Обогатиха зеленото богатство на парк „Арпезос – Север” с над десет дръвчета

Изображение 1 от 3

    . Фиданките бяха осигурени безвъзмездно от Държавно ловно стопанство „Женда”


     

    Валери КОВАЧЕВ

    Над десет дръвчета бяха засадени вчера в парк „Арпезос- Север 3” в Кърджали по случай Седмицата на гората. Инициативата бе на Държавно ловно стопанство „Женда”, Териториалната организация на Научно-техническите съюзи и община Кърджали. Най-активно се включиха децата от научно-техническото дружество към училище „Св. Климент Охридски”.

    Директорът на Държавно ловно стопанство „Женда” инж. Николай Янчев даде пример на учениците как трябва да се извърши залесяването.

    Предприели сме акция за залесяване във всички училища. Директорът на Държавно ловно стопанство „Женда” инж. Николай Янчев изрази готовност да осигури на общината иглолистни и широколистни дръвчета за засаждане в междублоковите пространства на санираните и несанираните блокове. Живеещите в тях трябва да изкопаят дупките. Ще прозвъним на домоуправители на санирани блокове. Ще направим организация да дойдат да получат дръвчета, ако проявят такова желание, каза заместник-кмета на общината инж. Катя Митовска.

    Ангажимент на общината ще бъде опазването на дръвчетата. Сега сме започнали почистване на фугите между паветата и плочките в парка. Ще възстановим осветителните тела и настилките на игрищата. Предприели сме и друга кампания за почистване на целия град. В началото на следващата седмица ще имаме яснота кой ще отговаря по райони, уточни инж.Катя Митовска.

    Децата са във ваканция, въпреки това те са тук. Щастлива съм, че сме там, където трябва да засадим дърво, да засадим живот. Четири години вече участваме в Седмицата на гората. През първите две години засаждахме дървета в училищния двор, който е най-зеления в общината. Втора година сме в парк „Арпезос – Север”. Децата са убедени, че засаждането на дърво е нещо хубаво. Затова дойдоха с голямо желание, с тях са и учителите, заяви директорът на училища „Св. Климент Охридски” Маргарита Тодорова.

    Диана Соколова, експерт в Териториалната организация поздрави участниците в залесяването. Връчи на всички деца грамоти за активно участие в мероприятията по случай Седмицата на гората. Тя подчерта, че се чества вече 85 години. Тази година преминава под мотото „140 години история и традиции в грижата за бъдещето на гората!” Призова децата да продължават увеличават и пазят зеленото богатство в града, да се грижат за българската гора.

    Дръвчетата бяха доставени от Държавно ловно стопанство „Женда”. Освен това от стопанството почерпиха децата с торта.

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини