Откриха необичаен рядък вид звезда

Международна група астрономи от Германия и Русия идентифицира необичаен обект, наречен J005311. Най-вероятно той е продукт на сливането на две звезди, които са умрели преди много време. След като милиарди години обикаляли една около друга, тези звезди, наречени бели джуджета се сливат и се връщат от мъртвите. В близко бъдеще животът им най-накрая може да свърши - с огромен взрив, съобщават учените във Phys.org.

Аномалната звезда в центъра на газова мъглявина била открита на изображенията, направени от спътника с широкообхватно инфрачервено изследване (WISE). Изненадващо, обаче, мъглявината излъчва почти изключително инфрачервено лъчение и никаква видима светлина.

Учените анализирали спектъра на лъчението, излъчвано от мъглявината и централната звезда, разположени на десет хиляди светлинни години от Земята. Оказва се, че обектът не съдържа нито водород, нито хелий, което е типично за белите джуджета. Звезди като нашето Слънце генерират енергията си чрез ядрения синтез на водорода. Когато водородът се изконсумира, те продължават да изгарят хелий. Не могат да сливат по-тежки елементи - тяхната маса е недостатъчна, за да произведе необходимите високи температури. След като се изчерпи целият хелий, те престават да горят, охлаждат се и се превръщат в бели джуджета.

Въпреки това, изгарянето на по-тежки елементи продължава в J005311, което не се среща в белите джуджета. "Те обикаляли една около друга, създавайки екзотични изкривявания на пространство-времето, наречени гравитационни вълни", разказват учените. По време на процеса двете бели джуджета постепенно губят енергия. Разстоянието между тях намалявало все повече и повече, докато накрая се слели.

J005311 е 40 хиляди пъти по-ярка от Слънцето, каквато яркост не може да има бяло джудже. От нея се излъчва силен звезден вятър със скорост 16 хиляди километра в секунда. Според изчисленията, той се ускорява от силно магнитно поле. Според изследователите, такива обекти се откриват много рядко в Млечния път, досега са известни само пет подобни..

Очаква се, че за няколко хиляди години цялата маса на звездата ще се превърне в желязо, а термоядрените реакции ще спрат. Под собствената си гравитация тя ще започне да се свива и тъй като масата ѝ е по-голяма от 1,4 масата на Слънцето ще има ярка съдба. Електроните и протоните, които изграждат нейната материя, ще започнат да се сливат в неутрони. Получената неутронна звезда ще има само малка част от предишния си размер - с диаметър само няколко километра и ще тежи повече от цялата Слънчева система. Тя ще експлодира в супернова.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
В движение и работа ще премине деня за повечето от вас. Прекалената ви активност може да ви създаде проблеми, бъдете внимателни с онези, които не споделят идеите ви. Спазвайте добрия тон и не се поддавайте на провокации, така ще запазите спокойствието и работоспособността си.
16.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не разчитайте на случайността, а действайте. Постарайте се сами да потърсите решение на въпросите, които ви интересуват, и едва тогава прибягвайте до помощ от другите. Откриват ви се възможности, които не бива да пренебрегвате. Успешни ще са пътуванията ви, но внимавайте с изправността на автомобила си, ако шофирате.
16.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отнесете се с разбиране към проблемите на хората от обкръжението си и не злоупотребявайте с търпението им. На работното място ще се появят нови изисквания, с които ще трябва да се съобразявате. Няма да ви е лесно, но предвид уменията ви, ще се справите. В края на деня потърсете подходящи начини за разпускане.
16.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Търсещите промяната ще започнат на чисто в професионалната сфера и това ще осмисли живота им. Промени се предвиждат и в личните ви взаимоотношения. Загатната до сега връзка ще премине в друга фаза, за едни напред, за други, означаваща край. Не бъдете в нищо прибързани. Внимателно обмисляйте възможностите си.
16.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще осмислите много от нещата, които ви предстоят и ще се опитате да намерите най-доброто решение на решаващ въпрос. Не бъдете предубедени към определени подходи, а се опитайте да сте отворени към всяко едно нещо, което може да ви е от полза. Въпрос, касаещ личния ви живот не търпи отлагане, затова ще трябва да отнемете от работното си време.
16.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Новости от интимен характер ще разнообразят деня ви. За някои те ще са свързани с появата на нова личност, а за други с обяснения и не дотам желани емоции. Във всички случаи ще се съобразявате повече със себе си и по-малко с околните. Следвайте целите си и ще останете доволни от свършеното.
16.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Очертават се успешни ходове, а вие отдавна давате заявка за тях. Ще ви се предложи възможност, която, ако добре използвате , резултатите ще ви радват. Подкрепата на близките ще ви стимулира към действие. За някои се очертава вълнуващ разговор с човек, към когото не сте безразлични.
16.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят се очертава като особено ползотворен за повечето от представителите на зодията. Днес кипите от енергия и хъс за работа. Справяте се чудесно с професионалните си задължения и имате голям успех в контактите си с делови съмишленици. От голямо значение ще се окаже способността ви да мислите бързо.
16.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Бъде практични и не лишавайте околните от възможността да се включат в работата ви. Денят предразполага към споделеност във всичко. Дистанцирането ще ви направи тъжни. По-малко говорете и никакъв случай за неща, които не мислите. В противен случай ще си навлечете неприятности.
16.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще работите за собствените за интересите си, без да се съобразявате с околните. Постигнатото може и да ви удовлетвори, но дали няма да нараните някого с поведението си. Ако това ви интересува, станете по-дискретни и учтиви в отношенията си. Пазете се да не попаднете на по-хитри от вас хора.
16.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Без да губите настроение, ще се включите в събитията на деня. Срещите ще ви носят добра перспектива за бизнеса ви, но разбира се, ако покажете активността си. Бъдете добри и не губете мярката в общуването, като не се поддавате и на ласкателства. Бъдете себе си и няма да ви липсват хубави емоции.
16.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Очевидно доброто ви настроение е заразително. Съсредоточената ви работа върху нещо, което според вас е печелившо, дава резултати. Останете верни на себе си и не пропускайте да споделите вълненията си с близък човек. Бъдете повече време с партньора си, дори това да ви струва усилия. Сега е момента.
16.09.2019
Последни новини