Облачна покривка спасява Скандинавия от климатичните промени

Експерти разкриват, че облаците са намалили затоплянето, предизвикано от изменението на климата. Ново проучване показва, че облаците променят затоплянето вследствие причинените от човека климатични промени в някои части на света.

Екипът учени включва изследователска група за годишните кръгове на дърветата от Университета в Суонзи, изследователи от Швеция, Финландия и Норвегия. Те анализирали информацията в годишните кръгове на древните борови дървета от Северна Скандинавия. Така разкриват, че облаците са намалили въздействието на естествените колебания на топлината в миналото и го правят отново сега, като смекчават затоплянето, причинено от антропогенното изменение на климата.

Въпреки че Северна Скандинавия би трябвало да бъде силно засегната от глобалното затопляне, в районът е регистрирано малко летно затопляне през последните десетилетия. Това е в рязък контраст с тенденцията на затопляне в Северното полукълбо, която е силно свързана с нарастващите емисии на парникови газове. Според проучването, температурните промени са придружени от увеличаване на облачността в северната част на Скандинавия, което от своя страна намалява въздействието на затоплянето.

Мери Гаген, професор по география в Университета в Суонзи, каза: "Повърхностното затопляне, причинено от нарастващите парникови газове, се променя от много сложни обратни връзки - едно нещо се променя в отговор на друго, което означава, че има големи географски разлики в температурата на определено място в определено време, когато се повишава средната глобална температура. Една от най-важните и най-слабо разбрани климатични обратни връзки е връзката между температурата и облаците. Може да мислим, че просто когато е хладно, е облачно и когато то е топло - слънчево, но това не винаги е така."

Изследователският екип анализира записите на дървенисните кръгове, за да разбере какви са били летните температури в миналото и колко е било облачно. Използвайки събраните данни, екипът прави нова реконструкция на лятното облачно покритие за Северна Скандинавия и го сравнява със съществуващите температурни реконструкции, за да установи връзката между температурата и облачната покривка.

Професор Мери Гаген казва: "Повечето хора знаят, че ширината на дървесния кръг може да ни каже каква е била температурата през лятото, когато той нарасва, но също така можем да измерим други неща в дървесните кръгове, като изотопите на въглерода и водата. [...] Kоличеството на различните изотопи на въглерода в дървото ни показва колко облачно е било през лятото, когато дървесният кръг се е образувал. като комбинираме дебелината на годишния кръг с данните за изотопите на въглерода, имаме запис на летните температури и лятно облачно покритие в миналото. През последните десетилетия летните температури в Скандинавия са се увеличили с по-малко от средните стойности в световен мащаб. Оказва се, че е същото, ако се върнем във времето."

"Открихме, че в кратки срокове, увеличената облачност води до по-ниски температури и обратното в миналото. Въпреки това, в по-дълги времеви интервали - десетилетия до векове - открихме, че в по-топлите времена, като средновековието, в тази част на света е имало по-голямо облачно покритие, което намалявало локалните температури, а обратното - в хладни периоди като Малката ледникова епоха.

Тези открития са важни, тъй като помагат да се обясни връзката между облачността и температурата, което е една от основните несигурни компоненти при моделирането на бъдещия климат. Предвиждаме, че с увеличаването на глобалната температура, затоплянето ще се забави в Северна Скандинавия чрез увеличаване на облачната покривка. Следващата стъпка е да се разбере дали същото важи и за други части на света", обяснява авторът професор Дани Маккаррол.

Професор Мери Гаген добавя: "Един от основните източници на несигурност относно бъдещото изменение на климата е начинът, по който облаците ще реагират на затоплянето, облачната покривка има наистина голямо влияние върху температурата на повърхността на Земята."

"Облаците ще бъдат от критично значение при затоплянето на климата. На някои места, като Скандинавия, се оказва, че летният климат се променя по-леко със затоплянето на планетата, на други места  е вероятно затоплянето да бъде засилено от намаляване в облачността, която ще направи повърхността на Земята още по-топла. Това, което е наистина тревожно е, че климатичните модели показват, че ако емисиите на парникови газове бъдат оставени да продължат, докато не се удвои или дори утрои предпромишленото количество въглероден диоксид в атмосферата, тогава едни от най-важните облаци за охлаждането на нашата планета - големите струпвания океански облаци, които отразяват много слънчева светлина обратно в космоса, може да спрат да се оформят напълно и това наистина ще ускори затоплянето."

Изследването, което проследява летните температурни промени през последните 1000 години, е публикувано в Geophysical Research Letters.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 02.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Натовареността ви е очевидна, но не е причина да сте недружелюбни с околните. Търсете подкрепата им, за да се справите с всичко, което имате, като програма и ще подобрите атмосферата в дома и на работното място. Приятелите ще ви бъдат емоционална опора и това ще стопли душата ви.
02 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Приятен ден за много от вас. Интересни срещи и договорености за бъдещи занимания. Ще срещнете подкрепа, с която ще се даде ход на бъдещ проект. Наистина ще има известен риск, но за това пък резултата е обещаващ. Доброто ви настроение ще радва другите и ще създава добра атмосфера. Вълнуващи любовни мигове.
02 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще отделите повече време за себе си и по-малко на другите. И това ще ви спаси от конфликти и излишен разход на енергия. Въздържанието от самоинициативи, храна и изкушения ще ви помогне да изчистите мислите и тялото си от излишния товар. В семейството ще обсъждате предстоящи задачи.
02 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е да ви се наложи да се занимавате с нетрадиционни за вас дейности, но това едва ли ще ви притесни. Вие сте от хората, на които околните разчитат по важни въпроси, и няма да ги разочаровате. Намирате изход от заплетена ситуация. Не се заемайте с твърде много дейности едновременно.
02 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Със самочувствието си на успели хора ще въздействате позитивно на околните, насърчавайки ги към развитие. Вие на свой ред ще повишите темпото, за да свършите повече задачи днес. С добра енергията и настроение ще привличате мислещите и можещите около себе си. Обединените ви усилия ще помогнат на много хора да подобрят живота си.
02 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Многото ви ангажименти днес няма да пречат на дружелюбното ви отношение към всички, с които животът ви среща. Добре свършената ви работа или някой, когото обичате ви зареждат с енергия и добри очаквания. Очертаващо се повишение в службата или смяна на работното място повишават вълненията, но вие сте свикнали.
02 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Говорете за всичко, което мислите и ви смущава, това е начина за бъдете разбрани и да живеете в мир със себе си. Ще изясните позициите си и синхронизирате действията си с околните, избягвайки недоразумения и грешки. Не спирайте да искате и да търсите най-доброто за себе си.
02 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят е приятен и днес работата няма да ви се струва тежка. Предстоят ви срещи с хора, които са наясно с проектите ви и чиято компания едва ли ще бъде натоварваща. Доброто разбирателство ще се окаже много необходимо за в бъдеще и от тази гледна точка днешният ден е наистина ползотворен. Не пренебрегвайте семейството си.
02 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С добри намерения сте днес, да приключите делова задача или да придвижите друга напред. Няма да ви липсват финанси, за да организирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора. Радостна вест.
02 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Отдадени на работа често пропускате общуването с децата и близките ви хора. От времето с тях получавате всичко онова, което не може да се купи с пари. Не пренебрегвайте и личните си нужди, погрижете се за себе си. Слушането на тиха, приятна музика ще ви зареди с енергията и ще повиши вибрациите ви, извеждайки ви на по-високо духовно ниво.
02 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повишените ви разходи от последните дни ще изострят сетивата ви и ще ви подтикнат да търсите допълнителни начини за подпомагане на бюджета. Ако имате свой бизнес не прехвърляйте от собствените си отговорности върху подчинените си, за да сте спокойни за изпълнението на задачите.
02 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Без да жалите себе си с готовност ще се включите в подготовката на мероприятие от по-голям мащаб. Откритостта ви ще ви донесе предимство и ще получите изгодно предложение. Отнасяйки се с доверие към другите, ще се радвате на внимание и повече споделени мигове. На хоризонта се появява нов човек за вас, връзката ви с когото предстои.
02 юни 2020
Последни новини