Изобретиха прозрачна дървесина в търсене на екологичен строителен материал

В ерата на конструкциите от стъкло и стомана, дървото може да изглежда старомодно. Сега изследователи дават нов шанс на дървесината, произвеждайки материал, който е не само здрав, но и прозрачен и способен да съхранява и освобождава топлина.

Материалът би могъл да се използва за изграждане на енергийно ефективни домове. Учените се надяват да разработят биоразградима версия, за да подобрят екологичните качества на материалаи и да го превърнат в алтернатива на пластмасата, стъклото и цимента.

Новият материал е мултифункционален – пропуска светлина, а може да съхранява и топлина.

За производството му учените използвали балсово дърво като отстранили лигнина – вещество в дървесината, което и придава сила и цвят. Акрилът, който не е биоразградим и водоотблъскващ, бил добавен към останалата тъкан, като запълнил миниатюрните пори, останали след остраняването на лигнина и кухите съдове, пренасящи вода в дървото. Това не просто помогнало да се запази дървесната структура, но възстановило силата и и подобрило оптичните и свойства.

В най-новия експеримент, акрилът бил смесен с още едно вещество – полиетилен гликол, който прониква добре в дървесината. Полиетилен гликолът притежава и друго свойство: при нагряване абсорбира енергия и се топи, а при понижение на температурите се втвърдява, освобождавайки енегрия. Това свойство означава, че дървесният материал, който преминава от полупрозрачен в прозрачен при награвяне, би могъл да се използва за строителство на енергийно ефективни сгради, като енергията ще бъде улавяна от слънцето през деня и освобождавана по-късно в интериора.

100 грама от прозрачния дървесен материал могат да абсорбират 8 000 джаула топлина, равяващи се на това което 1W произвежда за 2 часа.

Материалите, съдържащи вещества способни да съхраняват и освобождават енергия, не са нова идея в строителната индустрия. Учените, обаче, твърдят че техният подход е различен, защото разчита на естествени материали, намаляващи нуждата от петролни продукти и свързаните с тях въглеродни емисии.

Предстои още много работа, защото изследователите искат да заменят акрила с биоразградима алтернатива за някои приложения, трябва да се увеличи мащабът на производството на материала и да се създадат компютърни модели на сгради, за да се разбере каква е разликата между прозрачната дървесина и стъклото.

Строителните материали трябва да поглъщат въглерод и да се поддават на рециклиране и повторна употреба, а не да се биоразградими. Една от възможностите е за новия материал да се използва дървесина от стари сгради, подобно на начина, по който стоманата се използва в модулното строителство.

Източник: theguardian.com
 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини