Кои са четирите потенциални „убийци“ на пътя?

Безопасното шофиране е в основата на доброто пътуване с автомобил. Затова е важно да поддържаме автомобила си в изправност с редовни прегледи в автосервиз. За безопасно пътуване е важно да имате и правилното поведение зад волана.

Според контролните служби четирите потенциални „убиеца“ на пътя са високата и несъобразена скорост, шофирането след употреба на алкохол и забранени вещества, непоставяне на предпазен колан и използването на мобилния телефон.

Един от най-сериозните проблеми по българските пътища е скоростта. Специализирана операция на КАТ, проведена наскоро, показа, че ограниченията масово не се спазват. Само за седмица контролните органи заснеха над 10 000 нарушения на максимално разрешената скорост за движение, обобщава данните Съюза на българските автомобилисти (СБА). Сред тях рекордьор е шофьор, „профучал” с 277 км/ч по магистрала „Струма“.

Правилата за движение изискват шофьорите да се движат със скорост, която да им позволи при необходимост да спрат на необходимото разстояние. Чистото стъкло е крайно необходимо.

За да се избягват рисковите ситуации е важно предварително да планирате пътуването си. Както и да заложите резервно време за пристигането си. Така, ако се окажете блокирани в трафика, няма да се чувствате притиснати да се надбягвате с времето. 

Повечето водачи гледат на средно разстояние, когато наблюдават кръстовища. Оглеждайте цялата зона наоколо за колоездачи и пешеходци, които се канят да пресичат. Важно е да използвате огледалата редовно, да наблюдавате встрани и зад колата.

Ако пътувате със семейството, предвидете техните нужди. Заредете се с напитки и закуски на разположение, вземете няколко детски игри.

Ако пътувате с колата си в чужбина, уверете се, че знаете пътните правила в страните, които ще посетите. Може да има изисквания за допълнително оборудване или документация, за които се налагат глоби на място. Проверете застраховката си и покритието за Пътна помощ, за да се уверите, че е валидно зад граница.
 
Никога не сядайте зад волана след употреба на алкохол! Доказано е, че водачът, който е малко под допустимата граница за шофиране под въздействие на алкохол, е толкова опасен, колкото и този, който е над границата.

Източник: dariknews.bg

Коментари в сайта

Хороскоп за 31.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Очаква ви един динамичен ден, изпълнен с много предизвикателства и немалко успехи. Имате шанса да стигнете до задоволително ниво на делата си, особено на най-важните за вас. Направете всичко възможно да спазите обещанията, дадени на близки хора.
31 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате доста работа днес, затова не се разсейвате с неща, които могат да ви отдалечат от работата ви, а предпочитате да се съсредоточите и да изпълните всичко в желания срок. Въпреки това обаче е възможно да ви убягнат важни въпроси днес, на които ще се наложи да обърнете внимание по-късно. Научавате добра новина, свързан с ваш делови проект.
31 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дайте най-доброто от себе си и станете по-отзивчиви към хората край вас, това ще ви спечели симпатиите им. Предстои ви важен и добре платен ангажимент, чието успешно осъществяване ще повиши и финансите ви. Не смесвайте разума с чувствата, за да не стигнете до нежелани ситуации.
31 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Търсите поле за изява, но това което ви се предлага не ви удовлетворява. По този начин само затваряте пътищата си за развитие и едва ли ще останете доволни от резултата. Разширете контактите си, потърсете нови начини за реализация, но в никакъв случай не спирайте на едно място. Скоро ще усетите положителната промяна.
31 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес настроението ви е променливо и това се отразява на държанието ви с околните. Не допускайте обаче емоциите да влошат отношенията ви с хора, на които държите. Усамотете се и се заемете с нещо, което ви е приятно и ви разтоварва. Любовта ще озари живота ви и ще се увеличат възможностите ви за успешно приложение на вашия професионализъм.
31 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не бъдете безучастни и ще намерите своето място, ако сте без работа. В бизнеса нещата стоят по-различно, не всичко ще зависи от личното ви желание и усилия. Въпреки трудностите ще имате своите успехи днес. Тревожещ ви здравословен проблем ще отшуми. Активността ви в тази посока е дало добри резултати.
31 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Получено възнаграждение за работата ви през последните дни ще направи деня ви по-спокоен, ще подобри настроението и семейния ви бюджет. Други ще стартират нов проект, с което отговорности им ще нараснат, но добре сте преценили всичко. Пропорционално на усилията ви ще бъде и заплащането.
31 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Влагайте въображение във всичко, което правите през деня. Скъсайте с традиционното, ако имате по-добро предложение. Никъде не е казано, че една работа не може да се свърши и по-добре. Ако резултата е същия или по-добър, значи сте се справили чудесно. Никога не е късно да експериментирате. Подходете непретенциозно, за да не съжалявате, ако не сполучите. Не забравяйте да се усмихвате и със сдържано поведение вървете напред.
31 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Съобразявайте се с обстоятелствата днес повече от обикновено и няма да сгрешите. Ще повишите интереса си към конкретна сделка или сфера, която ви привлича с перспективите си. Готовността ви за действие ще привлече на ваша страна хора, имащи позиции там и това ще ви носи предимства.
31 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпитвате известни колебания относно личен въпрос днес. Трудно ще ви е да вземете от раз решение, затова бихте могли да се посъветвате с хората около себе си. Със сигурност има човек на когото бихте могли да се доверите, затова не се притеснявайте да го сторите. За предпочитане е да си останете у дома вечерта и да си починете добре.
31 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Жадувате за повече спокойствие и скоро ще го имате. Владеете положението и ще приключите с ангажиментите си в рамките на деня. Атмосферата на дома ще ви помогне да се отпуснете. Доволни ще бъдете и от жеста на някого, ще ви изненада приятно. Почивните дни обещават да са без сътресения.
31 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще се справите отлично със задълженията си и ще постигнете споразумения, от които тепърва ще черпите дивиденти. Запазете спокойствие, ако ви се налага да общувате с административните органи. Самотните ще срещнат интересен партньор и ще изпитат вълнуващи емоции. Пожелайте си нещо хубаво.
31 мар 2020
Последни новини