Видео показва как Hayabusa 2 взема грунт от астероида Рюгу

Екипът на междупланетната мисия Hayabusa 2 публикува видео, показващо първата в историята успешна операция по вземането на грунт от астероид. Видеото показва спускането на космическия апарат от височина 8,5 метра до един метър от повърхността на Рюгу, моментът на изстрелването и рязкото набиране на височина от 117 метра.

Автоматичната междупланетна станция Hayabusa 2 бе изведена в космоса през 2014 година и е предназначена за изследването на околоземния 500-метров астероид (162173) Рюгу. Станцията влезе в орбита около астероида на 27 юни 2018 година. Научната програма е планирана за 1,5 години и включва изследването на Рюгу както от орбита, така и на повърхността на астероида. Преди време на повърхността на астероида бяха спуснати двата малки модула MINERVA-II 1 и апаратът MASCOT (Mobile Asteroid Surface Scout), който е и най-големият спускаем апарат на мисията.

Основната задача на мисията е вземане на няколко проби от грунта и тяхната доставка на Земята през 2020 година.

На 4-ти март екипът на мисията публикува видео от вземането на грунта, съставено от единичните кадри, заснети с малката камера CAM-H (Small Monitor Camera Head), инсталирана в долната част на апарата и разработена с помощта на даренията на частни лица. На първите кадри от видеото се вижда спуснатата малко по-рано малка ярка бяла сфера с имената на 180 000 души, която този път показва целта.

Източник: kaldata.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини