Пилоти се жалвали от проблеми с Boeing 737 Max месеци преди смъртоносната катастрофа

Няколко пилоти подали поне 5 оплаквания относно самолетите Boeing 737 Max 8 месеци преди смъртоносната катастрофа на етиопските авиолии – вторият инцидент с този модел през последните месеци.

Един от капитаните дори нарекъл ръководството за полети “неадекватно и престъпно оскъдно”.

Оплакванията касаят основно автопилота на Max 8, чиято работа бе поставена под съмнение след катастрофата с полет 610 на Lion Air през октомври. И в двата инцидента участваха самолети Boeing 737 Max.

Според черната кутия на борда на полет 610 на Lion Air, самолетът е бил насочен към земята, най-вероятно заради неизправни сензори в автоматизирана система, дефект, проявил се секунди след излитането от Джакарта. Всички 189 пътници загинаха при катастрофата.

Говорител на етиопските авиолинии заяви, че приликите между двата инцидента са “съществени”.

Пилотът на етиопските авиолинии е имал проблем с контролирането на самолета, затова помолил да се върне в базата.

В едно от оплакванията друг пилот описва проблем по време на излитането. След активиране на автопилота, носът на самолета внезапно се насочил надолу, задействайки алармата.

Проблемът бил решен едва след изключване на автопилота.

Друг пилот, управлявал Max 8 се оплакал през ноември, че е неразумно негови колеги да бъдат допускани до пилотските кабини на тези самолети без подходящо обучение или разяснение по какъв начин системата на Max 8 се различава от тази в предишните модели.

Негов колега имал проблем със системата, задаваща автоматично мощността на двигателя. Той бил разрешен едва когато пилотът преминал на ръчен режим.

Разследването на причините за катастрофата със самолета на етиопските авиолинии продължава. Междувременно всички самолети Boeing 737 Max бяха приземени.

Акциите на Боинг се сринаха с около 15%.

Компанията вече обяви, че ще оборудва самолетите Max с усъвременена система за контрол на полетите през идните седмици. Не е ясно дали ще бъдат извършени физически промени по самолета.

Експерти изтъкват, че Боинг трябвало да променят начина на монтаж на по-големите и енергийно ефективни двигатели в Max. Тази промяна, обаче, нарушила центъра на тежестта на самолета, карайки носа на апарата да се насочи нагоре по време на полет и увеличавайки вероятността от загуба на скорост.

Източник: businessinsider.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Няма да ви липсва натоварване, което е натрупано от седмицата, която си отива. Но плануваните за почивните дни забавления ще се получат точно според очакванията ви. Близките ви с желание ще ви помогнат в приготовленията. Носите със себе си заряд на устойчивост и оптимизъм и това дава сигурност на тези около вас.
19 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е непредвидени ангажименти да променят плановете на много от вас. Няма да съжалявате, ще имате допълнителни доходи или изяви, с които да рекламирате себе си и работата си и чрез които да подобрите семейния ви бюджет. Вечерта ще бъдете изкушени от едно предложение и е възможно да направите избор в негова полза.
19 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изпълнени сте с енергия и доброта. Отдавате се на заниманията си с желание и всяко свършено нещо ви доставя удоволствие. Намерете време за приятни занимания, отнасящи се до цялото ви семейство. Излет в планината със забавни хора ще разнообрази съботния ден. За други се очертава добро представяне на изпити.
19 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ще обгърнете с топла прегръдка любимите си хора и най - вече онези, които ви носят добри послания. Това ще подейства като балсам за душата ви и ще се усмихнете на света. Задълженията ви ще станат по-малко скучни, а интересните моменти ще се повишат. Любовта ще очаква да й отдадете заслуженото и ще го направите с желание.
19 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще търсите място, където да се спасите от шума и суетата на ежедневието. Предложения в тази посока няма да липсват, от вас зависи да го изберете и му се насладите. Споделете времето си с хората, с които се чувствате уютно и не натоварващо. Предстоят финансовите възнаграждения.
19 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ако прекарате деня в компанията на приятни и интересни за вас хора ще се почувствате най-добре. Ще успеете да се освободите от напрежението от седмицата, ще релаксирате и заредени с положителни чувства ще планирате идните дни. Очертават се финансови затруднения, които изискват от вас повече концентрация и целенасочени действия.
19 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Суматохата у дома може да не се понрави на мнозина от вас и да ви накара да потърсите по-приятно решение за днешния ден. Доверете се на приятелите си, които ще ви зарадват с привлекателни идеи за деня. В случай, че се възползвате от възможностите, които ви предлагат, ще си осигурите много приятно изкарване.
19 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Задачите ви днес изискват повече внимание от вас и това ще ви натовари допълнително. Вашата всеотдайност е пословична, но ще се наложи да намалите темпото. Взаимно удоволствие ще изпитате, ако отделите повече време за любимия човек. Старайте се да не мислите за нещо отминало, за което излишно се вините.
19 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
От сутринта ще се заемете с реализацията на конкретна задача, още повече, че с нея са ангажирани и други хора. Решени сте да обновите офиса, дома или вилата и ще се потрудите, за да приключите с ремонта. Екипната работа също ще се толерира и в тази връзка не отхвърляйте предложение за подкрепа.
19 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
С цената на повече труд и нерви ще свършите предвиденото за днес. Не бъркайте интуицията с желанията си, за да не объркате и посоката. Ако ви измъчват съмнения, потърсете подходящия човек, с когото можете да споделите вълненията си. Освен, че ще получите добър съвет, ще ви стане и по-леко на душата. Финансова подкрепа.
19 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Размишлявайки върху последните развития в делата си, ще стигате до решения за бързи действия, различни от рутинната ви работа. Към себе си се отнасяйте с внимание, определете точно какво ви пречи да сте ефективни и мислете за нещата, които трябва да подобрите, за да стане живота ви по-спокоен и приятен.
19 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
С домашните задължения ще бъде запълнен деня на много от вас. Умората ще ви настигне, за това е добре да предвидите и време за отдих. Имате нужда да преосмислите случващото се от последните дни. Анализът ще ви отвори сетивата и ще ви помогне да вземете правилните решения. Любовни очаквания ще се сбъднат.
19 окт 2019
Последни новини