Небесен спектакъл: Тази нощ наблюдаваме пика на метеорния поток Лириди

Астрономическите ентусиасти тази нощ могат да наблюдават пика на един от най-старите известни на човечеството метеорни потоци - Лиридите, съобщава Space.

Лиридите се виждат най-добре от северното полукълбо, но могат да бъдат наблюдавани и от южното. Метеорният поток Лириди е активен между 16 и 25 април. Максимумът му обикновено е в нощта на 22 срещу 23 април, когато могат да се наблюдават средно между 15 и 20 падащи звезди на час. При добра видимост тази нощ могат да видят около 20  падащи звезди на час.

Метеорният поток Лириди е образуван от отломки от кометата с дълъг период C/1861 G1 (Тачър), на която са необходими около 415 години, за да обиколи Слънцето. Радиантът на метеорите от този поток (привидната точка, от която се появяват) се намира в съзвездието Лира, откъдето и наименованието му.

Лиридите са наблюдавани от над 2700 години.

Най-добрият начин да хванете шоуто, както и при повечето астрономически събития, е да се опитате да намерите място далеч от градските светлини, където можете да се насладите на добра видимост към нощното небе.

Очаква се Луната да е особено ярка (89% Осветеност) малко след пълнолунието преди 3 дни, така че намерете време да наблюдавате, след като е станало тъмно, но преди Луната да изгрее, За България това е 23:43 мин.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини