ЧСИ си търсят 238 хил. общински дълг от 300 жители и фирми в Неделино

Общински дълг стана причина над 300 жители и фирми от община Неделино да получат запорни съобщения от частен съдебен изпълнител.

Причината за запорните съобщения са стари задължение на общината. Дългът е над 238 хиляди лева към частна фирма. Заради него хората ще трябва да внесат дължимите данъци и такси по сметката на частен съдебен изпълнител, а не в общинската хазна, съобщи bTV.

"Хората са възмутени от действията на ЧСИ и начина, по който агресивно се опитва да им се вмени задължение към дадена фирма. И аз като кмет получих упълномощаване от Общинския съвет да предприема всички правни и фактически действия по оспорване на решението. Несъбирането на средства от местни данъци и такси ще блокира дейността на нашата община", обясни Боян Кехайов - кмет на община Неделино.

Стефан Иванов получил съобщението на името на фирмата си преди четири дни.

"В началото се разтреперих, виках двама, трима да се съветвам с тях, да хващаме адвокати и се оказа, че има над 400 такива писма на физически и на фирми", разказва Стефан.

Илия е собственик на пункт за технически прегледи на автомобили. Получил две запорни писма - и като фирма, и като физическо лице.

"Мен даже ме притеснява, че тази госпожа има мои лични данни като ЕГН. Моите клиенти слушам също се опасяват и са в паника, че някой разполага с техните лични данни, което според мен е недопустимо и не знам до колко е законно", посочи Илия.

Дълговете на Община Неделино по думите на кмета са натрупани от предишното ръководство.

"Винаги запорите са налагани на Община Неделино. До сега такъв прецедент е нямало-трети лица да отговарят за виновното поведение на друго лице. Явно ЧСИ-тата искат да наложат тази практика, която според мен е порочна", смята Боян Кехайов.

"Правил съм всевъзможни опити да си събера тези вземания. Моята цел е само една - да си събера вземанията от община Неделино. Аз съм само един от всичките кредитори на общината", обясни Здравко Димитров, управител на фирмата-взискател.

Според експерти не са налице процесуални нарушения. Адвокат Анастасия Караманолова-Пенева обясни, че фирмата просто си е потърсила вземанията. "След като не е намерила друг подходящ способ, с който може да бъде удовлетворена, са пристъпили по този способ, който е предвиден и е гарантиран от Гражданско процесуалния кодекс", каза още адвокатът.

От местната администрация ще оспорват запора и ще водят преговори с кредитора за разсрочване на плащанията.

Източник: http://btvnovinite.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини