17 дни

Стана почти като при Шекспир: да бъде или да не бъде Брекзит – това е въпросът. 17 дни остават до съдбовния миг. А след него всичко е възможно – включително разпад на Обединеното кралство.

Коментар от Бернд Ригерт:

Дебатът в Долната камара на британския парламент продължи дълго и протече много разгорещено. Но накрая резултатът от това иначе доста забавно политическо шоу беше същият като при гласуването през януари – британският парламент отново отхвърли договореното с ЕС споразумение.

На крачка от пропастта

Така 17 дни преди датата, на която всъщност трябва да напусне Общността, Великобритания стои на крачка от пропастта, в чиито бездни дебнат непредвидими опасности – както икономически, така и политически. С различни аргументи и поддръжниците, и противниците на Брекзита отхвърлят постигнатата сделка, която ЕС и британската министър-председателка подобриха още веднъж в последната минута. Сега всички са разединени: избирателите, партиите, парламентът, правителството. Една цяла страна е в дълбока криза. И не е изключено в резултат от шока, наречен Брекзит, да се стигне до разпад на Обединеното кралство, състоящо се от Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

Европейският съюз не съумя да предложи на британците приемлив път. Което си е провал. Защото щетите от евентуален некоординиран Брекзит ще бъдат огромни не само за Великобритания, но и за ЕС. А и как да е иначе, след като европейският вътрешен пазар изведнъж ще остане без втората по големина икономика в Общността. Незнайно защо обаче Лондон и Брюксел уверено крачат към заложения от самите тях капан. Извън ЕС с недоумение следят случващото се, но докато някои просто се питат как изобщо се стигна дотук, други доволно потриват ръце, наблюдавайки как Европа сама си вреди.

Блянът на британските националисти, че след като се освободи от оковите на ЕС, Великобритания бързо ще си възвърне старото имперско величие, навярно ще рухне съвсем скоро. Защото в днешния глобализиран свят нито една страна не може да се справи сама – дори и такава сила като Великобритания с нейното ядрено оръжие и с нейното постоянно място в Съвета за сигурност на ООН.

17 дни – само толкова време имат британците, за да предотвратят най-лошото. В сряда и в четвъртък Долната камара на парламента ще гласува дали страната да рискува некоординиран Брекзит без преходни срокове –  или да предотврати поне това безумие, удължавайки преговорите за Брекзита с още няколко седмици.

А изход всъщност има

Най-добрият изход от задънената улица е ясен. Но той изисква голяма доза политическа смелост от британската министър-председателка. Защото Мей има всъщност само един полезен ход: да оттегли молбата за напускане на ЕС по смисъла на член 50-и, след което да подаде оставка. В такъв случай нейният наследник ще има възможност спокойно и без никакво бързане да реши как да продължи сагата с Брекзита. Защото дотогава британците би трябвало най-после да са решили какво точно искат. По този начин ще се избегнат страховитите икономическите щети, а г-жа Мей ще си подсигури бленуваното място в учебниците по история – макар и не със заслугата, към която се стремеше. Сега Мей за пръв път загатна, че такъв изход е възможен. Очевидно е осъзнала провала си.

Но е по-вероятно да се случи друго: Мей да продължи по същия начин и да поиска от ЕС удължаване на срока за преговори. Но както подчерта самата тя, Брюксел ще иска да чуе основателна причина за подобно решение. Възможна е и тази опция: провеждането на второ допитване. Но какво да бъдат попитани британците на този референдум?

В крайна сметка ЕС ще се съгласи на удължаване на срока – за да не може никой да каже, че Брюксел е дръпнал шалтера и затова носи вина за хаоса, който се очаква на Острова. Едно обаче е ясно отсега: цялата тази бъркотия определено би била по вкуса на Шекспир...

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини