Квантов експеримент доказа, че обективната реалност не съществува

Изображение 1 от 2

  Физиците отдавна подозират, че квантовата механика дава възможност на двама наблюдатели да виждат различни противоречиви реалности. Сега тези реалности бяха наблюдавани експериментално.

  През 1961 година американският физик Юджин Уигнър проведе мислен експеримент, с който демонстрира един от парадоксите на квантовата механика. Той показа, че странната природа на Вселената дава възможност на два наблюдателя – да кажем, самият Уигнър и неговия приятел – да изследват различни реалности. Оттогава учените използват мисления експеримент „Приятелят на Уигнър„, за да проверяват възможността за съществуването на някои обективни факти.

  Мисленият експеримент на Уигнър започва с един поляризиран фотон, който при измерване може да покаже както хоризонтална, така и вертикална поляризация. Но според законите на квантовата механика, преди измерването фотонът съществува и в двете състояния едновременно в така наречената суперпозиция, съобщава MIT Technology Review.

  Уигнър си представил приятел, който в съседна лаборатория измерва състоянието на този фотон и записва резултатите, докато самият Уигнър наблюдава този процес отстрани.

  Хипотетичният Уигнър не разполага с данните от измерванията, направени от неговия приятел, и е принуден да приеме, че фотонът и неговите измерения са в суперпозиция за всички възможни резултати от този експеримент. „Уигнър“ може дори да проведе експеримент, за да определи, дали тази суперпозиция съществува.

  От гледна точка на „Уигнър“, съществуването на суперпозицията е факт. И този факт показва, че никакви измервания не са правени. Но от гледна точка на неговия приятел, който всъщност е измерил поляризацията на фотона, това не е така. „Приятелят“ по някое време дори може да съобщи на „Уигнър“ фактите от измерването. Но докато той не разкрие резултата, реалността на „Уигнър“ няма да се промени.

  Получава се, че има две противоречиви реалности, което поставя под съмнение обективността на фактите, до които са достигнали наблюдателите.

  Досега това бе само една теория. Но миналата година Часлав Брукнер от Виенския университет измисли начин да възпроизведе експеримента „Приятеля на Уигнър“ с помощта на няколко заплетени частици.

  Тази седмица група учени от Единбург под ръководството на Максимилиано Проиети проведе този експеримент. Учените създадоха различни реалности и ги сравниха. Те използваха шест заплетени фотона за създаването на две алтернативни реалности. „Приятелят на Уигнър“ измервал суперпозицията на фотона и записвал резултата. След това „Уигнър“ измервал интерференциите, за да определи, дали измерването и фотонът са в суперпозиция.

  Резултатът е недвусмислен: и двете реалности съществуват едновременно, въпреки че се получават несъвместими резултати, точно както предсказа Уигнър.

  Това повдига някои твърде интересни въпроси, които принуждават физиците да преразгледат естеството на реалността. Натрапва се изводът, че обективната реалност не съществува. И може би идеята за свободата на избора може и да не е вярна.

  Разбира се, напълно е възможно да съществува някаква незабелязана по време на експеримента особеност, която опровергава този извод.


  Източник: kaldata.com

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Па
   Павлов
   1 0
   08:50, 15 мар 2019
   Така, така... По същия начин в средновековието са спорили, колко дявола се събират на върха на иглата...

  Хороскоп за 21.09.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Дайте възможност на любимите ви хора да се погрижат за вас. Денят не носи проблеми. Починете си. Не прибързвайте със съветите към близките ви. Без да искате ги натоварвате излишно. Занимавайте се със свои неща, които ви помагат да се откъснете от натоварващи мисли.
  21.09.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Подхождайте към решаване на проблемите делово, като се абстрахирате от емоциите. Запазете добрия тон и ведрата атмосфера около себе си, вслушвайте се в мнението и на другата страна. Помислете преди да предприемате каквото и да било. Предстои ви нещо ново, което изисква повече внимание и по-добра ориентираност.
  21.09.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Душевната ви хармония се отразява чудесно и на външността ви. Ако съумеете де преодолеете дребните недоразумения в отношенията с интимния партньор, денят обещава да бъде много приятен. Отделете време за приятелите си.
  21.09.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  За предпочитане е да се включите в изпълнение на обща задача, отколкото да се опитвате сами да я свършите. Екипната работа ще бъде резултатна и ще ви остане време за по-приятни неща. С партньора си ще говорите за намеренията си и ще търсите мнението му по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но и вълнуваща.
  21.09.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Натоварванията днес не са препоръчителни, погрижете се за здравето си. Също така не допускайте дребни сплетни да развалят настроението ви. В добро разположение на духа сте и всичко, което измислите сега ще ви се отдава с лекота за напред. Въпреки това не се надценявайте.
  21.09.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Радвате се на много добро здраве днес. Настроението ви е приповдигнато и с лекота разведрявате атмосферата у дома. Може би ще бъдете заинтригувани от плановете на ваш приятел. Предложението му ще ви се стори доста привлекателно и едва ли ще се колебаете дълго преди да приемете. Нямате много време за да довършите ангажимент, по който отдавна работите.
  21.09.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Покажете на хората, които имат очаквания към вас, че държите на обещанията си. Бъдете коректни и в отношенията си с онези, с които работите. Не всичко е бизнес, по-важни са човешките взаимоотношения, стига да го разбирате и вие така. Никой не е застрахован от грешки, важно е да ги осъзнаем и избягваме за в бъдеще.
  21.09.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Работата ще ви наложи да вземете неотложни мерки, но помислете дали не пропускате важни неща. Вслушвайте се в градивната критика, полезно е. У дома ви очаква спокойствие. То все повече ви привлича и ви се иска да не ви напуска.
  21.09.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не бъдете предубедени към хора, които ви предлагат партньорството си. Проверявайте собствената си информация и не предприемайте рисковани действия. Използвайте почтени средства и дайте изява на опита и авторитета си. Настроението ви ще се повиши от вниманието на скъп за вас човек. Пътуване или друго вълнуващо преживяване за някои от вас.
  21.09.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Заслужавате достойна почивка за усилията през седмицата. За някои от вас не е никакъв проблем да си я осигурят, но други ще трябва да се справят с опитите на близки и далечни роднини да ги ангажират. В повечето случаи можете с чиста съвест да се измъкнете без да се налага да давате обяснения. Все пак преценете дали подкрепата ви е наистина наложителна.
  21.09.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще си поставите цел и ще я следвате до края. Така ще постигнете бърз напредък и ще останете доволни от себе си. Изградили сте си авторитет на отговорен човек и това ще ви донесе поръчки и нови бизнес-взаимоотношения. Ще впечатлите някого с непрекъснатото си желание да сте интересни и загадъчни.
  21.09.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Предпочитате да сте сами днес и да размишлявате, но не се обграждайте с бариери. Приемете доброто отношение на всички и се опитайте да се впишете в обстановката. Така най-бързо ще преодолеете кризата си и ще продължите напред. И щом веднъж сте поели в правилната посока, няма да има какво да ви спре.
  21.09.2019
  Последни новини