Създадоха микроскопична Мона Лиза върху квантово платно с ширина един човешки косъм

Известната картина Мона Лиза на Леонардо да Винчи бе пресъздадена в миниатюра върху “квантово платно” с дебелината на човешки косъм.

Физици използвали лазери, за да създадат репродукция на шедьовъра на Леонардо в ултраохладено петно от газообразна квантова материя.

Произведението било нарисувано чрез лазерно проектиране на прочутото изображение под микроскоп, за да стане миниатюрно, а след това резултатите били записани.

Лазерът взаимодейства със странните свойства на квантовата материя, за да промени плътността на атомите, създавайки по този начин пискели с различни сенки.

Изследователите копирали редица други изображения с помощта на същата техника – включително Звездна нощ на Ван Гог и снимка на един от квантовите физици.

Учените от университета в Куинсланд, създали миниатюрното произведение на изкусвото като охладили рубидиев газ до едва няколко милиардни от градуса над абсолютната нула – най-ниската възможна температура.

Газът не замръзва тъй като е твърде разреден, вместо това се държи като петно от газообразна квантова материя.

“Поставихме изображението върху прожектор, осветен от лазер, но вместо да го прожектираме в голям мащаб, ние го изпратихме наобратно чрез микроскоп, за да го направим миниатюрно ”, казва Тайлър Нийли, участник в изследването.

“Светлината отпечатва изображението на площ с щирина около 100 микрона”, добавя той.

Дебелината на човешкия косъм е между 17 и 181 микрона, което прави картината почти невидима с просто око – всеки пиксел от нея е с ширина едва 50 атома.

Странната квантова материя съставляваща платното, е вид конзензат Бозе-Айнщайн – мистериозното пето състояние на материята, наред с твърдите тела, течностите, газовете и плазмата.

Тя се образува когато материята се доближи до абсолютната нула, когато атомите почти не се движат един спрямо друг, а се струпват заедно и се държа така като че ли са едно цяло.

Тези матерали имат странни квантови свойства.

Нийли и колегите му изследвали тези необичайни свойства, когато открили че могат да творят нов вид изкуство, макар първоначалната им цел да била да разберат по-добре поведението на течностите.

“Надяваме се да добием нови познания за това как ежедневието ни произтича от микроскопичния квантов свят, за да разработим нови квантови технологии. А междувременно успяхме да създадем най-малкото в света произведение на изкуството”, казва Нийли.

Техниката разчита на странните квантови свойства на кондензата на Бозе-Айнщайн, докато атомите не бъдат измерени, те нямат определена позиция, а се държат като разпръстнати из системата.

Когато изследователите насочили лазери към материята, светлината помогнала за измерване на системата, разкривайки че атомите не се намират там където е насочен лазерът.

Атомите се концентрират в по-тъмните региони от изображението и създават произведение на изкуството.

Светлосенките в изображението отразяват плътността на атомите.

Макар полученото произведение да а е черно-бяло, изследователите могат да създадат и цветни версии чрез три различни изображения – синьо, зелено и червено, като след това ги комбинират с помощта на компютър.

Тези първоначални изображения демонстрират потенциала на квантовата материя като нов материал, с които могат да се създават произведения на изкуството.

Източник: dailymail.co.uk
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
В движение и работа ще премине деня за повечето от вас. Прекалената ви активност може да ви създаде проблеми, бъдете внимателни с онези, които не споделят идеите ви. Спазвайте добрия тон и не се поддавайте на провокации, така ще запазите спокойствието и работоспособността си.
16.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не разчитайте на случайността, а действайте. Постарайте се сами да потърсите решение на въпросите, които ви интересуват, и едва тогава прибягвайте до помощ от другите. Откриват ви се възможности, които не бива да пренебрегвате. Успешни ще са пътуванията ви, но внимавайте с изправността на автомобила си, ако шофирате.
16.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отнесете се с разбиране към проблемите на хората от обкръжението си и не злоупотребявайте с търпението им. На работното място ще се появят нови изисквания, с които ще трябва да се съобразявате. Няма да ви е лесно, но предвид уменията ви, ще се справите. В края на деня потърсете подходящи начини за разпускане.
16.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Търсещите промяната ще започнат на чисто в професионалната сфера и това ще осмисли живота им. Промени се предвиждат и в личните ви взаимоотношения. Загатната до сега връзка ще премине в друга фаза, за едни напред, за други, означаваща край. Не бъдете в нищо прибързани. Внимателно обмисляйте възможностите си.
16.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще осмислите много от нещата, които ви предстоят и ще се опитате да намерите най-доброто решение на решаващ въпрос. Не бъдете предубедени към определени подходи, а се опитайте да сте отворени към всяко едно нещо, което може да ви е от полза. Въпрос, касаещ личния ви живот не търпи отлагане, затова ще трябва да отнемете от работното си време.
16.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Новости от интимен характер ще разнообразят деня ви. За някои те ще са свързани с появата на нова личност, а за други с обяснения и не дотам желани емоции. Във всички случаи ще се съобразявате повече със себе си и по-малко с околните. Следвайте целите си и ще останете доволни от свършеното.
16.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Очертават се успешни ходове, а вие отдавна давате заявка за тях. Ще ви се предложи възможност, която, ако добре използвате , резултатите ще ви радват. Подкрепата на близките ще ви стимулира към действие. За някои се очертава вълнуващ разговор с човек, към когото не сте безразлични.
16.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят се очертава като особено ползотворен за повечето от представителите на зодията. Днес кипите от енергия и хъс за работа. Справяте се чудесно с професионалните си задължения и имате голям успех в контактите си с делови съмишленици. От голямо значение ще се окаже способността ви да мислите бързо.
16.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Бъде практични и не лишавайте околните от възможността да се включат в работата ви. Денят предразполага към споделеност във всичко. Дистанцирането ще ви направи тъжни. По-малко говорете и никакъв случай за неща, които не мислите. В противен случай ще си навлечете неприятности.
16.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще работите за собствените за интересите си, без да се съобразявате с околните. Постигнатото може и да ви удовлетвори, но дали няма да нараните някого с поведението си. Ако това ви интересува, станете по-дискретни и учтиви в отношенията си. Пазете се да не попаднете на по-хитри от вас хора.
16.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Без да губите настроение, ще се включите в събитията на деня. Срещите ще ви носят добра перспектива за бизнеса ви, но разбира се, ако покажете активността си. Бъдете добри и не губете мярката в общуването, като не се поддавате и на ласкателства. Бъдете себе си и няма да ви липсват хубави емоции.
16.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Очевидно доброто ви настроение е заразително. Съсредоточената ви работа върху нещо, което според вас е печелившо, дава резултати. Останете верни на себе си и не пропускайте да споделите вълненията си с близък човек. Бъдете повече време с партньора си, дори това да ви струва усилия. Сега е момента.
16.09.2019
Последни новини