравяте и за следващата си стъпка, която може да се окаже решаваща. Харчете разумно, не купувайте излишни вещи.
21.08.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Занимаващите се с творческа дейност ще имат интересни изяви пред широката публика. Търсещите предизвикателства ще имат вълнуващи преживявания, които ще ги зареждат с енергия и вдъхновят да разкриват повече от добрите си страни. Ако се поддадете на чужди внушения, рискувате да влезете в конфликт с близък на сърцето ви човек.
21.08.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се чувствате натоварени с работа, но резултатите си заслужават. Ако се занимавате с бизнес, бъдете предпазливи при работа с пари и други ценни предмети. Личните си проблеми не споделяте с всеки, бъдете дискретни към себе си и към хората от обкръжението ви. Очаровани ще останете от нечие внимание и това ще ви накара да се почувствате чудесно.
21.08.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
В личния ви живот ще настъпи объркване, породено от разминаването между очаквано и действително случващо се. Проявете разбиране и търпеливо изчакайте момента за решителни действия.
21.08.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Контактите ви с деловите партньори днес са на ниво и резултатите няма да закъснеят. Ако стихията ви е търговията имайте предвид, че начинанията свързани с чуждестранни фирми през днешният ден са доста рисковани. Сега е момента да разведрите климата в семейството.
21.08.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще бъдете обладани от съмнения към всичко, с което се сблъсквате днес. Но така ще загубите от очарованието на изненадата. Правете неща, което ви се харесват. Организирайте си среща с хора, които обичате, и които ви обичат. Това ще ви зареди с енергия и желания за повече развлечения.
21.08.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Този ден ще ви зарадва с много приятни емоции и добро настроение. Приемате леко нещата, които се случват около вас, като предпочитате да отговаряте позитивно на всичко. Отношенията ви с любимия човек са прекрасни, за което можете да сте благодарни и на собствените си усилия. Ще останете очаровани от предложението, което получавате днес.
21.08.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Днешният ден е много ползотворен за вас в творческо отношение. Имате доста интересни идеи, които трябва да разработите и дооформите. Не пренебрегвайте съветите на вашите близки и не мислете, че чуждото мнение непременно е погрешно. Добри новини свързани с предстоящи бизнес-сделки.
21.08.2019
Последни новини