Облачна покривка спасява Скандинавия от климатичните промени

Експерти разкриват, че облаците са намалили затоплянето, предизвикано от изменението на климата. Ново проучване показва, че облаците променят затоплянето вследствие причинените от човека климатични промени в някои части на света.

Екипът учени включва изследователска група за годишните кръгове на дърветата от Университета в Суонзи, изследователи от Швеция, Финландия и Норвегия. Те анализирали информацията в годишните кръгове на древните борови дървета от Северна Скандинавия. Така разкриват, че облаците са намалили въздействието на естествените колебания на топлината в миналото и го правят отново сега, като смекчават затоплянето, причинено от антропогенното изменение на климата.

Въпреки че Северна Скандинавия би трябвало да бъде силно засегната от глобалното затопляне, в районът е регистрирано малко летно затопляне през последните десетилетия. Това е в рязък контраст с тенденцията на затопляне в Северното полукълбо, която е силно свързана с нарастващите емисии на парникови газове. Според проучването, температурните промени са придружени от увеличаване на облачността в северната част на Скандинавия, което от своя страна намалява въздействието на затоплянето.

Мери Гаген, професор по география в Университета в Суонзи, каза: "Повърхностното затопляне, причинено от нарастващите парникови газове, се променя от много сложни обратни връзки - едно нещо се променя в отговор на друго, което означава, че има големи географски разлики в температурата на определено място в определено време, когато се повишава средната глобална температура. Една от най-важните и най-слабо разбрани климатични обратни връзки е връзката между температурата и облаците. Може да мислим, че просто когато е хладно, е облачно и когато то е топло - слънчево, но това не винаги е така."

Изследователският екип анализира записите на дървенисните кръгове, за да разбере какви са били летните температури в миналото и колко е било облачно. Използвайки събраните данни, екипът прави нова реконструкция на лятното облачно покритие за Северна Скандинавия и го сравнява със съществуващите температурни реконструкции, за да установи връзката между температурата и облачната покривка.

Професор Мери Гаген казва: "Повечето хора знаят, че ширината на дървесния кръг може да ни каже каква е била температурата през лятото, когато той нарасва, но също така можем да измерим други неща в дървесните кръгове, като изотопите на въглерода и водата. [...] Kоличеството на различните изотопи на въглерода в дървото ни показва колко облачно е било през лятото, когато дървесният кръг се е образувал. като комбинираме дебелината на годишния кръг с данните за изотопите на въглерода, имаме запис на летните температури и лятно облачно покритие в миналото. През последните десетилетия летните температури в Скандинавия са се увеличили с по-малко от средните стойности в световен мащаб. Оказва се, че е същото, ако се върнем във времето."

"Открихме, че в кратки срокове, увеличената облачност води до по-ниски температури и обратното в миналото. Въпреки това, в по-дълги времеви интервали - десетилетия до векове - открихме, че в по-топлите времена, като средновековието, в тази част на света е имало по-голямо облачно покритие, което намалявало локалните температури, а обратното - в хладни периоди като Малката ледникова епоха.

Тези открития са важни, тъй като помагат да се обясни връзката между облачността и температурата, което е една от основните несигурни компоненти при моделирането на бъдещия климат. Предвиждаме, че с увеличаването на глобалната температура, затоплянето ще се забави в Северна Скандинавия чрез увеличаване на облачната покривка. Следващата стъпка е да се разбере дали същото важи и за други части на света", обяснява авторът професор Дани Маккаррол.

Професор Мери Гаген добавя: "Един от основните източници на несигурност относно бъдещото изменение на климата е начинът, по който облаците ще реагират на затоплянето, облачната покривка има наистина голямо влияние върху температурата на повърхността на Земята."

"Облаците ще бъдат от критично значение при затоплянето на климата. На някои места, като Скандинавия, се оказва, че летният климат се променя по-леко със затоплянето на планетата, на други места  е вероятно затоплянето да бъде засилено от намаляване в облачността, която ще направи повърхността на Земята още по-топла. Това, което е наистина тревожно е, че климатичните модели показват, че ако емисиите на парникови газове бъдат оставени да продължат, докато не се удвои или дори утрои предпромишленото количество въглероден диоксид в атмосферата, тогава едни от най-важните облаци за охлаждането на нашата планета - големите струпвания океански облаци, които отразяват много слънчева светлина обратно в космоса, може да спрат да се оформят напълно и това наистина ще ускори затоплянето."

Изследването, което проследява летните температурни промени през последните 1000 години, е публикувано в Geophysical Research Letters.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Днес съсредоточете повечето от усилията си върху професионалната сфера, защото съществува риск от неуспех. Огледайте нещата от всичките им страни до най-малките подробности. Изберете най-подходящия момент за действие, от това ще зависи много. Някои от вас получават финансови приходи от успешно реализирани сделки с наеми и продажби на имоти.
17 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Заели сте се с много дела едновременно и имате всички шансове да успеете, стига да овладеете емоциите си. Не допускайте външни вмешателства в работата си, особено, ако е свързана със значителни суми. Вие най-добре знаете какво трябва да се направи. Потърсете контакт с приятел, с който отдавна не сте се чували.
17 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Делата ви днес ще бъдат успешни, ако проявите търпение и оставите обстоятелствата да работят във ваша полза. Харчете по-малко от заработеното и ще имате повече. Ако споделите вечерта си с любимия човек ще неутрализирате напрежението от деня и ще се заредите с нови сили. Очакват ви приятни емоции.
17 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
В подкрепа на работата ви ще се мобилизирате и я приключите навреме. Имате добра енергия, а и физическата ви форма позволява да се натоварите повече, няма да се отрази на неблагоприятно на общуванията ви. В желанието си да сте полезни на някого ще направите и невъзможното, дано го оцени.
17 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Силни емоции и добро настроение ще преобладават сред Лъвовете. С отворени сетива сте за новостите и няма да пропуснете добрата възможност, която ви се предлага днес. Активността ви ще е провокирана и от желанието ви час по-скоро да видите осъществени намеренията си. Не пренебрегвайте човека, който ще ви потърси за подкрепа.
17 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Някои Деви днес ще бъдат заинтригувани от делово предложение, което идва тъкмо навреме. Имате възможност сами да прецените дали поемате риск или не, и да се справите със ситуацията. За предпочитане е да не намесвате роднините си, които едва ли ще са в състояние да погледнат обективно на нещата.
17 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Независимо дали се занимавате с работа или развлечения, със сигурност вие ще сте един от хората, които дават идеи. Бъдете готови да се съобразите и с всяко чуждо мнение. Само така ще постигнете нужното спокойствие в обстановката около вас. Някои от вас ще предприемат кратко пътуване.
17 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нещата ви ще се развиват такива, каквито сте ги планирали. Ще получите финансови придобивки и ще можете да се поглезите. Това ще повиши самочувствието ви и ще ви настрои на хазартна вълна. Може би трябва да преразгледате отношенията си с някои хора и да преосмислите връзки, които ви потискат.
17 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Професионалната ви работа ще запълва основната част от времето ви днес. Без изненади ще протича деня и на творците, отдадени на творчеството си ще се посветят на идеите си. Вложените усилия ще бъдат гаранция за сполука. За други издигане в службата и финансови придобивки. Изненадайте приятно партньора си.
17 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Опитайте се да разведрите атмосферата около вас, повече напрежение е нездравословно. Намерете себе си и своето място сред другите. От правилната ви преценка ще зависи бъдещето на много хора. Разпределете времето си, като не пропускате да обърнете внимание на близките си и на нуждата ви от почивка.
17 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се организирате и ще свършите всичко, което планирате за днес, без това да се отрази на връзките ви с околните. При постигане на договорености не изхождайте единствено от личните си интереси, защото няма да се стигне до сделка. Използвайте деня си и за подготовка на предстоящо пътуване.
17 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
За повечето от представителите на знака този ден обещава да бъде спокоен и без излишни изненади. Въпреки това обаче бъдете готови за нещо, от което зависи начина, по който ще протича бъдещата ви работа. Опитайте се да възстановите добрите си отношения с човек, който е бил ценен за вас по един или друг начин. Удовлетворението ви от вечерта ще е пълно.
17 окт 2019
Последни новини