Гравитационните вълни имат остатъчен ефект и той може да бъде наблюдаван

Слабите, трептящи изкривявания на пространство-времето, които наричаме гравитационни вълни, са трудни за откриване и учените успяха да ги засекат едва през последните години. Но сега учени са изчислили, че тези вълни могат да оставят по-трайни следи след тяхното преминаване - следи, които също можем да открием.

Такива следи се наричат ​​"наблюдаеми постоянни гравитационни вълни", а в новата си работа международен екип от изследователи е разработил математическата рамка за тяхното установяване. Те дават три примера за това, което тези наблюдаеми ефекти биха могли да бъдат.

Накратко за гравитационните вълни: когато два масивни обекта, като неутронни звезди или черни дупки, се сблъскат, те изпращат шокови вълни през Вселената, които преминават през самата тъкан на пространство-времето. Този ефект е предсказан от Айнщайн в неговата обща теория на относителността през 1916 г., но едва през 2015 г. имаме достатъчно чувствително оборудване, за да открием вълните.

Това оборудване е интерферометър, който изстрелва два или повече лазерни лъча по трасета с дължина няколко километра. Дължините на вълните на тези лазерни лъчи интерферират при срещата си така, че нормално светлината не попада в фотоприемниците на инструмента.

Но когато преминава гравитационна вълна, изкривяването на пространство-времето причинява колебания на тези лазерни лъчи, свиване и разтягане. Това означава, че тяхната интерференчна картина е нарушена и те вече не се изключват взаимно, така че лазерът попада във фотодетектора. Моделът на светлината, който регистрира фотодетекторът може да укаже на учените събитието, което е създало вълната.

Но намаляването и разтягането и изкривяването на пространство-времето, според астрофизика Еанна Фланаган от университета Корнел и колеги, може да има много по-дълготраен ефект.

Докато вълните в пространство-времето се разпространяват, те могат да променят скоростта, ускорението, траекториите и относителните позиции на обектите и частиците по пътя си и тези характеристики не се връщат веднага към нормалното, което ги прави потенциално наблюдаеми.

Частиците, например, засегнати от гравитационни вълни, могат да покажат промени. Екипът изследователи математически детайлно проследява измененията, които биха могли да възникнат в скоростта на въртене на въртящата се частица, както и нейното ускорение и скорост.

Друг от тези постоянни наблюдаеми гравитационни вълни включва подобен ефект на времево разширяване, при което силното гравитационно поле забавя времето.

Тъй като гравитационните вълни деформират пространството и времето, два изключително прецизни и синхронизирани часовници на различни места, като например атомни часовници, могат да бъдат засегнати от гравитационните вълни и да показват различно време след преминаване на вълните.

И накрая, гравитационните вълни могат всъщност постоянно да изместят относителните позиции в огледалата на интерферометъра на гравитационната вълна - не с много, но достатъчно, за да бъде установено.

Между първото си откритие през 2015 г. и миналата година, колаборацията, която търси гравитационна вълна LIGO-Virgo откри няколко събития, преди LIGO да бъде спрян за обновяване.

В момента няма достатъчно открити събития за значима статистическа база данни за тестване на тези наблюдаеми ефекти.

Но LIGO-Virgo бе включен отново на 1 април и оттогава открива поне едно събитие потенциална гравитационна вълна седмично. Това означава, че базата данни в близко бъдеще ще стане достатъчно значима статистически.

Изследването е публикувано в Physical Review D..
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Captcha изображение
Екипът на Perunik.COM ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Хороскоп за 23.08.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Работни проекти ще държат вниманието на някои от вас будно, но наред с тях ще провеждате и личните си срещи. Готовността ви да помогнете на приятел ще ви сближи повече и от това съвместното ви сътрудничество ще продължи. Семейни задачи ще ви накарат да търсите начини за бързото им решаване.
23.08.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Ще търсите контакт с нужните ви хора и с общи усилия ще намерите по-лесно решение на вълнуващ ви въпрос. Ще споделяте интересите и вижданията си, без това да ви създава вътрешно напрежение. Ако имате очаквания от интимен характер ви предстоят развития. Други ще работят по приключване на задача, носеща им финансови придобивки.
23.08.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изгаряте от желание за авантюри. Приключенският дух ви е завладял днес и само неотложни делови ангажименти биха могли да променят идеите ви за деня. Силното ви желание за изява ще бъде удовлетворено напълно към края на деня. Заобиколени сте от вниманието на хората около вас, което ви кара да се чувствате чудесно.
23.08.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Стабилизиране на финансите, успоредно с утвърждаване на професионалния ви авторитет. Такива са приоритетите ви за днес, както и за следващите дни. Това изисква да сте в добра кондиция, на среща с делови партньори ще вземете решения, изпълнението на които няма да ви затрудни. Пътуване, за някои в чужбина.
23.08.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Съсредоточете се върху важните си задачи. Всяко разпиляване на силите може да доведе до изтощение. Развивайте умението си да организирате, ще ви бъде необходимо. Обърнете внимание на детайлите в дейността си, те са важни. Нямате много време за приключването на неотложна задача.
23.08.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Имате нужда днес да излезете навън и да се опитате да не мислите за професионални ангажименти. Дайте воля на въображението си и както вие така и околните ще останете доволни от резултата. Можете на помогнете и на свой близък, който също се нуждае от промяна. Имате смелост за да сложите край на нещо, което не ви удовлетворява.
23.08.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Възстановявате си сума, която неотдавна сте загубили поради куриозно недоразумение. Материалното ви състояние се стабилизира и в близките дни можете да разчитате на допълнителни доходи. За някои от вас денят бележи началото на нов много успешен период в професионален план. Започвате работа по проект, който ви дава чудесна възможност да разгърнете потенциала си.
23.08.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Делничното напрежение ще ви накара да потърсите по-спокойно място за изтерзаната си душа. Ще съберете мисли и сили, с които да продължите напред, но преди това направете нещо специално, от което се нуждаете сега. То ще ви позволи да осъзнаете силните и слабите си страни.
23.08.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Имате нужда от развлечения и този ден най-добре ще отговори на намеренията ви. Заобиколени сте от приятни хора, сред които се чувствате настина добре. Твърде емоционални сте и това може да стане причина за нежелани ситуации, но едва ли ще е нещо сериозно. Обърнете повече внимание на предпочитанията на постоянния си партньор, които не е добре да пренебрегвате.
23.08.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Внимателно планирате всяка своя стъпка и в резултат днес ще постигнете част от нещата, към които уверено се стремите. При вас няма нищо случайно и партньорите ви оценяват този факт. Постарайте се да спазите всички уговорки, които правите, тъй като от това зависи и бъдещото добро отношение към личността ви. Постигате целта си и в интимен план.
23.08.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще има какво да споделяте и да ви прави доволни, предстоящите развития ще бъдат във ваша полза и в края на деня ще се чувствате в отлична форма. Различното поведение изостря чувствителността ви, но ще си останете уравновесени и прагматични. Пътуванията не са най-подходящи днес, но ако са наложителни, не приспивайте бдителността си.
23.08.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Бъдете по-търпеливи към хора и неща, които не са по вкуса ви. С такт и добро желание може да постигнете повече, в противен случай ще си навлечете нечии гняв. Приятел ще ви предложи нещо, което ще ви поласкае, но и затрудни. Изяснете си до колко са искрени чувствата му към вас.
23.08.2019
Последни новини